בטטה • תזונה לטיפול בגסטריטיס

בטטה נחשבת לאחד המזונות הבריאים ביותר לבעיות עיכול כגון גסטריטיס.

האגודה האמריקאית לתזונה דירגה את הבטטה במקום הראשון כירק הכי בריא!

מוצאה של הבטטה מדרום אמריקה ומרכז אמריקה.

למרות הדמיון הקולינרי לתפוח אדמה, הבטטה הינה ירק ממשפחה בוטנית שונה.

יתרונותיה הרבים טמונים קודם כל בצבע הכתום או הסגול העז של הירק.


רכיבים תזונתיים רבי עוצמה

הבטטה מהווה מקור מצוין לוויטמיני A ו B וסיבים תזונתיים.

היא טובה במיוחד לטיפול בבעיות עיכול, עצירות, דלקת בקיבה והסדרה כללית של עיכול.

הבטטה עוזרת מאוד לשמירה על עור פנים בריא ובהאטת תהליכי הזדקנות.

היא מסייעת להאטת הזדקנות בעיקר בגלל ריכוז נוגדי החימצון וויטמיני A אותם היא מכילה.

הבטטה ידועה ביכולתה לאזן רמות כולסטרול, לחזק את העצמות ואת מערכת החיסון.

בטטה נחשבת לירק קל לעיכול ובעלת תכונות אנטי דלקתיות.

בטטה היא אחת הירקות הבריאים בעולם, מצוינת לטיפול בגסטריטיס, חיזוק חיסוני והרגעה כללית


בטטה לטיפול בדלקת בקיבה

יתרונות בריאותיים מרכזיים של הבטטה

מסייעת לטיפול בגסטריטיס

מסייעת בחיזוק הראייה

מרגיעה ומורידה לחץ וסטרס

טובה להפחתת תסמיני גיל מעבר

מסייעת לחיזוק עצמות

מורידה סיכון למחלות לב

מסייעת לאיזון כולסטרול

מסייעת לאיזון לחץ דם גבוה

תורמת להאטת תהליכי הזדקנות

תורמת לחיזוק חיסוני


אפשר לרפא גסטריטיס!

לילך נהרי, נטורופתית מוסמכת, מומחית לבעיות עיכול

רקע כללי

בטטה שייכת למשפחת ירקות השורש והוא מכונה גם תפוח אדמה מתוק.

למרות דמיונה במראה בטטה שונה מאוד מתפוח אדמה רגיל. מקור השם בטטה הוא ערבית.

הבטטה היא אחד מענפי החקלאות החשובים ונחשבת לשורש השני בתפוצתו המסחרית בעולם.

בארץ מגדלים בטטות באסורים שונים ואחוז הייצוא שלהם גדל בכל שנה.


בטטה וגסטריטיס

הבטטה עשירה במיוחד בויטמינים מקבוצת A ו B  – ויטמינים אלו נחשבים כנוגדי חימצון חזקים.

נוגדי חימצון אלו מסייעים בהפחתת הנזק הנגרם לתאים בגוף על ידי רדיקלים חופשיים.

ריכוז ויטמינים זה מקנה לבטטה יכולת אנטי דלקתית וכן יכול לחיזוק מערכת החיסון והעצבים.

בשל ריכוז ויטמינים – במיוחד מקבוצה B המוכרת בתרומתה לאיזון והרגעה כללית.

הבטטה קלה מאוד לעיכול ותרומת בכך להפחתת הגירוי על ריריות הקיבה


בטטה והפחתת סטרס

בטטה עשירה מאוד בויטמינים מקבוצה B – ויטמינים אלו מוכרים ביכולתם לסייע בהרגעה ואיזון מערכת העצבים.

צריכה קבועה של ויטמיני B נמצאה טובה להפחתת מתח, חרדות ושיפור איכות השינה.

