אומגה 3 | מידע מפורט

 

רקע כללי אודות אומגה 3

כל חומצות השומן מיוצרות בגוף חוץ מחומצות שומן אומגה 6 ואומגה 3. בדרך כלל כמות חומצת השומן אומגה 6 במזון עולה בהרבה על זו של חומצה שומן אומגה 3. כאשר הכמות במזון של אומגה 6 עולה בהרבה מכמות במזון של אומגה 3 נוצרים איקוסונואידים (ראה פרוט בהמשך) הגורמים לדלקתיות יתר, קרישיות יתר וכיווץ יתר ולכן השפעה שלילית על הבריאות. כיום, בתזונה מערבית ממוצעת, היחס בין אומגה 6 לאומגה 3 הוא 1:30 לטובת אומגה 6. בארצות כגון יפן המסורתית, שם מחלות הלב נמוכות, היחסיות היא 1:4! יחס זה הוא המומלץ על ידי הנטורופתיה לבריאות שלמה.


מחסור באומגה 6 ואומגה 3 עלול לגרום לבעיות רבות

• הפרעות גדילה
• התייבשות של העור
• אקזמה
• שינויים בממברנות התאים ודפנות כלי הדם
• יתר קרישיות
• ירידה ביכולת התכוצות שריר הלב
• ירידה בפוריות
• אי תקינות כליתית
• פגיעה בעצבים
• הפרעות בראיה ובהתפתחות המוח אצל ילדים

 

תפקידי אומגה 6 ואומגה 3 בגוף

בונות ממברנה (דופן התא) על ידי קישור לפוספולידים (סוג של שומנים) אומגה 6 ואומגה 3 משמשות כחומר מוצא ל:
1.איקוסונואידים, תרכובות חשובות בפיזיולוגית האדם. עם האיקוסונואידים העיקריים נמנים חומצה ארכידונית, חומצה איקוספנטנואית ונגזרותיהן: פרוסטגלנדינים, תרומבוקסנים, ליקוטריאנים ופרוסטציקלינים. 2. חומצות שומן ארכידונית, GLA ו- EPA הפועלים כהורמונים מקומיים על התאים שמהם הופרשו ובסביבתם.


מקורות לאומגה 6 ואומגה 3 במזון

אומגה 6: שמנים מהצומח – תירס, חריע, סויה, שמשם, קנולה
אומגה 3: דגי ים צפוני (סול, בקלה, טונה, הליבוט, מקרל, סלמון, סרדינים), קנולה, אגוזי מלך, זרעי פשתן, עלים ירוקים

 


התוכן בדף זה משמש לצרכי מידע בלבד והוא אינו משמש כעיצה רפואית או תחליף להתייעצות/טיפול עם מומחה/רופא. נשים בהריון, מניקות, אנשים הסובלים ממחלות כרוניות ו/או הנוטלים תרופות יש להיוועץ ברופא או בעל מקצוע בטרם צריכה/שימוש.