קטרקט - טיפול וריפוי טבעי



קטרקט - רקע כללי

קטרקט הינו עכירות המתפתחת בעדשת העין. חומרתה משתנה מקלה לקשה, מאטימות מעטה עד חסימה מוחלטת של כניסת אור לעדשת העין. לרוב קטרקט מתפתח באיטיות וגורם לעיוורון אם אינו מטופל. קטרקט גורם לבעיית ראיה המתפתחת באיטיות. בתהליך היווצרות הקטרקט נוצרת עכירות בעדשת העין. העדשה מאבדת מהשקיפות שלה וכתוצאה מכך נפגעת הראיה. תהליך יצירת הקטרקט מתחיל כשחלבונים בעדשה בריאה נפגעים, כתוצאה מכך נדבקים אחד לשני ויוצרים מקבץ אטום. שינוי זה , הדומה למה שקורה לחלבון הביצה השקוף, שהופך ללבן לאחר בישול, אינו כרוך בכאב ומתבטא רק בשינוי בראיה. קטרקט אף פעם לא מוביל לעיוורון מוחלט מכיוון שתמיד מעט אור יחדור דרך העדשה.

תהליך יצירת הקטרקט הוא מאוד איטי והסמפטומים לא מורגשים. לרוב החולה נהפך לקצר רואי . בנוסף, צבעים משתנים: כחול נהפך כהה, ואילו אדום, כתום וצהוב נהפכים בולטים ומסנוורים יותר. יחד עם זאת, הסמפטום הכי משמעותי בקטרקט הינה הירידה בראייה ועלייה בטשטוש הראיה. בנוסף, האטימות המתפתחת בתוך העדשה גורמת לפיזור קרני האור, דבר שפוגם מאוד בראיית לילה. הרבה מהאנשים הסובלים מקטרקט לא מודעים לסמפטומים הללו, ולרוב הם חושבים שפשוט הראייה הדרדרה כחלק מתהליך הזדקנות. קטרקט הינה בעיה מאוד שכיחה ופוגעת בחצי מהאמריקאים מעל גיל 50. לכולם מעל גיל 65 יש רמה זו או אחרת של התפתחות קטרקט. קטרקט כל כך שכיחה בגיל המבוגר, עד שהיא אינה נחשבת יותר כמחלה אלא כתופעה קשורת גיל כמו קמטים ושיער אפור. למרות שברגע שהעדשה מפתחת קטרקט אי אפשר לשנות את המצב ולהחזיר את העדשה לשקופה, מחקרים הראה כי קטרקט הינו מצב שניתן להאט ואף למנוע.


סימפטומים נפוצים לקטרקט

• טישטוש הדרגתי ללא כאבים של הראייה
• הילה סביב אור
• שינויים בראיית צבעים


גורמים נפוצים לקטרקט

שינויים פיזיים לטווח ארוך הקשורים לגיל הינם גורם הסיכון להיווצרות קטרקט. חשיפה של קרני UV מהשמש עלולים להיות הגורם העיקרי להתפתחות הקטרקט. אחוזי שכיחות הקטרקט גבוהים בעיקר באזורים עם קרינה חזקה של השמש.
עישון סיגריות נחשב לגורם סיכון נוסף להיווצרות קטרקט. מחקרים מצאו כי יש קשר ישיר בין שאיפת עשן לבין היווצרות קטרקט. אנשים שמעשנים כבד בעלי סיכון גבוה להתפתחות קטרקט.

חסר באנטיאוקסידנטים (בעיקר ויטמין C, E, בטא קרוטן וסלניום) הינו גורם סיכון נוסף להיווצרות קטרקט. אנטיאוקסידנטים הינם מרכיבים שעוזרים, בין השאר, לנטרל את ההרס שנגרם לעדשה. ההרס של העדשה נגרם על ידי רדיקלים חופשיים, מולקולות חמצן לא מאוזנות הנוצרות, בין השאר, מקרני השמש, עישון ועוד. האנטיאוקסידנטים מתחברים לאותם מולקולות לא מאוזנות ומאזנים אותם ובכך מונעים את ההרס. בעדשה שבעין יש באופן נורמלי רמות גבוהות של גלוטטיון, אנטיאוקסידנט שמגן על העין מפני רדיקלים חופשיים. ויטמין C ואנטיאוקסידנטים אחרים מעלים את רמות הגלוטטיון ברקמות הגוף ובכך לוקחים חלק בהגנה על העדשה.


מרכיבים אחרים הקשורים ביצירת קטרקט

• פציעה בעין או דלקת בעין
• חשיפה לקרני רנטגן, מיקרוגל וסוגי קרינה אחרים
• סוכרת סוג 2 או השמנה קיצונית - שני מצבים אילו גורמים לרמות סוכר גבוהות בדם שהורסות את חלבוני העדשה.
• תרופות לגאוט
• מחלות לב והיפותירואידיזם (תת פעילות בלוטת התריס)
• שימוש ארוך טווח של סטרואידים
• גורמי תורשה
• פגם מלידה


טיפול נטורופתי טבעי - קטרקט - ירוד

למרות שקטרקט שכיח בקרב אנשים מבוגרים, הוא אינו בלתי נמנע. אחרי שהקטרקט נוצר, המצב אינו הפיך. במצב בו הראייה נפגעה יש צורך לעשות ניתוח. את הניתוח ניתן לדחות גם שנים, ואולי לא יהיה צורך בניתוח, אלא אם כן יש פגיעה חמורה בראייה ובאיכות החיים. כול האנשים בעולם המערבי נמצאים בקבוצת סיכון לקטרקט, בייחוד חולי סכרת, אנשים מעל גיל 40, ואנשים המשתמשים בסטרואידים לעיתים תכופות. תזונה מתאימה והתאמה של תוספי תזונה יכולים להאט את צמיחת הקטרקט ואף לעצור את ההתפתחות של הקטרקט.

