ויטמין B1 - תיאמין | מידע מפורט
רקע כללי על ויטמין B1 - תיאמין
ויטמין B1 - תיאמין, מסיס במים, בבישול ויטמין B1 עובר למי הבישול. ויטמין B1 מתחמצן מהר, בעיקר בטמפרטורה גבוהה.
ספיגת ויטמין B1: מעי דק. יכולת ספיגה בממוצע ביום: 5 מ"ג. אגירת ויטמין B1: לב, כליות, כבד ומוח. הפרשת ויטמין B1: כליות. תלוי ברווית הרקמות.
תפקידי ויטמין B1
• ויטמין B1 משתתף בתהליכי הפקת אנרגיה - מהווה חלק מקו-אנזים TPP (תיאמין - פירו - פוספט)
• חיוני לתפקוד תקין של מערכת העצבים.
סימני חסר לויטמין B1
ניתן לבדוק חסר בדם - תהיה עליה בפירובט. סימני החסר יתבטאו ב 4 מערכות עיקריות:
• קרדיו-ווסקולריות - אי ספיקת לב.
• עצבים – נוירופתיה מרכזית ופריפרית.
• חולשת שרירים.
• מערכת עיכול – ירידה בתפקוד.
כאשר החסר בויטמין B1 קל יופיעו הסימנים הבאים: מנטליים: דיכאון, בלבול. הרדמות של קצות אצבעות, תחושה של שריפה/נימול, בחילות וכאבי ראש. במצב מתקדם של חסר יכולה להופיע טכיקרדיה. סימן חסר קלאסי: מחלת Beri Beri
סיבות לחסר ויטמין B1
• אלכוהוליזם - סיכון לחסר מספר 1. תזונה לקויה, עתירת אנרגיה ודלה בויטמינים, הפרעה בספיגה
• הפרשה מוגברת - שלשול ממושך, נטילת תרופות משתנות, דיאליזה (סיכון לחסר מס' 2).
• צריכת מזונות המכילים תיאמינז - דגים ומאכלי ים לא מבושלים, תיאמינז נהרס בבישול. כמו כן אכילת מזונות ללא קליפה
• פעילות גופנית - כמות ויטמין B1 בגוף תלויה בכמות פעילות גופנית בגלל השתתפות במעגל קרבס
• נשים מניקות יעבירו חסר ב ויטמין B1 לילדים.
• בישול ממושך הורס את ויטמין B1.
• שימוש בסודיום ביקרבונט (סודה לשתיה).
• ייבוש קטניות.
• ויטמין B1 נהרס ע"י קרני UV ורנטגן.
מקורות במזון לויטמין B1
דגנים מלאים (בקליפה), אברים פנימיים (מוח, כבד, כליות, ריאות ולב), קטניות מלאות, שמרי בירה (שמרים חיים משתמשים בתיאמין בעצמם במערכת העיכול).
אזהרות:
נשים בהריון, מניקות, אנשים הסובלים ממחלות כרוניות ו/או הנוטלים תרופות יש להיוועץ ברופא או בעל מקצוע בטרם צריכה.
התוכן בדף זה משמש לצרכי מידע בלבד והוא אינו משמש כהמלצה, עיצה רפואית או תחליף להתייעצות עם מומחה.