האם פחמימות פשוטות פוגעות במערכת החיסון

 

שאלה
קראתי כי צריכה מרובה של פחמימות פשוטות עלולות לפגוע במערכת החיסון. נראה לי לא הגיוני, כי כולם אוכלים פחמימות פשוטות. אם זה לא היה בריא, היו אוסרים לשווק את זה, לא? אשמח להבין מה זה פחמימות פשוטות ובאיזה מוצרים יש אותם בדרך כלל וכן האם זה נכון מה ששאלתי?

 

תשובה

פחמימות פשוטות הוא שם כולל לדגנים שעברו עיבוד. אורז וחיטה לדוגמא הם דגנים. כשמעבירים אותם תהליך של הסרת הקליפה מגרעין הדגן, מסירים את כול הטוב של הגרעין. בקליפה נמצאים כל הסיבים התזונתיים ורוב הויטמינים והמינרלים. מה שנשאר לאחר הפרדת הקליפה הוא העמילן בלבד, שבגוף הופך לסוכר, חסר ערכים תזונתיים. אז מדוע בכלל עושים את תהליך העיבוד אם זה כל כך רע לגוף? את החיטה והאורז מאכסנים לתקופות ארוכות. הסרת הקליפה מאפשרת איחסון ארוך יותר, מה שמוזיל את עלויות המוצר. בנוסף, מכיוון שהגרעין ללא הקליפה ונשאר רק העמילן, הדגן טעים יותר כי הוא מתוק יותר. לא סתם רוב האנשים מעדיפים לחם לבן על לחם מלא.

אכילה מרובה של פחמימות פשוטות גורמת קודם כל לשימוש במאגרי ויטמיני B ודילולם וזה מחליש את מערכת החיסון. במטבוליזם של שימוש הסוכר לתאים לוקחים חלק ויטמיני B. אכילה מרובה של סוכרים גורמת לדילול מאגרי ויטמיני B. חילוף חומרים מפחמימות מורכבות, לעומת זאת, גם דורשת שימוש בויטמיני B אך פחמימות מורכבות מכילות בעצמם ויטמיני B ולכן נשמר איזון. בנוסף, ויטמין C לוקח חלק בהכנסת הסוכר לתאים. אכילת יתר של סוכר מצריכה רמות גבוהות של ויטמין C וכך נוצר חוסר בויטמין. זה כמובן מחליש את מערכת החיסון. אכילת פחמימות פשוטות דלה בויטמינים ומינרלים וגורמת לחסרים תזונתיים ומחלישה את מערכת החיסון. אי אכילת סיבים, הנמצאים בפחמימות מורכבות, גם כן מחלישה את מערכת העיכול, משנה את פלורת המעי, מצמצת את החיידקים הטובים החיים במעי, וזה ישירות משפיע על מערכת החיסון והגוף כולו.


לילך נהרי-נטורופתית מומחית