אזופגיטיס, צרבות וגזים | סיפור הצלחה טיפולי
תיאור מקרה של מטופל אשר הצליח להבריא
תלונות עיקריות
אזופגיטיס - דלקת בוושט, צרבות וגזים
רקע אודות המטופל
רחל, בת 28, סטודנטית להוראה, עוזרת גננת בגן ילדים פעמיים בשבוע, גרה בדירה שכורה עם שותפה, לא מקפידה על תזונה, אוכלת בשעות לא מסודרות, הרבה אוכל מעובד, לא פעילה מבחינה גופנית.
תלונות עיקריות
דלקת בוושט - אזופגיטיס, רחל מספרת כי מילדות היא זוכרת שסבלה מצרבות ומאוכל שעולה לגרון. אימה מספרת כי כתינוקת סבלה מריפלוקס - עלייה של חומצות הקיבה מהקיבה לוושט. עם השנים היא שמה לב שיש קשר בין מה שהיא אוכלת לבין הצרבות והחלה להמנע ממזונות רבים.
בשנים האחרונות, בעקבות עומס של עבודה ולימודים ובגלל שגרה בדירה שכורה עם שותפה, הרגלי התזונה שלה השתנו לרעה ותדירות הצרבות הלכה ועלתה. בבדיקת גסטרוסקופיה נמצאה דלקת בוושט - אזופגיטיס. רחל הגיעה אליי עם צרבות יומיומיות, עלייה של מזון, תחושת של אוכל תקוע בגרון וכאבים באזור החזה. הסמפטומים הקשו עליה מאוד בחיי היומיום ותסכלו אותה. בנוסף לסמפטומים הללו רחל סבלה מגזים שגרמו אי נוחות רבה ותחושה של נפיחות.
מה זה אזופגיטיס?
דלקת בוושט, אזופגיטיס, נובעת משילוב של חוסר איזון של חומצות הקיבה וחולשה של השריר הטבעתי בין הוושט לקיבה. כתוצאה מכך חומצת הקיבה עולה מהקיבה לוושט ושורפת את ריריות הוושט, גורמת לגירוי ולדלקת. מצב זה נקרא רפלוקס.
ישנם כמה גורמים המשפיעים על כך. לתזונה תפקיד משמעותי להחלשת השריר הטבעתי ומערכת העיכול בכלל. מזונות שומניים וחומציים מאוד לדוגמא מונעים מהשריר הטבעתי לתפקד בצורה אופטימלית כך שתכולת הקיבה חוזרת לוושט וגורמת לכאב ולצריבה. לא סתם רחל הרגישה קשר בין מה שהיא אוכלת לבין תדירות ועוצמת הסמפטומים שהיא הרגישה.
תלונות ברקע
עייפות - רחל התלוננה כי בשנה האחרונה מרגישה יותר עייפה. למרות שישנה 6-7 שעות בלילה היא קמה עייפה ובמהלך היום מרגישה חסרת אנרגיה. בבדיקות דם נמצא כי רחל סובלת מחוסר בברזל. מצב זה יכול להעיד על ספיגה לקויה במערכת העיכול ולחזק את האבחנה כי מערכת העיכול של רחל חלשה מאוד. כמו כן, יש לקחת בחשבון שיתכן ורחל סובלת מחסרים של מינרלים נוספים שלא ניתן לבדוק את רמתם בבדיקת דם.
הטיפול הנטורופתי באזופגיטיס, צרבות וגזים
לאחר התשאול נבנתה לרחל תכנית טיפול אשר כללה תכנית תזונתית מפורטת ופורמולת צמחי מרפא. התכנית התזונתית התמקדה בתזונה אנטי דלקתית עם דגש על תזונה קלה לעיכול. במצב של אזופגיטיס יש להזהר עם מזונות סיביים מידי שיכולים לגרות את ריריות הוושט. לכן מומלצים מזונות עם סיבים מסיסים בעיקר שלא מגרים את ריריות הוושט ויוצרים הגנה וריפוי לתאי הוושט.
במסגרת ההנחיות התזונתיות הומלצו ירקות ספציפים קלים לעיכול בעלי מרכיבים העוזרים לחידוש ריריות הוושט עם דגש על מזון שנספג בקלות על מנת לדאוג שלא יהיו חסרים תזונתיים. הספיגה הקלה תעזור גם למנוע תסיסה במערכת העיכול והיווצרות של גזים ונפיחות. התפריט של רחל הועשר במזונות עשירים בברזל בפרט ובמינרלים וויטמינים בכלל. רחל התחילה להכין לעצמה ארוחות והקדישה זמן ומחשבה למה שהיא אוכלת.
צמחי מרפא לאיזון חומציות הקיבה
מטרת פורמולת צמחי המרפא היתה לאזן את החומציות בקיבה, לשקם את ריריות הוושט ולרפא את הדלקת בוושט. בנוסף, נבחרו צמחי מרפא לעידוד פירוק תקין של מזון וספיגה יעילה של ויטמינים ומינרלים. ישנם צמחי מרפא בעלי פעילות אנטי דלקתית שעוזרת לשיקום וריפוי לכיבים וריריות מגורות. צמחים אלו מרפאים את הריריות המודלקות וגורמים להקלה מהירה של הסמפטומים, כולל תחושת תקיעות וכאב. חליטה מתאימה של צמחי מרפא מסככת את הריריות הוושט, מרפדת אותם ומרפא אותם.
תוצאות הטיפול הנטורופתי באזופגיטיס
ההתמדה בתכנית הטיפול לא הייתה קלה לרחל. כשהיא יצאה עם חברים או כשבקרה בשבתות בבית הוריה היא חרגה מהתכנית התזונתית. השינוי התזונתי היה עבורה תהליך למידה מתמשך. בימים שרחל שמרה על התפריט כל הסימפטומים שסבלה מהם נעלמו. כשהייתה חורגת מהתפריט הסימפטומים היו חוזרים. היא הבינה ששמירה על תפריט מאוזן הכרחי לריפוי הוושט ולאחר כמה שבועות היא התגייסה להתמיד ב 100% בתכנית. לאחר כמה שבועות מצבה התאזן לחלוטין. לאחר 4 חודשים היא עשתה שוב גסטרוסקופיה והדלקת בוושט נעלמה. רחל יכלה להוסיף מזונות לתפריט שלה ולהתמיד בתפריט מאוזן ובריא.