רוזציאה - טיפול וריפוי טבעי



רוזציאה - רקע כללי

רוזציאה הינה בעיה עורית שכיחה אך לא מוכרת, המתבטאת בעיקר בפנים. תופעה זו אינה מוכרת לציבור הרחב ולכן, למרות ששכיחות הרוזציאה עולה, רוב האנשים אינם מזהים אותה. התופעה יכולה לחקות סבוראה או אקנה. רוזציאה מופיעה בשני המינים, אך היא שכיחה פי 3 בנשים, ובעיקר מופיעה בגילאים 30-50.


רוזציאה מתבטאת בעיקר

• אדמומיות בלחיים, סנטר ומצח הדומה לכווית שמש
• כלי דם נראים לעין בפנים
• פצעונים וגבשושיות על הפנים
• עיניים דומעות או מגורות

הסיבה לרוזציאה אינה ידועה. מכיוון שהיא מופיעה יותר בגזע הלבן, יש סברה כי קיימת נטייה תורשתית למחלה. אין טיפול קונבנציונאלי יעיל לרוזציאה. הטיפול העיקרי הוא במניעת החמרת התופעה על ידי סוגים שונים של משחות. חשיפה מוגברת לשמש, אלכוהול ומזונות מסוימים עלולים להחמיר את התופעה. בהרבה מהמקרים הטיפול התרופתי הינו אנטיביוטיקה, שעוזרת חלקית בחלק מן המקרים.


טיפול נטורופתי טבעי - רוזציאה

על מנת לטפל בשורש הבעיה, יש להבין מהי הסיבה להופעת הרוזציאה. נעשו מחקרים רבים שניסו להבין את הקשר בין הופעת הרוזיצאה לבין מצבים שונים ומגוונים, מאלכוהליזם עד לתופעות גיל המעבר. נראה כי הקשר העובדתי הרציני ביותר הינו הקשר בין רוזציאה לבין אי סבילות למזון, התפשטות פטריית הקנדידה ו\או חוסר איזון במערכת העיכול. במסגרת הטיפול הנטורופתי, לאחר תשאול מעמיק, מאבחן הנטורופת אם יש אלרגיה למזון , התפשטות הקנדידה או היפוכלורידריה, ובונה תכנית טיפול בהתאם. לכל אחת מהתופעות סימפטומים ספציפיים בנוסף לרוזציאה, המאפשרים אבחון מדויק:

אי סבילות למזון
על פי מחקרים קליניים נמצא כי דיאטת אלימינציה ואתגר, המאבחנת אם יש קשר בין תזונה לבין הופעת הרוזציאה, יעילה בהרבה מהמקרים. הטיפול הנטורופתי ברוזציאה ראשית כולל דיאטת אלימינציה ואתגר. דיאטה זו מתבצעת על ידי הורדת כול המרכיבים האלרגנים מהתזונה. אחרי שיש הטבה משמעותית בסימפטומים, עוברים לשלב האיתגור שבו מאתגרים את הגוף בכול מזון בנפרד ובודקים אם הסימפטומים חוזרים. במידה והסימפטומים חוזרים אחרי החזרת מזון מסוים לתזונה נעשה הקשר בין סוג המזון להופעת הרוזציאה. הפתרון אם כן, הוא הוצאת המזון הבעייתי מהתזונה. טיפול זה יעיל במיוחד אצל מטופלים שיש להם עבר עם אלרגיות כגון אורטיקריה, אטופיק דרמטיטיס, אסטמה, קדחת השחת וכולי.

היפוכלורידריה
מחקרים מצאו קשר חזק בין רוזציאה לבין מצב הנקרא היפוכלורידריה. היפוכלורידריה - תת חומציות בקיבה - הינו מצב בו תאים מהקיבה מייצרים מעט מידי חומצת קיבה -חומצה הידרוכלורית. היפוכלורידריה הינו מצב שכיח, בעיקר אצל אנשים מבוגרים. ככל שהגיל עולה, קטנה יכול ייצור חומצת קיבה ומיצי קיבה של האדם..בגלל חוסר המודעות לבעיה של היפוכלורידריה, ובגלל שבחלק מהמקרים היפוכלורידריה היא ללא סימפטומים או סימפטומים קלים, ברוב המקרים היא לא מטופלת, ובעיה עלולה לצוץ בשלבים מאוחרים יותר בצורה חמורה יותר. מכיוון שהבעיה היא לרוב אינה מאובחנת ומטופלת, לא מודעים לקש בין היפוכלורידריה לבין מצבי חולי שונים, כמו הרוזציאה. עקב ההיפוכלורידריה המזון אינה מעוכל בצורה יעילה, חלקיקים גדולים מידי נספגים בזרם הדם ויוצרים תגובה אלרגית המתבטאת בתופעות הרוזציאה.
מטרת הטיפול הנטורופתי במקרה זה הינו לאזן את מערכת העיכול על מנת לאפשר הפרשה תקינה של חומצה הידרוכלורית. איזון מערכת העיכול דורש התייחסות למספר נושאים:

