האם נקסיום היא תרופה יעילה יותר מאופרדקס?


שאלה:
האם נקסיום תרופה טובה יותר מאומפרדקס? האם יש הבדל בין התרופות מבחינת תופעות לוואי או יעילות טיפולית?

הרופא רשם לי נקסיום 20 מ"ג פעמיים ביום לאחר תלונות על צרבות קשות. אני לוקחת נקסיום כבר שבועיים והשיפור בתסמינים הוא קל בלבד.

חברה שלי עם בעיה דומה לוקחת אומפרדקס והיא אומרת שהתסמינים שלה ממש השתפרו. מהסיבה הזו רציתי לדעת האם יש הבדל בין התרופות ואיזה הכי עדיפה?

מעבר לזה האם ניתן לטפל בצרבות באופן אחר מאשר נטילת תרופות?



הבדלים בין נקסיום לאומפרדקס


אומפרדקס [Omeprazole] ונקסיום [Nexium] הן תרופות דומות מבחינה הרכבן הכימי וההבדלים ביניהן הוא מזערי. נקסיום ואומפרדקס שייכות למשפחת תרופות "מעכבות משאבות מימן" [PPI - proton pump inhibitor].

המטרה המרכזית של כל התרופות ממשפחת הנקסיום ואומפרדקס היא לעכב ייצור מיצי עיכול ובכך להפחית את כמות החומציות בקיבה עצמה. נוהגים לרשום תרופות אלו למצבים כגון:

גסטריטיס - דלקת בקיבה
אולקוס - כיבי קיבה
אזופגיטיס -דלקת בוושט
ריפלוקס [GERD]
דואודניטיס - דלקת בתריסריון

מצבי בריאות אלו יכולים להופיע בנפרד ואף ביחד והם לרוב מלווים בתסמינים דומים אשר גם להם נוהגים לרשום תרופות כגון נקסיום ואומפרדקס גם ללא אבחנה מסודרת. תסמינים אלו כוללים בין השאר:

צרבות
בחילות
• הקאה
• כאבים בחזה
שריפה בקיבה ובחזה
• נפיחות ומלאות אחרי האוכל
גרפסים מרובים
• כאבים בחזה על רקע מערכת עיכול


תופעוות לוואי נפוצות


נקסיום ואומפרדקס הם כאמור תרופות ממשפחת מעכבי משאבות מימן [PPI] והם מהתרופות הנפוצות ביותר לטיפול בבעיות מערכת עיכול עליונה במיוחד כאלו המלוות בתסמינים כגון צרבות על רקע ריפלוקס [GERD]

כמו לכל תרופה גם לנקסיום ואומפרדקס עלולות להיות תופעות לוואי [1] כגון:

• בחילות
• כאבי ראש
• עצירות
• נפיחות וגזים
• עייפות
• יובש בפה
• שלשולים


האם נקסיום עדיפה על פני אומפרדקס?


השאלה האם נקסיום היא תרופה עדיפה על פני אומפרדקס פחות רלוונטית מאחר וההבדלים בין שתי התרופות הם מזעריים - הרכבם הכימי הוא דומה.

עם זאת ישנם דיווחים כי נקסיום משיגה תוצאות טובות יותר בטווח הקצר אולם בטווח הארוך כבר אין ממש הבדל. מסיבה זו אין להעיד כי נקסיום טובה יותר מאומפרדקס.


חשוב לזכור: על פי דיווחים באתר החדשות YNET - תרופות ממשפחת הPPI עלולות להוות סיכון בנטילה לטווח ארוך [2]


כיצד נקסיום ואומפרדקס פועלות?


מטרת תרופות כדוגמת נקסיום היא להפחית את כמות מיצי העיכול המופרשים מתאי הקיבה על ידי חסימת משאבות מימן [או משאבות פרוטונים] האחריות על ייצור מיצי העיכול.

כתוצאה מהפחתה זו של מיצי עיכול חומציות הקיבה כולה פוחתת ודבר זה מאפשר הפחתת תהליכי ריפלוקס ועליית מיצי עיכול חומציים אל עבר הוושט ובכך הקלה על תסמינים כגון צרבות.


כדאי לזכור: מיצי העיכול וחומציות הקיבה חשובים על מנת לאפשר פעולות עיכול תקינות. מסיבה זו כדאי לבחון עד כמה משפיעות תרופות כגון נקסיום ואומפרדקס על התפקוד האישי


חסרונות ויתרונות של תרופות כמו נקסיום ואומפרדקס


פיתוח תרופות כמו נקסיום ואומפרדקס אכן אפשר יכולת לשלוט על רמת החומציות בקיבה ובכך לסייע לאנשים רבים לנהל מחלות עיכול כמו גסטריטיס, כיבים, ריפלוקס ועוד בצורה טובה יותר.

עם זאת, כמו עם תרופות רבות אחרות, היד הקלה על ההדק טומנת בחובה גם השפעות שליליות. אנשים רבים יכולים לאזן את פעילות הקיבה ולהפטר מתסמינים רבים על ידי שמירה על תזונה נכונה.

אולם הצורך במתן מענה מהיר וקל הפך את השימוש בתרופות כימיות אלו למענה נפוץ גם במקרים רבים בהם אין ממש צורך בהם או לתקופות שימוש ארוכות מידי.

מעבר לתופעות הלוואי הנפוצות של תרופות כגון נקסיום - הסיכון בנטילה ממושכת מייצר בעיה מכיוון אחר, מעבר לסיכונים הבריאותיים, בעיקר שיבוש תהליכי עיכול טבעיים בקיבה.


