ריח רע מהפה - הליטוזיס - טיפול וריפוי טבעי



ריח רע מהפה - הליטוזיס - רקע כללי

ריח רע מהפה הוא שם כולל המתאר ריח רע שיוצא בזמן נשיפה, גם אם מקור הריח אינו מהפה עצמו. לריח רע מהפה השפעה משמעותית, אישית וחברתית. ב 85-90% מהמקרים, ריח רע מהפה מקורו מהפה עצמו. דרגת הריח משתנה במשך היום בעקבות אכילה וסוגי מזון, עישון, שתיית אלכוהול ועוד. מכיוון שבמהלך הלילה, בזמן שינה, הפה חשוף לפחות חמצן, ריח הפה חמור יותר עם הקימה. ריח רע מהפה יכול לחלוף עקב אכילה, צחצוח שיניים, ניקוי עם חוט דנטלי או שטיפת פה. ריח רע מהפה יכול להיות גם כרוני, מצב יותר חמור, המשפיע על 25% מהאוכלוסיה בדרגות שונות. מצב זה יכול להוביל לחוסר בטחון עצמי ולעלות את רמת המתח בחיים.


מקורות לריח רע מהפה - הליטוזיס

הפה
מקור הריחות הלא נעימים מגיעים מחלבונים לכודים בפה המפורקים על ידי חיידקים בפה. כתוצאה מהפירוק משתחרר מימן גופריתי האחראי על הריח הרע.

הלשון
המקום הנפוץ ביותר לריח רע מהפה הינה הלשון. הלשון עשירה באוכלוסיה ענפה של חיידקים, בעיקר בחלק האחורי של הלשון, שהוא לרוב יותר יבש ולא מנקים אותו. חיידקים באזור זה משגשגים על שיירי מזון, תאי אפיתל מתים (תאים של העור) והפרשות מהאף. מקום זה הוא חממת גידול לחיידקים אנארוביים. החיידקים, בתהליך פירוק המזון, משחררים גזים בעלי ריח חריף הגורמים לריח רע מהפה.

החניכיים
דלקות חניכיים נוצרות עקב פעילות יתר של חיידקים בחניכיים. חיידקים אלו הם האחראים על הריח הרע הנפלט החניכיים.

האף
הגורם העיקרי השני לריח רע מהפה הוא האף. הריח הרע נגרם כתוצאה מפעילות חיידקית עקב דלקת. דלקת יכולה להגרם בסינוסים, סינוסיטיס, או עקב גורם זר.

שקדים
ריח רע שמקורו מהשקדים הוא יחסית נדיר, 3-5% מהמקרים. הוא נגרם עקב מבנה מכתשי באיזור השקדים שם מצטברת פסולת היוצרת מעין אבנים קטנות המורכבות מתאי דם לבנים מתים, חיידקי פה ורוק. אבנים אלו פולטות ריח רע.

הקיבה
לעיתים רחוקות הקיבה היא מקור לריח רע מהפה. הוושט, המחברת בין הלוע לקיבה, הינה צינור סגור שאינו מאפשר חזרה של מזון או ריח. בעיות כגון רפלוקס גסטרו-אזופגיאלי או בקצרה GERD, חזרה של תוכן הקיבה לוושט, עלול לגרום לריח רע מהפה. במקרה זה הרפלוקס יגרום לסימפטומים נוספים מאשר רק ריח רע מהפה.

מחלות כלל מערכתיות
ישנם כמה מחלות מערכתיות שיכולות לגרום לריח רע מהפה, אך אילו מצבים נדירים ביותר: אי ספיקת כבד, זיהום ריאתי או ברונכיטיס,זיהום בכליות או אי ספיקת כליות, קרצינומה, סכרת וחוסר איזון מטבולי.


טיפול נטורופתי טבעי - ריח רע מהפה - הליטוזיס

חשוב ביותר לברר את מקור הריח הרע. בדיקה אצל רופא שיניים תשלול דלקת חניכיים ובדיקה אצל רופא אא"ג תשלול הצטברות אבני שקדים. לאחר תשאול מקיף אצל הנטורופת ניתן יהיה לקבוע אם מקור הבעיה מהקיבה או לא.

