דלקת בדרכי השתן - טיפול וריפוי טבעי
דלקות שתן כרוניות - רקע כללי
דלקות בדרכי השתן ובעיקר בשלפוחית השתן הן בעיות הזיהום הנפוצות ביותר ושכיחותן בקרב נשים גבוהה לפחות פי חמש מאשר בגברים. דלקת בדרכי השתן שכיחה יותר בנשים בגלל המבנה האנטומי הייחודי לנשים: הסמיכות של האנוס, הוגינה והאורטרה וכמו כן האורטרה אצל נשים קצרה יותר
סוגים נפוצים של דלקות בדרכי השתן
Cystitis – דלקת של שלפוחית השתן
Urethritis – דלקת של האורטרה
Pyelonephritis – זיהום בכליה

ציסטיטיס היא דלקת שלפוחית השתן הנפוצה במידה רבה אצל נשים, כחמישית מכל הנשים סובלות לפחות פעם בשנה מאי נוחות בדרכי השתן, 37.5 אחוזים מהנשים שלא סבלו מזיהום בדרכי השתן תפתחנה את התופעה בתוך 10 שנים, ול-2 עד 4 אחוזים מהנשים הבריאות כביכול יש רמות גבוהות של חיידקים בשתן, עובדה המציינת דלקת סמויה בדרכי השתן. באופן טיפוסי, נשים בעלות היסטוריה של דלקות נשנות בדרכי השתן סובלות מדלקת כזאת לפחות פעם בשנה.
זיהומים נשנים בשלפוחית יכולים להוות בעיה רצינית, מפני שאצל כמחצית מהנשים תתעורר בסופו של דבר בעיה בדרכי השתן העליונות, כלומר בכליות (פיילונפריטיס). זיהום נשנה בכליות יכול לגרום לנזק הדרגתי, שיביא להצטלקות, ואצל חלק מהחולות לאי-ספיקת כליות. ציסטיטיס חוזרת יכולה להיות סימן לבעיה יותר רצינית כמו: סרטן שלפוחית השתן, בעיה, סטיה אנטומית או מערכת חיסון לקויה. אצל גברים, דלקות בדרכי השתן הן פחות שכיחות ובדרך כלל מעידות על מום מבני או זיהום בבלוטות הערמונית. אצל ילדים, דלקות בדרכי השתן נדירות (0.05 אחוזים), אבל אצל 2 אחוזים מהילדות יש כמות מוגזמת של חיידקים בשתן.
דלקת שתן - תסמינים עיקריים
כאב צורב בבטן התחתונה, כאב בחלק העליון של הגב, צורך בלתי פוסק למתן שתן, תחושה שהשלפוחית אינה מתרוקנת לגמרי, הטלת כמויות קטנות של שתן, לעיתים דם בשתן, תכיפות ודחיפות במתן שתן, כאב עוויתי וצריבה בעת הטלת שתן, שתן עכור בעל ריח רע.
הסיבות לזיהום בדרכי השתן ולדלקות שתן כרוניות:
השתן כשהוא מופרש מהכליות, הוא סטרילי עד שהוא מגיע לשופכה המובילה אותו מהשלפוחית אל פי השופכה. חיידקים יכולים להגיע לדרכי השתן ע"י עלייה מהשופכה, או באופן נדיר בהרבה, דרך זרם הדם. החיידקים מגיעים לשופכה כתוצאה מזיהום צואתי E.Coli) ), או אצל נשים, מהפרשות נרתיקיות. גורמים חשובים, המביאים להתגברות הזיהום או להנצחתו, הם: סתימות מבניות או תפקודיות של הזרימה (המאפשרת לכידה של שתן), ומערכת חיסון חלשה. זרימה חופשית, נפח גדול של שתן, ריקון מלא של השלפוחית ותפקוד חיסוני מיטבי הם אמצעי הגנה חשובים כנגד חיידקים. לגוף יש מנגנוני הגנה רבים כנגד צמיחת חיידקים בדרכי השתן: זרימת השתן נוטה לשטוף חיידקים, לפני השטח של השלפוחית יש תכונות אנטי חיידקיות, ה-PH (החומציות או במקרה זה, הבסיסיות) של השתן מעכב צמיחה של חיידקים רבים, הנוזל בערמונית מכיל חומרים אנטי חיידקיים רבים, והגוף מפריש במהירות כדוריות דם לבנות שתפקידן לפקח על החיידקים.