צמחי מרפא
עיקר הטיפול הטבעי בהיפוכלורידריה יעשה על ידי פורמולות מותאמות של צמחי מרפא מרים.
צמחים אלו, פועלים ישירות על מערכת העיכול, מגרים את הפרשת אנזימי העיכול ומעודדים הפרשה של חומצה הידרוכלורית.

תזונה
בניית תפריט תזונתי המורכב בעיקר ממזונות קלים לעיכול על מנת לסייע למערכת העיכול בתחילת תהליך השיקום.

תוספי תזונה‏
‏שימוש בתוספי מזון, במיוחד אנזימי עיכול, לסיוע בעיכול המזון.

‎הורדת מתחים
במידה ואורח החיים מתוח ולחוץ, חייבת להיעשות עבודה להורדת המתחים. הטיפול הנטורופתי מקנה כלים להרפיה ורגיעה כחלק מאורח חיים, בניהם:‎‎רגיעה לפני האוכל, ‎הרפיה, ‎נשימות ועוד


קנדידה מערכתית והקשר לרוזיציאה

שמרים מסוג CANDIDA ALBICANS יכולים לגדול בפה, בנרתיק ובפי הטבעת של כל אדם.
באופן רגיל שמרים אלו חיים במערכת העיכול ולאורך כל פתחי הגוף (מהפה עד פי הטבעת והנרתיק) מבלי לגרום לנזק במעיים, כל עוד יש איזון בגוף. חוסר איזון הנגרם כתוצאה מלקיחת אנטיביוטיקה או כתוצאה מכשל חיסוני (לדוגמא בחולי איידס) עלול לגרום להתחזקותה של הקנדידה ובכך לשגשוג. גדילת יתר של הקנדידה גורמת למגוון רחב של סימפטומים, למעשה בכל מערכת בגוף, כאשר הרגישות מביניהן הן: מערכת העיכול, מערכת המין, המערכת האנדוקרינית, מערכת העצבים ומערכת החיסון. קנדידה יכולה לגרום גם לאלרגיות, גם אלרגיות עוריות כגון רוזציאה. קנדידה גורמת לייצור כרוני של אצטיל דהיד, שכנראה אחראי להרבה מהסימפטומים של מערכת העצבים המרכזית.

לעתים קרובות מאוד גדילת יתר של קנדידה נובעת משימוש ממושך באנטיביוטיקה אשר הורגת חיידקים שלמעשה עוזרים למנוע גדילת יתר של קנדידה. בנוסף לשימוש באנטיביוטיקה, גדילת יתר של קנדידה במעיים היא לעתים קרובות תוצאה של שימוש בתרופות אחרות כמו: קורטיקוסטרואידים, תרופות נגד כיבים, גלולות למניעת הריון, מחסור בהפרשות עיכוליות (HCL ומיצי מרה) או צריכת יתר של סוכר.

הטיפול המוצלח בפטרת קנדידה כרונית דורש הסרה או הפחתה של כל הגורמים שיוצרים קרקע פורייה לגדילת יתר של קנדידה, שיפור התיפקוד החיסוני ומניעה של התרבות השמרים.

לפטרת קנדידה כרונית יש חלק בבעיות בריאות אחרות ובמיוחד אורטיקריה, תסמונת המעי הרגיז, פסוריאזיס ודיכאון.
הטיפול הנטורופתי מתבסס על תזונה ש"מרעיבה" את הקנדידה ובעיקרה היא נטולת סוכרים, פחמימות פשוטות ושמרים. הטיפול התזונתי הוא הבסיס לטיפול בקנדידה. ללא שינוי תזונתי לא ניתן לטפל בקנדידה. ישנם הסובלים מקנדידה מערכתית קלה ולכן השינוי התזונתי פותר את הבעיה והסימפטומים נעלמים. ישנם הזקוקים לתמיכה נוספת על ידי צמחי מרפא ותוספי מזון. לאחר תקופה של כמה חודשים ניתן לחזור לתזונה מאוזנת.