חשיבות חומציות הקיבה


לחומציות הקיבה תפקיד חשוב ביותר - לקטול חיידקים הפולשים למערכת העיכול בזמן אכילה, ולפרק את המזון באופן ראשוני כך שבהמשך יוכלו כל המרכיבים החיוניים כגון ויטמינים, מינרלים, חומצות אמינו, חומצות שומן וסוכרים - להיספג בצורה תקינה.

הפחתה ממושכת של חומציות הקיבה עלולה לפגוע ביכולת הטבעית של הקיבה לבצע פעולות עיכול תקינות ולהוביל במקרים מסויימים למצב של תת חומציות [היפוכלורידריה]


כיצד לטפל בצרבות ובעיות עיכול ללא נקסיום או אומפרדקס


הדרך הטבעית לשיקום מערכת העיכול היא גם זו הבטוחה ובעלת התוצאות ארוכות טווח הטובות ביותר. יעילות הטיפול הנטורופתי בצרבות, ריפלוקס, גסטריטיס וכל בעיית עיכול אחרת מספקת מענה בריאותי רחב.

תזונה נכונה, צמחי מרפא וניהול אורח חיים בריא הם שילוב טבעי ובעל תוצאות באיזון חומציות הקיבה לרמת נאותה אשר תספק המשך יכולת לעיכול תקין של המזון.


כדאי לזכור: ככל שאנו מתבגרים כמות החומציות בקיבה פוחתת. מסיבה זו חשוב לשמור על רמת חומציות נאותה אשר תמנע מצב של תת חומציות


צרבת לא מעידה בהכרח כי יש עודף חומציות


הרבה פעמים צרבות בגיל מבוגר מעידות דווקא על חוסר בחומציות בקיבה ולא על עודף. במקרים אילו עידוד הפרשה תקינה של חומצות קיבה הכרחית לפתרון הבעיה.

חיזוק מערכת העיכול נעשה כאמור על ידי שילוב של תזונה נכונה וצמחי מרפא. תזונה קלה לעיכול המכילה מזונות התומכים בקיבה, מרפדים ומגנים על ריריות הקיבה והוושט.

בנוסף, ישנם צמחי מרפא שונים כגון אולמוס, פלנטגו, פיליפנדולה, גליצרייזה ועוד אשר מוכרים בתרומתם בשיקום ריריות הקיבה ובתמיכה בפעילות אנטי דלקתית.


כדאי לדעת: איזון טבעי של תפקוד הקיבה מאפשר גיוון רחב בתזונה ומונע התעסקות בתופעות לוואי ובסיכונים הנלווים לנטילת תרופות כימיות לאורך זמן


שאלות נפוצות


האם ניתן לקבל נקסיום ללא מרשם רופא?
נקסיום או אופרדקס, וכן שאר התרופות ממשפחה זו, ניתנות רק במרשם רופא. עם זאת, ניתן לרכוש תרופות אחרות, קלות יותר ללא מרשם בכל בית מרקחת.

מה זה תת חומציות וכמה היא נפוצה?
תת חומציות [היפוכלורידריה] היא מצב יחסית לא שכיח בו רמת החומציות בקיבה נמוכה ברמה כזו שאינה מאפשרת פעולות עיכול תקינות.

האם סטרס יכול לגרום לצרבות?
בהחלט, מתח גבוה או מתמשך משפיע בצורה ישירה על תפקוד הקיבה ועלול להאט תהליכי עיכול. כאשר מצב זה נמשך לאורך זמן הוא פוגע בתקינות הקיבה וגורר תסמינים כגון צרבות באופן ישיר.


סיכום


טיפול נטורופתי טבעי לבעיות עיכול כולל שילוב והתאמה אישית של מספר היבטי אורח חיים על מנת להגיע לאיזון נכון ולספק יכולת לשמור על הבריאות לטווח ארוך. הטיפול כולל את הנושאים האלו:

תכנית תזונתית מותאמת אישית
תזונה נכונה מספקת את האיזון הנכון ביותר לתפקודי הקיבה לצד שמירה על רמת חומציות נאותה המאפשרת עיכול תקין. תזונה נכונה מסייעת בשיקום ריריות הקיבה, הפחתת תסמינים נלווים ואיזון מערכת החיסון.

פורמולת צמחי מרפא
עיקר תרומתם של צמחי המרפא הוא בשיקום מערכת העיכול, איזון חומציות והגנה על ריריות הקיבה והוושט. צמחי המרפא מעודדים תהליכים אנטי דלקתיים, מחזקים את מערכת החיסון ותומכים בריפוי ריריות.

החלמה ארוכת טווח
כוחו של הטיפול הנטורופתי האישי הוא ביכולת להשיג הטבה מהירה יחסית הן ברמת הסימפטומים והן בתפקוד התקין של מערכת העיכול. זהו טיפול המכוון לשורש הבעיה ובכך מסייע לשמירה ארוכת טווח על איזון בריאותי.


מקורות


[1] https://www.khealth.com/learn/medication/nexium-vs-prilosec
[2] https://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-5039195,00.html


אודות לילך נהרי ND | נטורופתית מוסמכת

מטפלת בקליניקה פרטית מזה כ-20 שנים. מתמחה בטיפול בדרכי עיכול עליונות, תסמונת מטבולית, הורמונלי ועוד. בוגרת בית הספר לרפואה משלימה קמפוס תל אביב בנטורופתיה. הרבליסטית מוסמכת [טיפול בצמחי מרפא] וכן מוסמכת בביופידבק שלב ב' [ניהול והפחתת סטרס]. משך כ-10 שנים מרצה בכירה במכללת רידמן לרפואה משלימה וכן במגמת נטורופתיה בבית הספר לרפואה משלימה במכון וינגייט


לילך נהרי - נטורופתית מוסמכתלילך נהרי נטורופתית מומחית


אולי יעניין אותך גם..