גורמים רבים קשורים לסיכון מוגבר ללקות בזיהום בשלפוחית: הריון (תכיפות כפולה), יחסי מין, אצל נשים - מעבר של חיידקים מפי הטבעת לנרתיק ולדרכי השתן בעת קיום יחסי מין אנאליים לפני החדירה לנרתיק, חבלה מכנית או גירוי וחשוב מכל אולי – מומים מבניים של דרכי השתן, החוסמים את הזרימה החופשית של השתן. זרימה חוזרת של שתן מזוהם מהשלפוחית אל תוך דרכי השתן העליונות היא גורם חשוב בהתפתחות של זיהומי כליות ובהתהוות של זיהומים נשנים. הפרעות סיסטמיות כמו: סוכרת, סרטן שלפוחית השתן (שכיח יותר בגברים) יכול לפעמים לגרות לזיהום בשלפוחית.
האבחנה של דלקת בדרכי השתן
האבחנה של זיהום בשלפוחית אינה מדויקת, מאחר שסימפטומים קליניים ונוכחות של כמויות ניכרות של חיידקים בשתן אינם בעלי התאמה טובה. כפי שניתן לראות על פי הטבלה הבאה, רק אצל 60 אחוזים מהנשים, הסובלות מסימפטומים טיפוסיים של זיהום בדרכי השתן יש רמות משמעותיות של חיידקים בשתן. אולם, באותה מידה חשובה העובדה שאצל חמישית מהן גלומה אפשרות רצינית יותר של מעורבות דרכי השתן העליונות.
בדרך כלל האבחנה נעשית בהתאם לסימנים, לסימפטומים ולממצאים בשתן. בבדיקה מיקרוסקופית של השתן המזוהם יימצאו רמות גבוהות של כדוריות-דם לבנות ושל חיידקים. גידול השתן בתרבית יקבע את כמות החיידקים המעורבים ואת סוגיהם, חיידקי E.Coli (מהמעי הגס) הם הנפוצים ביותר. חום, צמרמורות וכאב גב תחתון יכולים להצביע על מעורבות כלייתית. אלו הסובלות מזיהומים נשנים צריכות לעבור צילומי רנטגן מיוחדים כדי לקבוע האם יש מום מבני.
טיפול נטורופתי טבעי בדלקות שתן כרוניות
דלקות חוזרות בדרכי השתן, נובעות בד"כ מחולשה חיסונית מקומית וכללית וחוסר איזון במערכת השתן עצמה. טיפולי האנטיביוטיקה הקונבנציונאליים מיועדים לחסל את החיידק ועצם חזרתה של הדלקת מצביע כי בעיה יסודית יותר גורמת לדלקות בשתן לחזור על עצמן. בגישה הנטורופתית המגמה היא קודם כל לאתר את הסיבה האישית של הסובלת מדלקות בשתן למצב עצמו. אם מדובר בחולשה חיסונית מדוע היא נגרמה? אם מדובר בזיהומים על רקע אחר מדוע הם נגרמים וכו'. לאחר קבלת האבחנה הנטורופתית ניתן לבנות בצורה מדויקת ואישית תכנית טיפול אשר מטרותיה הם שתיים:
חיסול ומיגור החיידק עצמו באמצעים טבעיים כצעד ראשון ויותר חשוב חיזוק מערכת החיסון והתגובה החיסונית המקומית ואיזון מערכת השתן על מנת למנוע חזרה עתידית של הדלקות. פעולות אלו מתבצעות על ידי שינויים באורח החיים, בעיקר בהיבטי תזונה, ניהול מתחים וחשיפה לרעלנות יתר - גורמים משמעותיים להחלשת מערכת החיסון, וכן שימוש בצמחי מרפא לתקופת הטיפול הראשונה.