שאלות ותשובות אודות הטיפול הנטורופתי - רוזציאה

שאלה:
אני סובלת מרוזציאה בפנים , האם ידוע מה גורם לזה?
תשובה:
הרפואה הקונבנציונאלית אינה יודעת מה הסיבה להופעת הרוזציאה. על פי ניסיון קליני ומחקרים שנעשו בתחום, הנטורופתיה מזהה כמה סיבות שיכולות להסביר את הופעת הרוזציאה. על מנת להבין מהי הסיבה שאת סובלת מרוזציאה יש לערוך תשאול מקיף ויסודי. ישנם כמה אבחנות שיש להפריך או לאשש: אי סבילות למזון, היפוכלורידריה וקנדידה מערכתית. לכל אבחנה יש את הסימפטומים הספציפיים שלה ולכן על ידי תשאול ניתן לבדוק מהו הכיוון שנכון עבורך.

שאלה:
אני שנים סבלתי מאורטיקריה שגרמה לפריחה מגרדת בכל הגוף. במשך השנים לקחי הרבה סטרואידים. האורטיקריה עברה ומיד אחרי זה הופיעה לי רוזציאה. האם יש קשר?
תשובה:
בהחלט יכול להיות קשר בין רוזציאה לבין אורטיקריה. רוזציאה יכולה להיות ביטוי אלרגי ממש כמו אורטיקריה. במשך שנים הגוף הגיב למרכיב אלרגני מסוים, אך במקום למצוא את המרכיב האלרגני ולהוציאו מתפריטך, דכאו את מערכת החיסון על ידי סטרואידים. כנראה שהדיכוי "הצליח", האורטיקריה פסקה, אך התפרצה בצורה אחרת – רוזציאה. על מנת לטפל ברוזציאה יש לעשות דאטת אלימנציה ואתגר. דיאטה זו מתבצעת על ידי הורדת כול המרכיבים האלרגנים מהתזונה. אחרי שיש הטבה משמעותית בסימפטומים, עוברים לשלב האיתגור שבו מאתגרים את הגוף בכול מזון בנפרד ובודקים אם הסימפטומים חוזרים. במידה והסימפטומים חוזרים אחרי החזרת מזון מסוים לתזונה נעשה הקשר בין סוג המזון להופעת הרוזציאה.

שאלה:
אני סובלת מאדמומיות בפנים. הלחיים תמיד ורודות אך לעיתים גם המצח והסנטר. בנוסף, יש לי פצעים הנראים כמו פצעי בגרות על המחשוף והגב. ניסיתי המון משחות סטנדרטיות של רופא עור והתופעה משתפרת קצת באורח זמני אך לא מעבר לכך. עורי שמן יחסית אך בפנים יש לי פצעים לעיתים רחוקות. האם יש קשר בין התופעות והאם ניתן לעשות משהו?
תשובה:
על פי תיאורך נראה כי יש לך אקנה רוזציאה
על מנת להבין מה הסיבה לרוזציאה, יש לערוך בירור מקיף ויסודי שיכלול את הכיוונים הבאים:
- ברור הורמונאלי - ע"י בדיקות דם (עודף שמנוניות יכולה להעיד על עודף אנדרוגנים)
- לבדוק את מדובר באלרגיות למזון על ידי תזונת אלימנציה ואתגר
- לאבחן אם יש חוסר איזון במערכת העיכול המתבטאת בקנדידה מערכתית או בתת חומציות של הקיבה
כמו כן מומלץ:
- לא להשתמש בתכשירים מרופאי עור,הם גורמים נזק. סטרואידים גורמים לנזקים רבים ואנטיביוטיקה פוגעת בפלורה של המעיים.
- להוריד את רמות המתח על ידי טיפול בטכניקת מגע, כגון רפלקסולוגיה
- שימוש בשמן/צמחי מרפא קלנדולה בתוך קרם טבעי





אודות לילך נהרי ND | נטורופתית מוסמכת

מטפלת בקליניקה פרטית מזה כ-20 שנים. מתמחה בטיפול בדרכי עיכול עליונות, תסמונת מטבולית, הורמונלי ועוד. בוגרת בית הספר לרפואה משלימה קמפוס תל אביב בנטורופתיה. הרבליסטית מוסמכת [טיפול בצמחי מרפא] וכן מוסמכת בביופידבק שלב ב' [ניהול והפחתת סטרס]. משך כ-10 שנים מרצה בכירה במכללת רידמן לרפואה משלימה וכן במגמת נטורופתיה בבית הספר לרפואה משלימה במכון וינגייט


לילך נהרי - נטורופתית מוסמכתלילך נהרי נטורופתית מומחית


אולי יעניין אותך גם..