כולסטרול ושום
רק לפני 20 שנה בלבד התחילו בעולם הרפואה לדבר על ההשלכות של כולסטרול גבוה. במהלך 20 השנה האחרונות גיל הנבדקים לרמות הכולסטרול ירד, ואם בעבר כולסטרול גבוה היה מופיע בעיקר אצל גברים מעל גיל 55, כיום כולסטרול גבוה שכיח גם אצל בני 40, 30 וההתפתחות החדשה ביותר – כולסטרול גבוה אצל ילדים!
הטיפול הטבעי בכולסטרול גבוה
כ 30% מהאוכלוסייה בעולם המודרני סובלת מרמות גבוהות מידי של כולסטרול גבוה, גבוהות מספיק כדי שידליקו נורה אדומה ויגרמו לשינוי אורח חיים ותזונה. 7% מהאוכלוסייה הינה בעלת רמות כולסטרול כל כך גבוהות שהיא נזקקת לתרופות. התרופות השכיחות ביותר להורדת הכולסטרול כיום הם תרופות ממשפחת הסטטינים והם בעלות תופעות לוואי. 4% - 2 מהאנשים שנוטלים את התרופות עלולים להעלות את ערכי האנזימים בכבד או את ערכי האנזימים השריריים. עליית ערכי האנזימים של הכבד משמעה שהכבד ניזוק. הסתירה הינה שהכולסטרול, שמיוצר בכבד, נמצא מלכתחילה בעודף בגלל חוסר איזון כבדי. התרופה לאיזון רמות הכולסטרול יוצרת גם היא חוסר איזון בכבד. כ 1% - 0.5 עלולים להתלונן על כאבי שרירים ללא עלית אנזימי השריר. ישנם אנשים שמתארים עייפות שרירים מאוד גדולה.
מחשש להיות תלויים בתרופות כל החיים ומרצון לאורח חיים בריא יותר, יותר ויותר אנשים משתמשים ברפואה הנטורופתית להורדת רמות כולסטרול. מחקרים רבים וניסיון קליני רב מוכיח כי על ידי שינוי הרגלי חיים כגון תזונה ופעילות גופנית, ניתן להגיע לרמות כולסטרול תקינות ללא צורך בטיפול תרופתי. בנוסף, מחקרים רבים מראים את הקשר בין יעילות צמחי מרפא מסוימים בהורדת כולסטרול. אחד המרכיבים הנחקרים ביותר הינו השום. השום נמצא כבעל חומרים פעילים העוזרים בהורדת רמות כולסטרול ובהורדה של סיכון למחלות לב וכלי דם.
מהו הכולסטרול שכולם מדברים עליו?
הכולסטרול הינה מולקולת שומן חשובה לגוף המיוצרת בכבד. התפקידים העיקריים של ה כולסטרול בגוף:
1. מרכיב ממברנות תאים
2. משתתף בייצור מלחי מרה
3. מרכיב ויטמין D
4. חומר מוצא להורמונים סטרואידלים
5. אחראי למעטפת עצבים
ישנם כמה סוגי מולקולות שומן:
כילומיקרונים
נושאים את השומנים מהמעי דרך הלימפה לדם ומשם לרקמות. אחרי שפרקו חלק מהטריגליצרידים הם עוברים לכבד ומכילים בעיקר טריגליצרידים.
VLDL
חלקיקי ליפידים מיוצרים בכבד ומכילים בעיקר טריגליצרידים, מעט כולסטרול ומעט פוספוליפידים (אחרי שפרקו את הטריגליצרידים הם הופכים ל LDL).
LDL
נוצר משיירי VLDL מכיל בעיקר כולסטרול, נקלט ע"י הכבד. חלקיקי LDL נוטים להתחמצן ולשקוע בדופן העורק, תאי מקרופאגים, תאים בולעניים השייכים למערכת החיסון, מגיעים למקום על מנת לפנות את המשקע. בפעולה זו הם הופכים לקצף, מגדילים את הפלאק ומזרזים תהליך טרשתי.
HDL
נוצר בכבד ובמעי ומכיל בעיקר כולסטרול , מכיל יחסית כמות גדולה של חלבונים.
HDL אינו מתחמצן. הוא מונע יצירת פלאקים (חסימה של העורק) ע"י הוצאת כולסטרול מכלי הדם, ולכן נחשב "הכולסטרול הטוב".
טריגליצרידים
הטריגליצרידים נישאים ע"י הכילומיקרונים. הטריגליצרידים שמיוצרים בכבד נישאים ע"י VLDL. רמה גבוהה של טריגליצרידים גורמת לטרשת עורקים.