הטיפול הנטורופתי לסיבה הנפוצה ביותר לריח רע מהפה - פעילות חיידקית בפה ובלשון:

תזונה
משהאדם החל לגדל דגן, מלפני 40,000 שנה, החלו לו בעיות בשיניים. גולגלות של אנשים מהתקופות הקדומות הראו, כי בתקופה שהאדם כבר אכל מזון מעובד כגון דגן (חיטה, אורז, תירס), נמצאו מעט שרידי שיניים בגולגולות, ואילו 40.000 שנה לפני כן, גולגלות מתקופת הציידים והלקטים, בהם האדם לא עיבד את מזונו כלל, אלא צרך בעיקר הרבה עלים, פירות ובשר צייד, נמצאו רוב השיניים בגולגולת! כלומר, לשמירה על הפה מפני דלקות ולשמירה על פלורת חיידקים מאוזנת בפה, חשוב להמעיט במזון מעובד, בייחוד פחמימות ריקות כגון לחם לבן, סכר לבן, ארז לבן. חשוב להעשיר את התזונת במזונות עשירים בסיבים כגון ירקות ופירות. בייחוד ירקות ופירות קשים כגון גזר ותפוח מנקים את השיניים.

צמחי מרפא
יש לצחצח שיניים ולשון לפחות פעמיים ביום ולדאוג להחליף את מברשת השיניים פעם בחודש. יש לנקות את השיניים בחוט דנטלי פעמיים ביום - בוקר וערב ולאחר מכן לשטוף את הפה. שטיפות הפה החזקות משמידות את החיידקים בפה, אך הם גם משמידות את החיידקים הטובים והורסים את פלורת החיידקים הטבעית של הפה שמגנה על הפה. ישנן שטיפות פה מצמחי מרפא יעילות ביותר, בעלי פעילות מחטא כגון חליטה מרוכזת של מרווה. ניתן גם לגרגר מי מלח.

תוספי תזונה
מריחת קו-אנזים Q10 - תוסף מזון, על החניכיים הוכחה כיעילה בדלקות חניכיים
מריחת תוסף פרוביוטיקה, חיידקים ידידותיים, על הלשון, יעיל לאיזון פלורת החיידקים על הלשון
מומלץ ללכת לשיננית לפחות פעמיים בשנה.


שאלות ותשובות אודות הטיפול הנטורופתי - ריח רע מהפה - הליטוזיס

שאלה:
כבר כשבועיים התחיל לנדוף לי ריח רע מהפה. אני מקפידה לצחצח שיניים גם בערב לפני השינה,אני תמיד גם עם מסטיק בפה ובכל זאת עדיין יש ריח לא טוב. טופלתי בעבר בשיניים, הייתי מקפידה לעשות כל חצי שנה שיננית והפסקתי את הטיפולים אולי זה הגורם?
תשובה:
ריח רע מהפה, או כפי שהוא נקרא בשפה המקצועית הליטוזיס, יכול להגרם מכמה סיבות. לרוב מדובר בבעיה בחלל הפה - פעילות יתר של חיידקים אנארוביים בלשון או דלקת חניכיים, שהיא מאוד נפוצה. אני מציעה לך לגשת לשיננית שתבדוק את מצבך ואם יש צורך - ללכת לרופא שיניים. הריח הרע יכול גם לנבוע ממזון שנתקע בחלל הגרון, באיזור השקדים - זה יכול לאבחן רופא אא"ג. במידה וזה המצב - ניתן להתאים לך שטיפות צמחי מרפא. כמובן שהאפשרות הסופית היא שהריח הרע יכול לנבוע מהקיבה - עיכול לא תקין, היפוכלורידריה (תת חומציות בקיבה) יכול להוביל לתסיסה וריקבון המוביל לריח רע. מצב זה מלווה בסמפטומים נוספים אותם יש לאבחן במסגרת טיפול נטורופתי ולתת את הטיפול המתאים הכולל תזונה, צמחי מרפא ותוספי תזונה.