תזונה
מומלץ לאכול תזונה עשירה באנטיאוקסידנטים, בייחוד מסוג פיטוכימיקלים. פיטוכימיקלים נמצאים בכל חלקי הצמח והם הצובעים את הצמח. יש להם השפעות מיטיבות רבות על גוף האדם:

• אנטיאוקסידנטים חזקים ביותר
• השפעה על התמיינות תקינה של התא ובכך מניעת סרטן
• עליה בפעילות אנזימי דטוקסיפיקציה ובכך תורם לניקוי הגוף מרעלים
• חסימה של ייצור נטרוזאמינים (רעלים)
• השפעה מיטיבה על מטבוליזם של אסטרוגן וכולסטרול
• השפעה מיטיבה על הסביבה בקולון, במעי. השפעה על הפלורה
• שימור שלמות התוכן התוך תאי
• שמירה על תיקון DNA פגום
• ירידה בהתמיינות תאים, ולכן הורדה לסיכון לחלות בסרטן
• השפעה מיטיבה על תהליכים דלקתיים


תוספי תזונה
ויטמין C הינו אנטיאוקסידנט, מעלה את רמות הגלוטטיון ברקמה, המונע נזק לעדשה. כמו כן ויטמין C גורם למחזר אנטיאוקסידנט נוסף, חשוב לא פחות, ויטמין E. סלניום הינו גם כן אנטיאוקסידנט חשוב למנוע נזק לעדשה.

צמחי מרפא
בילברי - בילברי הינו סוג של פרי יער עשיר באנטי אוקסידנטים רבי עוצמה מסוג פלבנואידים. נוגדי חימצון אילו מונעים את הנזק בעדשה. ג'ינקו בילובה - החומרים הפעילים של צמח זה הם גליקגולידים, פלבנואידים כגון קוורציטין וביו פלבונים כגון גינקגטין וחומצה גינקולית. צמח זה מזרים דם, משפר זרימת דם בעורקים הכליליים מכיל חומרים אנטי אוקסידנטים חזקים, עוזר להזרמת דם לעדשה ובכך שומר עליה.


שאלות ותשובות אודות הטיפול הנטורופתי - קטרקט - ירוד

שאלה:
לאבי יש קטרקט בעיניים. הייתי שמחה לדעת קצת יותר מה זה קטרקט ומהו הטיפול המועדף.
תשובה:
קטרקט הינו עכירות המתפתחת בעדשת העין. חומרתה משתנה מקלה לקשה, מאטימות מעטה עד חסימה מוחלטת של כניסת אור לעדשת העין. לרוב קטרקט מתפתח באיטיות וגורם לעיוורון אם אינו מטופל. לא ניתן לטפל בעכירות שכבר נוצרה, אך ניתן, על ידי טיפול נטורופתי, להאט ואף להפסיק את התפתחות הקטרקט. תזונה עשירה באנטיאוקסידנטים והכוונה ללקיחת תוספי תזונה וצמחי מרפא הוכחה יעילה ביותר.

שאלה:
האם ניתן להמנע מניתוח לקטרקט?
תשובה:
כיום אין טיפול תרופתי לקטרקט והטיפול הקונבנציונלי היחידי הינו ניתוח להחלפת העדשה. הניתוח נעשה רק כשההקטרקט "בשל", כלומר שהקטרקט בשלבים מתפתחים מאוד. אם הקטרקט אובחן בשלבים הראשונים ניתן, על ידי טיפול נטורופתי, להאט את התפתחות הקטרקט ואף לעצרו ובכך למנוע ניתוח.

שאלה:
אני חולה סוכרת סוג 2 וקראתי שסכרת היא גורם סיכון לקטרקט. האם זה נכון ומה אני יכול לעשות למנוע היווצרות סכרת?
תשובה:
סכרת היא אכן גורם סיכון להיווצרות קטרקט. מחלת הסוכרת מתבטאת בחוסר איזון ברמות הסוכר בדם. רמות גבוהות של סוכר בדם הורסות את חלבוני העדשה ולכן נוצר קטרקט. ראשית עלייך לשמור על רמת סוכר מאוזנת. לחצו כאן קריאה נרחבת על הטיפול הנטורופתי בסכרת
בנוסף, על ידי התאמה של תוספי תזונה וצמחי מרפא בעלי פעילות אנטיאוקסידנטית, ניתן למנוע את ההתפתחות של קטרקט. מומלץ לטפל בבעיה לפני שהיא צצה, סיכויי ההצלחה הם גבוהים ביותר.


לילך נהרי-נטורופתית מומחית