זיהום פטרייתי - טיפול וריפוי טבעי
זיהום פטרייתי - רקע כללי
זיהום פטרייתי הינו מצב בו פטרייה עוברת את מחסומי ההתנגדות של הגוף ויוצרת זיהום. זיהומי הפטרייה השונים מסווגים על פי שכבת הרקמה בה הם מתרבים:
פטרייה שטחית
סוג פטרייה שטחית שכיחה ביותר היא ה TINEA VERSICOLOR (פטריית שמש). הפטרייה גורמת לשינוי צבע העור, בדרך כלל בהיר יותר או חום-אדמדם
סוגים נוספים של פטרייה שטחית:
TINEA CAPITIS - מופיעה בקרקפת ובצוואר
TINEA BARBAE - באיזור הזקן
TINEA CORPORIS - איזורים לא שעירים של הגוף כגון זרועות, כתפיים ופנים
TINEA CRURIS - מפשעה, נקראת גם JOCK ITCH, גרד ספורטאי
TINEA PEDIS - בכפות הרגליים, נקרא גם ATHLETES FOOT, רגל ספורטאי
פטריה באפידרמיס
שכבת העור החיצונית, יכולה להופיע בשיער ובצפורניים. ישנם כ 41 זנים שונים של פטריות המופיעות באפידמיס.
פטריה תת עורית
נמצאת בדרמיס (שכבת העור הפנימית), רקמות תת עוריות, שריר וגיד. זיהום כרוני, לרוב נגרם על ידי טראומה לגוף, המאפשר לפטרייה לחדור. לרוב טיפול בפטריות אילו דורש התערבות כירורגית.
פטרייה כלל מערכתית
מתחילה במקום אחד ומתפשטת לכל הגוף.
פטריה כלל מערכתית עקב בעיה במערכת החיסון
כגון תרופות כימוטרפיות, שינוי פלורת המעי על ידי לקיחת אנטיביוטיקה ועוד. הזיהום הנפוץ ביותר הוא זיהום הקנדידה.
טיפול נטורופתי טבעי - זיהום פטרייתי
הטיפול הנטורופתי מטפל בשני רבדים
1. קטילה של הפטרייה
2. מניעה של צמיחה חוזרת של הפטרייה.
ישנם מרכיבים טבעיים רבים בעלי פעילות אנטי פטרייתית. החסרון של תרופות קונבנציונליות הקוטלות פטריות הוא שיש להם תופעות לוואי רבות, בין השאר הן עלולות לגרום לנזק לכבד. תרופות טבעיות נטולות תופעות לוואי ואינן גורמות נזק לכבד, אך הם יעילות ביותר. מרכיבים טבעיים ביתיים אנטי פטרייתיים כוללים שום, לבנדר, בצל, רוזמרין, אורגנו, מרווה, שמן עץ התה וחומץ. ישנם צמחי מרפא אנטי פטרייתיים אותם מומלץ לקחת על ידי בליעה. יש להם פעילות חזקה ולכן לוקחים אותם לזמן קצר ובהתאמה אישית על ידי נטורופת.
צמחי מרפא מרכזיים לטיפול בזיהום פטרייתי:
לה פאצ'ו / פאו דארקו Tabebuia impetiginosa
החומר הפעיל נקרא לאפצ'ול. הצמח מגיע מהרפואה אינדיאנית ויש לו היסטוריה ארוכת שנים של טיפול בזיהומים שונים, כולל פטריות.
סוגי לענות Artemisia spp
הלענה מאוד מרה. יש בה חומרים מכווצים, איכותה קרה ויבשה. יש לה הרבה שמנים ארומטיים, שם נמצאים בעיקר החומרים הפעילים. היא בעיקר מחזקת את מערכת העיכול בגלל טעמה המר ולכן מונעת מהפטרייה להתפשט. כמו כן יש לה איכויות אנטי פטרייתיות ספציפיות.
ברבריס Berberis vulgaris
החומר הפעיל בצמח זה נקרא ברברין. הברבריס מאזן פעילות כבד-מרה ומונע מהפטרייה להתפתח ולהשתרש.
