אבני כיס מרה - טיפול טבעי
ניווט מהיר:
סימפטומים אופייניים לאבני כיס מרה
חשיבות תזונה בטיפול באבני כיס מרה
תקצירי מחקרים על הטיפול הנטורופתי לאבני כיס מרה
רקע כללי
כיס המרה מכיל נוזלים שונים כגון מים, כולסטרול, מלחי מרה, שומנים, חלבונים ובילירובין. תפקידו המרכזי של כיס המרה הוא לסייע בעיכול שומנים. אחרי אכילת שומן כיס המרה מתכווץ ודוחף את נוזל המרה לכיוון הצינורית שמובילה את נוזל המרה למעי הדק שם מתרחש תהליך פירוק השומן. בתהליכים מסוימים עלולים להתפתח בכיס המרה אבנים הנוצרות כתוצאה של התקשות נוזלי המרה עצמם.
סוגי אבנים בכיס מרה
ישנם שני סוגי אבני מרה: אבני כולסטרול ואבני פיגמנט. אבני כולסטרול הן בדרך כלל בצבע צהוב-ירוק ועשויות מכולסטרול שהתקשה. הם מהווים כ 80% ממקרי אבני המרה. אבני פיגמנט הן קטנות וכהות ועשויות מבילירובין. יכולות להיות אבנים מעורבות או כאלו המכילות רק מינרלים.
מה גודלן של אבני כיס המרה?
גודל אבני מרה משתנה. אבני מרה יכולות להיות קטנות כגודל גרגיר חול ועד גודל של כמה סנטימטרים. כיס המרה עלול לפתח אבן אחת או מספר אבנים קטנות או כמעט כל שילוב בין שתי האפשרויות. אבני מרה יכולות לחסום את הזרימה הרגילה של המרה אם הן תקועות בתוך כל אחת מהצינוריות שנושאות את נוזל המרה מהכבד למעי הדק.
אבני מרה - סימפטומים נפוצים
אבנים בכיס מרה מאבחנים בבדיקת אולטרה סאונד. במקרים רבים אבנים בכיס מרה אינן מורגשות והם ללא סימפטומים. אולם לעיתים מופיע "התקף" ואיתו מספר סימפטומים אופייניים כגון:
• כאב בבטן עליונה שמתגבר במהירות ונמשך בין חצי שעה למספר שעות.
• כאב בגב בין השכמות
• כאב מתחת לכתף ימין
• בחילה או הקאות
• התקפים יכולים לבוא אחרי ארוחות שומניות או בלילה.
סימפטומים נוספים יכולים להיות, בין השאר:
• נפיחות בבטן
• רגישות חוזרת לאוכל שמן
• עווית במעיים
• גיהוקים
• גזים
• הפרעות בעיכול\קשיי עיכול
טיפול נטורופתי באבני כיס מרה
הטיפול הנטורופתי מתמקד בשני היבטים מרכזיים: הקלה סימפטומטית וטיפול מניעתי.
הקלה בזמן דלקתיות וגירוי
כשאבני המרה זזות לכיוון צינורות המרה הם יכולות לגרום לחסימה חלקית של דרכי המרה ולכאב בזמן שכיס המרה מתכווץ, תזוזה זו גורמת לגירוי הריריות ואף לדלקתיות. בעזרת תזונה שיקומית וצמחי מרפא ניתן להפחית את רמת הדלקתיות, לגרום להרפיה של כיס המרה ולהשתלט על ההתקף.
מניעת היווצרות אבני מרה חדשות
הטיפול למניעת היווצרות אבנים כולל התייחסות תזונתית ממוקדת לסיוע בפעילות תקינה של כיס המרה לאורך זמן ובכך שמירה על "רמיסיה" (מניעת התקפים) וכן היווצרות אבנים חדשות.
חשיבות האבחנה והתאמת הטיפול
אבחנה ברורה ומקצועית של מקור היווצרות אבני כיס המרה חשובה לקביעת אופי והיקפי התכנית הטיפולית אשר מותאמת למטופל להשגת אפקטיביות מקסימלית בתהליך הריפוי.
הניסיון הקליני מוכיח כי תכנית טיפול המותאמת בצורה טובה ואשר כוללת ליווי מקצועי, בקרה ותמיכה שוטפים - היא בעלת סיכויי הצלחה גבוהים ביותר בטיפול לאבנים בכיס המרה.
טיפול נטורופתי לאבנים בכיס מרה
לילך נהרי ND Cl.H, נטורופתית מוסמכת
התקשרו למידע וייעוץ - 1-700-700-329
תרומתה של תזונה נכונה למניעת אבני כיס מרה
מחקרים רבים העלו את הקשר בין תזונה לקויה (בעיקר בעולם המערבי) לבין היווצרות אבני כיס מרה. למזונות רבים יש יכולת ישירה להחמיר התקפים של כיס מרה ואילו למזונות רבים היכולת להרגיע, לפעול להרפיית כיס המרה, לעודד פעילות אנטי דלקתית ולהפחית את הכאב והגירוי.