תפקיד השום בהפחתת כולסטרול בדם
שיני שום טריים יכול להוריד רמות של LDL . מחקרים הראו כי אנשים שצרכו בקביעות כמויות גבוהות של שום ובצל היו בעלי רמות נמוכות יותר של כולסטרול לעמת אנשים שלא צרכו אותם. כששן השום נכתשת או נחתכת, מרכיב בשם אליאין ואנזים בשם אלינאז משתחררים. ביחד, מרכיבים אילו מתמזגים ויוצרים את המרכיב אליצין – הרכיב הגופרתי העיקרי בשום האחראי ליתרונות הבריאותיים שלו. זו הסיבה מדוע דווקא יעילותו של השום נמצאת בריחו וטעמו החריף של השום.
שום והורדת כולסטרול – מחקרים:
שום והשפעתו על סוכרת סוג 2
המחקר בדק השפעות מטבוליות של אבקת שום אצל חולי סכרת מסוג 2. המחקר היה כפול סמיות עם קבוצת ביקורת. אחד הסיבוכים הנפוצים של חולי סכרת הינו טרשת עורקים מכיוון שיש בעיה במטבוליזם של חומצות השומן. מטרת המחקר לבדוק כיצד שום משפיע על מטבוליזם של חומצות השומן ובכך מוריד את הסיכון למחלות לב וכלי דם אצל חולי סכרת.המחקר נמשך 4 שבועות נכללו בו 60 משתתפים חולי סכרת מסוג 2. נלקחו דגימות דם כל יום ונבדקו רמות השומן בדם כל שבוע. נמצא כי שום יעיל במטבוליזם של חומצות השומן עקב ירידה ברמת הסוכר בדם בצום, וירידה בטריגליצרידים. המסקנה הייתה כי תוסף שום יכול להועיל להוריד את הסיכון למחלות לב אצל חולי סכרת מסוג 2.
השפעות השום על מחלות לב
מטרת המחקר לבדוק את השפעת תוסף שום על הסיכון לקבלת התקף לב או מוות פתאומי בחולים עם מחלת לב כלילית. השתתפו במחקר 51 חולי מחלת לב. המחקר היה כפול סמיות עם קבוצת בקורת. נמצא כי לאחר לקיחה של 12 חודשים השום הוריד את הסיכון להתקף לב אצל גברים ב ב 1.5 ואצל נשים ב 1.3. הורדת הסיכון נבדקה על ידי שינויים בשומני הדם. השינוי המרכזי היה ירידה ב LDL: 32.9 בגברים ו 27.3 בנשים. מסקנות המחקר היו שתוסף השום יעיל בהורדת סיכון למחלות לב וכלי דם.
הקשר בין אכילת שום והפחתת רמות שומנים בדם
מחקר החוקר את ההשפעות של שום טרי על רמות שומנים וכימיקלים נוספים בדם אנושי. המחקר נערך על 30 נחקרים עם רמות כולסטרול גבוהות מ 245. הנחקרים צרכו 5 גרם שום טרי פעמיים ביום במשך 42 יום. לאחר מכן נלקחה בדיקת דם שלישית ואחרונה. לאחר 42 יום רמות הכולסטרול והטריגליצרידים ירדו בצורה משמעותית. מסקנות המחקר היו שניתן להשתמש בשום לטיפול ברמות גבוהות מתונות של כולסטרול.
השפעת מיצוי שום על הורדת רמות שומן
המחקר חקר השפעת מיצוי שום על הורדת רמות שומן על אנשים עם רמות שומן גבוהות. המחקר כלל 15 נחקרים בגילאים 33-59 (11 גברים ו 4 נשים). לכל הנבדקים היה כולסטרול גבוה מעל 220. רק 4 מתוך ה 15 סבלו גם מטריגליצרידים גבוהים. כל הנבדקים קבלו 2 כמוסות של מיצוי השום במשך 4 שבועות. לאחר צום נלקחה בדיקת דם עם תחילת המחקר ואחרי שבועיים ו 4 שבועות מתחילת לקיחת הכמוסות. המיצוי הוריד בצורה משמעותית כולסטרול כללי ו LDL. HDL לא הושפע. טריגליצרידים ירדו אבל לא בצורה משמעותית. המחקר הסיק כי מיצוי שום יעיל כמניעה מפני מחלות לב.
השפעת מיצוי של שום על עכברי מעבדה עם תזונה רווית כולסטרול
מטרת המחקר לבדוק את השפעת התוסף של מיצוי שום על עכברי מעבדה שקבלו תזונה עתירת שומן רווי. 35 עכברי מעבדה חולקו ל 5 קבוצות דיאטה וקבלו כמויות שונות של מיצוי השום. קבוצת הבקורת אכלה תזונה בסיסית. מסקנת המחקר היתה כי ההשפעה הטובה של מיצוי השום על שומנים בדם, חלבונים ופעילות אנטי אוקסידנטית, אנטי קרישיתית, תלויית מינון. ולכן, לקיחה של מיצוי שום יכולה להועיל להורדת סיכון למחלות לב וכלי דם רק במינון אופטימאלי.