שאלה:
מהו החיידק ההליקובקטר פילורי והאם הוא יכול לגרום לריח רע מהפה?
תשובה:
חיידק ההליקובקטור פילורי התגלה לראשונה בשנת 1995 ונמצא באופן קבוע בקיבה אצל כל אחד מן ההאנשים . התפרצות של אולקוס יכולה להיות באופן תיאורטי אצל כל בן אדם אם הוא יהיה חשוף למשך הרבה זמן למצבים הבאים:
א. מצב של פחד וחרדה ומתח גדול דבר שגורם להפרשה של ההורמון גסטרין ממערכת ההעצבים שגורם להפרשת חומצת קיבה לקיבה ללא צורך כי לא נכנס מזון חומצה זו יכולה לפצוע את הקיבה וכך נוצר האולקוס.
ב. ארוחות לא מסודרות או זמן ארוך מאוד בין ארוחה לארוחה שגם יכולים להביא למצב של הפרשת חומצות קיבה לקיבה .
ג. שימוש בתרופות שמפרות את האיזון בין החומצה והבסיס כגון:אנטיביוטיקה לטווח ארוך ,ואספירין וחלק מהתרופות משככות הכאב.
ד. שתיית כמות גבוה של קופאין או משקאות שמכילים קופאין
ה.תזונה עשירה במזונות חומציים
ההליקובקטור פילורי בהחלט יכול לגרום לריח רע מהפה כיוון שאם יש לנו חיידק הריח הוא תוצרי הפסולת והגזים שהוא מפריח וריקבון של מזון שלא עוקל בשלמות. יתכן גם כאב בוושט שכן החיידק הפעיל גורם לדלקת מקומית. ישנם צמחי מרפא מצוינים לטיפול במצב זה וכמובן תזונה מאוד חשובה.

שאלה:
אני סובלת מסינוסיטיס כרוני. האם יכול להיות לזה קשר לריח רע מהפה? האם יש למצב זה טיפול נטורופתי טבעי?
תשובה:
בהחלט יכול להיות קשר בין סינוסיטיס לבין ריח רע מהפה. הריח הרע נגרם כתוצאה מפעילות חיידקית עקב הדלקת בסינוסים. פעילות החיידקים משחררת גזים בעלי ריחות גופריתיים לא נעימים שיכולים לנדוד מהסינוסים לפה. הטיפול הנטורופתי בסינוסיטיס כרוני כולל בדיקת רגישות אלרגית לעונות מעבר ורגישות למזונות.הדרך לבדוק איזה מבין המזונות גורם לתגובה אלרגית הינה דיאטת אתגר ואלימינציה. דאטה זו כוללת בתוכה כמה שלבים. בשלב הראשון מורידים מהתזונה את כל המרכיבים האלרגנים. לאחר שהסימפטומים נעלמו מאתגרים את הגוף כל פעם בסוג מזון אחר. לפי תגובת הגוף ניתן לגלות אילו מהמזונות גורם לתגובה אלרגית. ישנם תוספי מזון התומכים במערכת החיסון ועוזרים לה להתמודד עם המצב הדלקתי כגון ויטמין C ואבץ. צמחי מרפא רבים יכולים לעזור בשלב האקוטי של סינוסיטיס. הצמח הנפוץ ביותר לשימוש ב סינוסיטיס הוא ההידרסטיס.





אודות לילך נהרי ND | נטורופתית מוסמכת

מטפלת בקליניקה פרטית מזה כ-20 שנים. מתמחה בטיפול בדרכי עיכול עליונות, תסמונת מטבולית, הורמונלי ועוד. בוגרת בית הספר לרפואה משלימה קמפוס תל אביב בנטורופתיה. הרבליסטית מוסמכת [טיפול בצמחי מרפא] וכן מוסמכת בביופידבק שלב ב' [ניהול והפחתת סטרס]. משך כ-10 שנים מרצה בכירה במכללת רידמן לרפואה משלימה וכן במגמת נטורופתיה בבית הספר לרפואה משלימה במכון וינגייט


לילך נהרי - נטורופתית מוסמכתלילך נהרי נטורופתית מומחית


אולי יעניין אותך גם..