שרף מור Commiphora molmol
המור הינו שרף בעל פעילות אנטי פטרייתית . הוא מחטא וקוטל חיידקים.
תזונה לטיפול בזיהום פטרייתי
מחקרים רבים מראים את הקשר בין תזונה לקויה, דלת סיבים, עתירת מזונות מזוקקים ומעובדים, לבין הופעת פטריות. מזון קלוקל מחליש את מערכת החיסון ומונע התנגדות יעילה בפטרייה. על מנת שפטריה תצמח ותשגשג, היא צריכה סביבה מסוימת שתאפשר לה את זה. מערכת חיסון חלשה ופלורת מעי לא מאוזנת הם מצע נהדר להתפתחות פטריה. לכן, אכילה של מזונות עשירים בסיבים בעלי אינדקס גליקמי נמוך ימנעו את שגשוגה של הפטריה. כמו כן, שמירה על פלורת מעי על ידי אכילה של סיבים, המשמשים כמצע לגדילת החיידקים הטובים, קריטית. במקרים מסוימים מומלץ לצרוך תוסף של חיידקים טובים, על מנת לאזן את אוכלוסיית החיידקים במעי ולמנוע את שגשוגה של הפטריה.
שאלות ותשובות אודות הטיפול הנטורופתי בזיהום פטרייתי
שאלה:
יש לי פטרייה בציפורניים. הרופא המליץ לי לקחת כדורים לקטול את הפטרייה. זה מומלץ?
תשובה:
הפטריה גדלה במקום שיש לה מצע טוב לגדול, בדרך כלל כשמערכת החיסון חלשה ומאפשרת זאת. הטיפול התרופתי הקונבנציונלי יחליש את הכבד, ימלא את הגוף ברעלים ויגרום בסופו של דבר למצע נהדר לגדילת הפטרייה. כך שתקחי את הסיכון לפגיעה בכבד עם לקיחת התרופה, אולי הפטרייה תעלם, אך סביר להניח שהיא תחזור שוב.
שאלה:
ביתי בת ה-3 חודשים סובלת מן הלידה מפטריה בלשון. כל הטיפולים שקיבלה לא עבדו. אורל ג'ל, נסטיטין, מריחת הלשון בסודה לשתיה עם מים, מריחת הלשון באבקה פרוביוטית . היא יונקת מלא. מה אפשר לעשות?
תשובה:
בגלל גילה הצעיר לא ניתן לטפל בה בעזרת צמחי מרפא. במסגרת הטיפול הנטורופתי מטפלים בתינוק יונק דרך תזונת האם. יש לאבחן את מצבך ולתת לך תפריט אנטי פטרייתי. בנוסף, יש לבדוק את ניקיון הפטמות והמוצץ. בנוסף, הלידה הוא מעבר טראומטי לתינוק . יתכן ונוצרה חולשה רגשית אצל התינוקת ונקודת החולשה מתבטאת בפטרייה על הלשון. טיפול רפלקסולוגי יכול מאוד לעזור במצב זה.
שאלה:
יש לי פטריית שמש על העור. איך אפשר להפטר מהדבר הזה?
תשובה:
פטריית שמש היא פטרייה מאוד נפוצה והיא מתבטאת בנקודה בהירה על העור. היא נקראת פטריית שמש כי היא בולטת בעיקר לאחר חשיפה לשמש, כשהעור מתכהה ואילו המקום הנגוע נשאר בהיר. הפטרייה נמצאת בחלק השטחי של העור. יש למרוח באופן יומיומי שמן עץ התה על הפטרייה, פעמיים ביום. לאחר כמה שבועות הפטרייה אמורה להעלם.
מחקרים רפואיים אודות יעילות הטיפול הטבעי בזיהום פטרייתי
שמן עץ התה ופטריית קנדידה
מחקר המראה את יעילות שמן עץ התה בטיפול בפטריית קנדידה אלביקנס
צמחי מרפא ופטריות
מחקר העוסק בפעילות אנטי פטריתית ואנטי בקטריאלית לצמח הטבבויה
שמנים אתריים ופטריות
מחקר העוסק ביעילות שמנים אתריים בטיפול בפטריות