הליקובקטר פילורי, עצירות וכאבי בטן | סיפור הצלחה טיפולי
תלונה רפואית עיקרית:
הליקובקטר פילורי ועצירות כרונית המלווה בכאבי בטן
רקע אודות המטופל:
אניטה, בת 65, נשואה, 2 ילדים ו-4 נכדים, יצאה לפנסיה לפני שנה, עבדה 40 שנה כאחות בבית חולים, עבודה מלחיצה ושעות רבות במהלך היממה כולל תורנויות ולילות, תזונה לא מסודרת ובזמנים שונים, הרבה אוכל מוכן ומהיר. משקל יתר, לא פעילה מבחינה גופנית, סיגריות ואלכוהול בסופי שבוע.
פירוט תלונות עיקריות
אניטה הגיעה לטיפול עם בעיות במערכת העיכול אשר לטענתה נמשכו קרוב ל-20 שנה. היא סיפרה כי מאז שהיא זוכרת את עצמה סבלה מעצירויות ברמות שונות, לרוב יציאות בתדירות של פעמיים-שלוש בשבוע, בדרך כלל קשות, ללא הרגשת התרוקנות. העצירות תמיד הייתה עם כאבי בטן שהוקלו מעט לאחר היציאה. בנוסף, לפני כ-5 שנים הופיע לראשונה כאב באזור בטן עליונה. לאחר בירור רפואי אובחן הליקובקטר פילורי עם דלקת קלה בקיבה (גסטריטיס). אניטה קיבלה בזמנו טיפול אנטיביוטי שסייע לפרק זמן. לאחר כחצי שנה הכאב שוב חזר, שוב אבחנו הליקובקטר פילורי בקיבה ושוב אניטה קיבלה אנטיביוטיקה. מצב זה חזר על עצמו 3 פעמים במהלך השנים. בשנה האחרונה אניטה שוב נבדקה ושוב נמצא החיידק בקיבה. הפעם היא החליטה לנסות דרך אחרת לטפל בחיידק ההליקובקטר וכן בדלקת בקיבה.
תלונות ברקע
חוץ מבעיות במערכת העיכול לאניטה היה עודף משקל של כ-10 קילו. היא דיווחה שבילדותה הייתה רזה והחלה לעלות במשקל לאחר הלידות. בעבר עשתה דיאטות וירדה במשקל, אך בשנה האחרונה העלתה שוב ולמרות שניסתה לעשות שינוי תזונתי ולהמעיט באכילה, עדיין לא הצליחה להוריד במשקל. בעקבות ניסיונותיה לרדת במשקל אניטה משתדלת לאכול בעיקר פריכיות אורז עם גבינה ושותה הרבה משקאות דיאט. כשהיא "נשברת" היא אוכלת בעיקר בצקים - לחם לבן, פיתות ולחמניות.
הטיפול הנטורופתי בהליקובקטר פילורי, עצירות וכאבי בטן
כיצד הצליח החיידק לשגשג בקיבה ולגרום לדלקת?
אניטה הגיעה במצב בו מערכת העיכול שלה תפקדה בצורה ירודה והייתה מאוד חלשה. הדיאטות במהלך השנים רק החמירו את מצבה. העצירות הממושכת ממנה סבלה משך שנים רבות היוותה בעיית רקע שגרמה להיחלשות מערכת העיכול במהלך השנים. מצב זה גורם לעומס מטבולי על מערכת העיכול. העומס המטבולי כולל הצטברות של רעלים ורעלנים במעי ופגיעה בפלורת המעי, כלומר, באוכלוסיית החיידקים ה"טובים" ומשבשת את מאזנם מול החיידקים הרעים. מצב כרוני זה משאיר את מערכת העיכול והגוף כולו במצב פגיע וחשוף למזהמים. חיידק הליקובקטר פילורי הינו חיידק נפוץ והוא קיים ברמות לא מורגשות ברוב האוכלוסייה המבוגרת. הוא יכול להתרבות בקיבה רק בתנאים מסוימים הכוללים חולשה של מערכת החיסון וחולשה של מערכת העיכול. במקרה של אניטה הסיבה לחולשה הייתה תזונה לקויה וחוסר תנועתיות של המעי (פריסטלטיקה) שהובילה לשיבוש פלורת המעי והחלשה חיסונית. בנוסף, רמות הסטרס הגבוהות בהם הייתה משך שנים במסגרת עבודתה גם תרמו לחולשה חיסונית אשר אפשרה בסופו של דבר לחיידק לשגשג בדופן רירית הקיבה.
טיפול משולב תזונה שיקומית, צחי מרפא והפחתת סטרס
לאחר אבחון מקיף התקבלה תמונה ברורה ועל בסיסה נבנתה לאניטה תכנית טיפול משולבת תזונה אנטי חיידקית ואנטי דלקתית במטרה למגר את החיידק ולסייע בהחלמה של ריריות הקיבה ובמקביל חיזוק חיסוני. בנוסף לתזונה קיבלה אניטה צמחי מרפא אשר תפקידם המרכזי לסייע בזירוז הפעילות האנטי חיידקית וכן לסייע בהחלמה של ריריות הקיבה. לצד התזונה וצמחי המרפא שולבה בטיפול התייחסות מעמיקה לנושא הסטרס אשר עלול לגרום לעלייה מתמדת של חומציות הקיבה ולכן חשוב ביותר לשלב אותו בכל טיפול במערכת העיכול אם הוא נמצא ברקע.
תוצאות הטיפול
אניטה התחילה בטיפול עם מוטיבציה גבוהה. היא הקפידה על פרטי התכנית התזונתית והתמידה בנטילת הצמחים ותוספי התזונה. במקביל החלה בפעילות גופנית מתונה. בשבועיים הראשונים לא דיווחה עלך שינוי משמעותי, היא סיפרה במעקב איתה כי רק מרגישה בצורה קלה רמה גבוהה יותר של אנרגיה. אניטה המשיכה בהתמדה גבוהה לשמור על מסגרת הטיפול למרות הקושי בהמשכת הופעת התסמינים. כ-4 שבועות בתוך הטיפול התקשרה לספר בהתרגשות שהייתה לה לראשונה מזה שנים יציאה טבעית קלה יותר וללא כאבים. העבודה שזו הייתה יציאה ללא עזרה של משלשלים רק הגבירה אצלה את המוטיבציה להמשיך בדרך הטיפולית. לאחר כ 6 שבועות בעיית העצירות פחתה בצורה משמעותית והיא סיפרה כי תדירות היציאות השתפרה מאוד. בתקופה זו ירדה אניטה כ-2 קילו ללא שעשתה מאמץ מיוחד לשם כך. למרות שתסמיני החיידק עדיין הופיעו המשיכה אניטה להתמיד בצורה עקשנית והדוקה. כחודשיים לאחר התחלת הטיפול החלה להרגיש שינויים משמעותיים בתסמיני החיידק ובמהלך השבועיים לאחר מכן ההטבה התחזקה בצורה עקבית. בפגישת הביקורת דיווחה אניטה כי ביצעה בדיקת נשיפה ורמת החיידק ירדה לרמה כמעט נורמלית. היא המשיכה במסגרת ארוכת טווח עם המשך נטילת צמחי המרפא.