שאלות ותשובות אודות הטיפול הנטורופתי בדלקת שתן
שאלה
יש לי דלקת בשלפוחית השתן ובמשך השנה סבלתי מעוד שתי דלקות - סה"כ בינתיים 3 דלקות במשך פחות מ-6 חודשים. התחלתי לקחת תוספת של ויטמין A בכדורים, מכיוון שאינני אוכלת מספיק ירקות ופירות ובגלל הימים הלחוצים שלי אני בכלל לא אוכלת מסודר (סנדוויצ'ים במהלך היום עד 22:00 כשאני חוזרת הביתה). בקיצור, ה דלקת בשלפוחית השתן חזרה. גיליתי שה דלקות בשלפוחית השתן מגיעות לאחר מספר ימים של דלקות גרון ותחושת הצטננות קלה. במשך שנים סבלתי מדלקות בגרון המלוות במוגלה על השקדים, ובהתחלה הרופאים היו נותנים לי אנטיביוטיקה עד שהחלטתי לנסות לקחת ויטמין C במקום, ואכן זה עובד. שמתי לב שהתופעה חוזרת על עצמה בתקופות לחץ, אך לרוב מסתיימת בדלקת גרון קלה (פעם בשבועיים בערך) שבה אני מטפלת מיד עם הוויטמין C ולכן היא אינה מחמירה. מה עושים?
תשובה
זה מאוד ברור שמערכת החיסון שלך חלשה - עם התפתחות של דלקת וצינון כל שבועיים (!!) ודלקת בדרכי השתן כל חודשיים - את זקוקה לחיזוק. יפה שעה אחת קודם. עם רקע של תזונה לא סדירה, מתח רב וטיפולים אנטיביוטיים חוזרים ונשנים לעתים קרובות כבר שנים - יש הרבה מאוד מה לעשות, אך זה ידרוש ממך לקחת אחריות על גופך ולהבין שהתשובה לא טמונה באף כדור פלא (בין אם אנטיביוטיקה או ויטמין C) אלא בך ובהחלטתך שהגיע הזמן להיות נחמדה יותר לעצמך. עלייך לשמור על הגיינה ויובש של אזור הגניטליה, ללבוש תחתוני כותנה לבנה בלבד ולהימנע מבשמים ומוצרים מבושמים באזור זה, אחרי כל מגע מיני לשטוף את האזור ולהטיל שתן.
שאלה:
יש לי הרגשה שיש לי דלקת בשתן, בבדיקת שתן שעשיתי נמצאו נמצאו 100 ליקוציטים ואני גם מרגישה מעין "מיחושים" ועקצוצים בבטן התחתונה. מחר אמנם יש לי תור לרופא, ומעניין אותי לדעת אם הוא ישר ייתן לי אנטיביוטיקה או שיש ריפוי אחר יותר קליל, אך יחד עם זאת מהיר לדלקת.
תשובה:
בהחלט יש טיפול ל דלקות בדרכי השתן, אך אם את בוחרת לא לקחת אנטיביוטיקה, עלייך להיות במעקב אצל הרופא. הסכנה בדלקות בדרכי השתן היא שהדלקת תתפשט לכליות. פגיעה בכליות הוא מצב חמור ויש להימנע ממנו בכל דרך. ישנם צמחי מרפא מאוד יעילים, אותם תצטרכי לקבל על ידי נטורופת. בינתיים שתי 4 כוסות מיץ חמוציות ליום. קני את המיץ שמכיל רק חמוציות, ללא סוכר. הבקבוק הוא תרכיז - הוסיפי מים לכל רבע כוס מיץ. קחי כמוסת פרוביוטיקה אחת ליום על קיבה ריקה, שתי הרבה מים (כ 2 ליטר ליום)
שאלה:
קראתי כי צמח בשם אובה אורסי יעיל במצבי דלקת בדרכי השתן, האם זה נכון? מה אופן פעולתו?
תשובה:
נעשו הרבה מחקרים על הצמח הזה וטיפולו בדלקות בדרכי השתן. לצמח מרכיב מחטא הנקרא ארבוטין, המהווה 7-9% מהעלים. הצמח פעיל במיוחד נגד חיידקי אי קולי והוא בעל תכונות משתנות. כמו כן יש לו פעילות המשככת כאבים. לא מומלץ להשתמש בצמח זה ללא הנחיה של נטורופת, מכיוון שעלולים להיות תופעות לוואי במינונים גבוהים.
מחקרים רפואיים אודות יעילות הטיפול הטבעי בדלקת בדרכי השתן
תזונה ודלקת שתן
הקשר בין תזונה לשכיחות הופעת דלקת בדרכי השתן
פרוביוטיקה ודלקת בדרכי השתן
מחקר המראה כי צריכת מוצרי חלב פרוביוטיים, המכילים חיידקים פרוביוטיים, מורידים את השכיחות לדלקות חוזרות בשתן