מצבים רבים של דלקת בקיבה מלווים במתח גבוה ברקע אשר מעכב את תהליך הריפוי של רירית הקיבה

הבטטה תורמת גם לפעילות אנטי דלקתית לרירית הקיבה וגם מסייעת בהרגעה כללית


ריכוז גבוה מאוד של ויטמין A

בטטה ממוצעת מכילה כמות הגבוהה פי 3 (14,184 יחב"ל!) מההמלצה היומית למבוגר של ארגון הבריאות האמריקני (FDA)

 ויטמין A הוא נוגד חמצון חזק החשוב לתהליכים שונים בגוף ובמיוחד בשמירה על תקינות התאים מפני נזקי חמצון של רדיקלים חופשיים.

בטטה שייכת למשפחת המזונות הכתומים אשר פיגמנט הצבע הכתום הוא אשר מקנה להם את התכונות הבריאותיות.

צריכה קבועה של בטטה אפויה או מבושלת היא המלצה טובה לכל מי שסובל מבעיות עיכול, לא רק גסטריטיס


בטטה עשירה בקרטנואידים

בטטה עשירה מאוד בקרטנואידים – רכיבי תזונה חשובים לשיקום ריריות הקיבה המודלקות בגסטריטיס.

קרטנואידים מוכרים ביכולתם המיטיבה לדלקות שונות ומכאן חשיבות הצריכה שלהם.

בטטה ממוצעת מכילה ריכוז גבוה של קרטנואידים ולכן היא מאכל חשוב במסגרת טיפול בדלקת בקיבה


בטטה ותרומתה לטיפול בגסטריטיס

רכיבים אנטי דלקתיים

הבטטה עשירה ברכיבים בעלי פעילות אנטי דלקתית החשובים בתהליך הריפוי מגסטריטיס.

מומלץ לצרוך באופן קבוע בטטה כחלק מתזונה לשיקום ריריות הקיבה.

בטטה עשירה בפחמימות והיא מספקת תחושת שובע לזמן ארוך.

העיכול הקל של הבטטה מאפשר הפחתת עומס על הקיבה – פעולה חשובה המאפשרת ריפוי ריריות מהיר יותר


איזון חומציות הקיבה

אחרי בישול או אפיה הבטטה הופכת לרכה וקלה מאוד לעיכול.

תכונה חשובה ביותר למזון המתאים לטיפול בדלקת בקיבה.

תכונה זו של הבטטה מאפשר מעבר שלה בקיבה ללא שהיא מעלה את רמת החומציות.

חומציות מאוזנת מונעת גירוי גבוה יותר על ריריות הקיבה המודלקות.

טיפול בדלקת בקיבה מחייב איזון חומציות ושמירה על תהליכי עיכול קלים ככל שניתן


אפשר לרפא גסטריטיס!

לילך נהרי, נטורופתית מוסמכת, מומחית לבעיות עיכול

בטטה מסייעת להרגעה

בטטה ממוצעת מכילה ריכוז טוב של ויטמינים מקבוצה B – במיוחד ויטמין B6 (כ-15% מההמלצה לצריכה יומית).

קבוצת ויטמיני B חשובה לתפקוד תקין של מערכת העצבים.

מקרים רבים של דלקת בקיבה מאופיינים גם ברמות סטרס גבוהות ברקע.

היכולת לאזן את רמת המתח ואת מערכת העצבים היא פעולה חשובה בכל תהליך החלמה מדלקת בקיבה.


איך אוכלים בטטה? חשוב לא פחות!

בטטה היא אכן אחד הירקות הטובים יותר למצבי דלקת בקיבה.

אולם ישנה חשיבות גדולה גם לצורות האכילה של הבטטה – בהיבט הזה כל אדם שונה לחלוטין ממשנהו.

תכנית תזונתית מקיפה לטיפול בגסטריטיס כוללת גם היבטי תזונה מעבר לתכנון מה מותר ומה אסור לאכול.

הרגלי תזונה כגון צורת בישול, זמני אכילה, משך אכילה, צורות אכילה ועוד – לכולם השפעה גדולה.

בשלב ההחלמה יש צורך להתייחס לכל הנושאים האלו ולבצע התאמה אישית של תכנית התזונה.

זהו בסיס שיטת הטיפול בקליניקה – התייחסות מקיפה ככל האפשר להיבטי תזונה תוך התאמות אישיות.