חשיבותם של צמחי מרפא לטיפול באבני מרה
לצמחי מרפא תפקיד חשוב באיזון נוזלי כיס המרה, מניעה של יצירת אבני מרה חדשות וטיפול באבני מרה קיימות. בזמן התקף מותאמת פורמולת צמחי מרפא בעלת פעילות אנטי עוויתית ומשככת כאבים. בנוסף יש שימוש בצמחי מרפא מעודדי זרימת מיצי מרה ממסי אבנים. צמח מרפא כגון קמומיל (Matricaria Recutita) יכול לסייע בהרגעת מערכת העיכול, הוא בעל השפעה אנטי דלקתית ומעודד זרימת מיצי מרה. צמח אנטי דלקתי נוסף מוכר הוא ציפורן החתול (Calendula Officinalis)
אבני כיס מרה - מחקרים אודות הטיפול הנטורופתי
הקשר בין השמנה ואבני כיס מרה
מחקר המראה כי השמנה בטנית מגבירה את הסיכון לאבני כיס מרה
חומצות שומן מסוג טראנס ואבני מרה
מחקר המוכיח כי חומצות שומן מסוג טראנס מגבירות את הסיכון לאבני כיס מרה
שאלות ותשובות אודות הטיפול הנטורופתי באבני מרה כיס מרה
שאלה:
אני בן 36, בריא בדרך כלל, לא לוקח תרופות באופן קבוע. בגלל כאבים בבטן עשו לי בדיקת אולטרסאונד ומצאו לי אבנים בכיס מרה. הרופא אמר שהאבנים לא "פעילות" והם לא הגורם לכאבי הבטן שלי. מצאו לי גם מלא גזים באולטרסאונד שזה כנראה הסיבה לכאב. בכול זאת הרופא הציע לי לחשוב להוציא את כיס המרה. אני כמובן רוצה להימנע מזה, בייחוד שאין לי שום סימפטומים מהאבנים. יש משהו לעשות כדי למנוע בעתיד התקף של אבני כיס מרה?
תשובה:
בהחלט יש מה לעשות, במיוחד במצבך שהאבנים "רגועות" ולא גורמות לכאבים. במסגרת טיפול נטורופתי ניתן לצמצם את הסיכון להתקף עתידי בצורה משמעותית. במקביל, יתכן והתכנית התזונתית אף תסייע בטווח הארוך להקטין או למוסס את האבנים בכיס המרה. בנוסף לתזונה נכונה, יש חשיבות גם לשימוש בצמחי מרפא. מטרת פורמולה צמחי המרפא היא לסייע בעיכול תקין, מה שיוביל להקלה בגזים ובכאבי הבטן במקרה שלך שהזכרת, אבל גם לעזור לשינוי מסיסות מיצי המרה ומניעה בעתיד של היווצרות אבני מרה נוספים.
שאלה:
בבדיקת אולטרסאונד נמצאו לי אבנים קטנות בכיס המרה. הרופא אמר שהדרך היחידה להיפטר מהם זה לעשות ניתוח ולהוציא את כיס המרה. זה נכון? אין פתרון אחר? ניתוח הוצאת כיס המרה הוא לא הפיך ונראה לי שאולי יש דרך לדחות או למנוע את הפעולה הזו.. לפחות עד למצב שזה יהיה הכרחי.
תשובה:
אבנים בכיס מרה היא תופעה נפוצה יחסית והרבה אנשים יכולים לחיות שנים ארוכות בלי להרגיש כלל את האבנים בכיס המרה. הבעיה מתחילה כאשר האבנים מתחילים לזוז, לגרום לכאבים, לגירוי, דלקתיות ועוד. חשוב לציין כי במצבים אקוטיים חמורים אין ברירה אחרת חוץ מניתוח. אולם ישנם מצבים בהם חומרת המצב אינה גבוהה ומאפשרת טיפול שונה ואז ניתן להגיע למצב של הרגעה, גם ארוכת טווח ואף הקטנה הדרגתית של אבנים ומניעת היווצרות אבנים חדשות.
שאלה:
אני בת 64, יש לי אבנים בכיס מרה כבר מעל 20 שנה והם לא גורמות לי בדרך כלל בעיות, לאחרונה התחלתי להרגיש קצת כאבים באזור הגב בעיקר אחרי ארוחה כבדה. בבדיקה הרופא אישר כי מדובר באבנים בכיס המרה, אני יודעת מה דרך הטיפול של הרפואה הקונבנציונלית וכרגע זה לא מתאים לי. מה ניתן לעשות כדי להפחית את הכאב לפני שהוא מחמיר? יש בכלל מה לעשות במצב כזה?
תשובה:
טיפול נטורופתי יכול לספק מענה יעיל גם למצב של התקף וגם למניעה עתידית של היווצרות אבנים חדשות בכיס המרה. אנו יודעים כי יש קשר הדוק בין תזונה לפעילות תקינה של כיס המרה. אבן בכיס מרה נוצרת כאשר נוזל מרה הופך רווי יתר על המידה ומתחיל לשקוע ולהתגבש לאבן. לדוגמא: תזונה לקויה משפיעה על מסיסות הכולסטרול בכיס המרה ומעודדת אותו להתגבש לאבן.
תכנית טיפול נטורופתי המורכבת מטיפול תזונתי שיקומי ושילוב של צמחי מרפא יכולה לסייע במניעת היווצרות אבנים בכיס מרה וכן הקלה על כאבים בזמן התקף, בעיקר על ידי הרפיה של כיס המרה ופעילות אנטי דלקתית. צמחי מרפא בעלי פעילות תומכת כבד כגון שינן רפואי (TARAXACUM OFFICINALIS), גדילן מצוי (SILYBUM MARIUM) ארטישוק (CYNARA SCOLYMUS) ועוד. מוכרים כבעלי פעילות מעודדת מסיסות של מיצי המרה, מונעת התגבשות של אבני מרה ופעילות אנטי דלקתית היכולה לסייע בטיפול בזמן התקף.