לצרכי המטופל וביצוע ליווי ומעקבים רצופים על מנת לוודא כי ההחלמה מתקדמת בצורה הטובה ביותר.

ריפוי מוצלח משמעו שגרת חיים מאוזנת, בריאה, מגוונת וגמישה.


מחקרים

תרומת חומרים פעילים של בטטה על דלקתיות


בטטה מבושלת – ערכים תזונתיים לפי 100 גרם

גות הערך הקלוריאנרגיה
פחמימות93%סה"כ קלוריות90.0
שומן1%קלוריות מפחמימות83.2
חלבון6%קלוריות משומן1.3
קלוריות מחלבונים5.6
פחמימותחלבון וחומצות אמינו
סה"כ פחמימות20.7 גרםסה"כ חלבון2.0 גרם
סיבים תזונתיים3.3 גרםTryptophan25.0 מ"ג
עמילן7.0 גרםThreonine100 מ"ג
סוכר8.4 גרםIsoleucine100 מ"ג
סוכרוז – Sucrose2270 מ"גLeucine147 מ"ג
גלוקוז – Glucose560 מ"גLysine99.0 מ"ג
פרוקטוז – Fructose500 מ"גMethionine49.0 מ"ג
לקטוז – Lactose0.0 מ"גCystine16.0 מ"ג
מלטוז – Maltose5111 מ"גPhenylalanine120 מ"ג
גאלאקטוז – Galactose0.0 מ"גTyrosine83.0 מ"ג
Valine131 מ"ג
שומן וחומצות שומןArginine93.0 מ"ג
סה"כ שומן0.2 גרםHistidine37.0 מ"ג
שומן רווי0.1 גרםAlanine110 מ"ג
חד בלתי רווי0.0 גרםAspartic acid344 מ"ג
רב בלתי רווי0.1 גרםGlutamic acid197 מ"ג
Glycine91.0 מ"ג
סטרולProline89.0 מ"ג
כולסטרול0.0 מ"גSerine104 מ"ג
פיטוסטרול~Hydroxyproline~
Campesterol~
Stigmasterol~
Beta-sitosterol~
ויטמינים
ויטמין A19220 יחב"ל
רטינול – Retinol0.0 מק"ג
Retinol Activity Equivalent961 מק"גמינרלים
אלפא-קרוטן43.0 מק"גסידן38.0 מ"ג
בטא-קרוטן11510 מק"גברזל0.7 מ"ג
לייקופן0.0 מק"גמגנזיום27.0 מ"ג
Lutein+Zeaxanthin0.0 מק"גזרחן54.0 מ"ג
ויטמין C19.6 מ"גאשלגן475 מ"ג
ויטמין D~נתרן36.0 מ"ג
ויטמין E0.7 מ"גאבץ0.3 מ"ג
ויטמין B10.1 מ"גנחושת0.2 מ"ג
ויטמין B20.1 מ"גמנגן0.5 מ"ג
ויטמין B31.5 מ"גסלניום0.2 מק"ג
ויטמין B60.3 מ"ג
חומצה פולית0.0 מק"ג
ויטמין B120.0 מק"ג
ויטמין B50.9 מ"גשונות
ויטמין K2.3 מק"גאלכוהול0.0 מ"ג
מים75.8 מ"ג
~ מציין נתון חסר או לא קייםאפר1.3 מ"ג
קפאין0.0 מ"ג

מטפלת בקליניקה פרטית מעל 20 שנים. מומחית בטיפול טבעי בדרכי עיכול במצבים כגון ריפלוקס, גסטריטיס, אולקוס ועוד. בוגרת בית הספר לרפואה משלימה קמפוס תל אביב בנטורופתיה. הרבליסטית מוסמכת (טיפול בצמחי מרפא). משך כ-10 שנים שימשה מרצה בכירה במכללת רידמן לרפואה משלימה וכן במגמת נטורופתיה בבית הספר לרפואה משלימה במכון וינגייט.

    מאמרים נוספים שיעניינו אותך: