האם חיידק הליקובקטר יכול לחזור כמה פעמים?


שאלה: [מתוך פורום התמיכה של אתר טבע הריפוי]

אני בן 42 ואובחנתי עם חיידק הליקובקטר אחרי בדיקת צואה שעשיתי. הרופא המליץ לי על טיפול משולש די מאסיבי של אנטיביוטיקה. הוא אמר לי שיתכן ויש לי גם דלקת בקיבה.

קראתי שהטיפול הזה אמנם יכול לחסל את החיידק אבל יש סיכוי שהחיידק חוזר אחרי פרק זמן. אם כן האם שוב צריך לקחת אנטיביוטיקה?

זה חיידק כמו שפעת שיכול לחזור כמה פעמים בשנה או שאם מחסלים אותו אז יש חיסון טבעי והוא לא חוזר? והאם יש אפשרות לגרום לחיידק לא לחזור?


ניווט מהיר:
האם לכולנו יש הליקובקטר?
איך הוא משגשג בקיבה
האם הליקובקטר יכול לחזור וכמה פעמים?
איך מונעים חזרה של החיידק


החיידק היחיד השורד בקיבה


הליקובקטר פילורי הוא כרגע החיידק היחיד המוכר אשר יכול לשרוד את חומציות הקיבה הגבוהה ולשגשג על דופן הריריות.

התשובה במילה אחת האם החיידק יכול לחזור היא כן.

אבל כמו בכל דבר זה תלוי בעוד כמה דברים הקשורים לבריאות שלך ובמיוחד מדובר על חוזקה של מערכת העיכול והחיסון.


טיפול טבעי להליקובקטרטיפול נטורופתי להליקובקטר


האם לכולנו יש הליקובקטר?


דבר ראשון שחשוב לזכור הוא שמידי יום עוברים אצלנו במערכת העיכול מיליוני מזהמים - חיידקים, וירוסים, טפילים וכו'. כאשר מערכת החיסון והעיכול מתפקדות בצורה טובה נשמר האיזון בגוף ולא מתפרצת מחלה או מתעוררים תסמינים.

זה נכון גם לגבי חיידק הליקובקטר פילורי. הוא נמצא אצל מרבית האנשים בגוף ברמות כאלו שהוא אינו מורגש ואינו גורם לנזק כלשהוא.

הבעיה צצה כאשר הוא מתחיל לשגשג ולגדול על דופן ריריות הקיבה ומעורר תהליכים דלקתיים ותסמינים שונים. אבל מה שמעניין יותר הוא מדוע הוא משגשג אצל אנשים מסויימים ואצל אחרים לא?


כדאי לדעת: כל מזהם עלול לגרום לחוסר איזון ולמחלה - כמו וירוס השפעת לדוגמא או וירוס הקורונה. אבל כמה אנשים אתם מכירים שנדבקו בוירוס ולא הרגישו דבר? למה אחד לא מרגיש כלום והשני בסכנת חיים?



איך הליקובקטר מצליח לשגשג בקיבה?


הקיבה שלנו היא סביבה חומצית על מנת לסייע בפירוק האוכל. עד שנות ה-80 קהילת המדע האמינה שאף אורגניזם אינו מסוגל לשרוד ולחיות בסביבה חומצית כמו הקיבה.

בשנים אלו התגלה ההליקובקטר וגרם להפתעה משמעותית [החוקר שגילה אותו זכה בפרס נובל]. תגלית זו הובילה למחקרים מעמיקים אשר סייעו להבנת מנגנוני הפעולה של החיידק.

באופן כללי החיידק מצליח לשרוד בקיבה מאחר והוא מפריש אינזים בשם אוריאה אשר גורם להפחתת החומציות ובכך מאפשר לו להצמד לרירית ולהמשיך לשגשג.


אפשר להדבק יותר מפעם אחת בחיידק הליקובקטר?


הליקובקטר יכול לחזור ולשגשג על רירית הקיבה מספר פעמים וכל עוד מערכת העיכול לא יציבה דיה. אמנם ההדבקות בחיידק לא קלה כמו הדבקות בוירוס השפעת - אבל בהחלט יש הרבה אנשים שהחיידק חוזר ואפילו בהפרשים של שבועות וחודשים.

כדאי לדעת: הדבקות בחיידק הליקובקטר שכיחה יותר בקרב בני זוג ובני משפחה והוא יכול להיות מועבר במגע ישיר או במקומות כמו שירותים, כלי מטבח וכו'


מדוע הליקובקטר חוזר?


הליקובקטר חוזר כאשר יש לו תנאים לשגשג בקיבה. מהסיבה הזו כל מאמצי הטיפול צריכים להיות מופנים למניעה על ידי חיזוק ואיזון מערכת החיסון והעיכול.

אנטיביוטיקה יכולה לחסל את החיידק אבל היא לא משפיעה לחיוב על מערכת החיסון או העיכול - אולי להיפך. אז אין בעיה לקחת אנטיביוטיקה - מה שחשוב האם במקביל פועלים על מנת לתמוך ולשקם את הקיבה.


חשוב להקדיש תשומת לב לשאלה מדוע ולמה החיידק שגשג אצלי בקיבה? מה היו הסיבות לכך? הרי זה מצביע על חולשה מסויימת.


טיפול משולש וטיפול מרובע

במרבית מקרי ההדבקות בפעם הראשונה הרופא ימליץ על שילוב של 2 סוגי אנטיביוטיקה ותרופה ממשפחת ה -PPI כגון נקסיום, אומפרדקס, לנטון ועוד - זהו הטיפול המשולש.

במידה והחיידק חוזר שוב שוקלים מעבר לטיפול מרובע בו מוסיפים עוד סוג של אנטיביוטיקה, כך שיוצא שהטיפול כולל 3 סוגי אנטיביוטיקה ותרופה נוספת ממשפחת ה-PPI - זהו הטיפול המרובע.

הדעות לגבי שיקול הדעת מה לתת ומתי די חלוקות. יש רופאים הממליצים על טיפול מרובע גם בפעם הראשונה של הדבקות בחיידק ויש כאלו המתנגדים לכך. בכל אופן לרוב נותנים קודם את הטיפול המשולש ואח"כ המרובע.


טיפול טבעי להליקובקטרטיפול נטורופתי להליקובקטר


איך מונעים הדבקות נוספת בחיידק?


מניעת חזרה של הליקובקטר יכולה להיות בעיקר על ידי חיזוק תפקודי מערכת העיכול העליונה והמערכת החיסונית. עוד לא המציאו חיסון להליקובקטר אשר יכול למנוע הדבקות.

בניגוד לוירוסים עונתיים אשר משפיעים לרוב למשך זמן מוגבל - הליקובקטר יכול להוות בעיה ארוכת טווח. הוא גורם לשינויים ברירית הקיבה ומסוגל להוביל לדלקות בקיבה [גסטריטיס], דלקות בוושט [אזופגיטיס] , לכיבים [אולקוס] ועוד.

הופעת החיידק היא כמו דגל אדום - משהו השתבש בקיבה ובמע' החיסון - מהסיבה הזו ישנה חשיבות לתת את הדעת מה גרם לכך ואיך לטפל בבעיה - זה לא דבר מורכב.


צמחי מרפא לטיפול טבעי בחיידק הליקובקטר


ליהנות מאוכל ולשמור על הבריאות


הקיבה שלנו מושפעת יותר מכל מהאוכל שאנו מכניסים לגוף. בעולם בו השפע הוא כמעט בלתי מוגבל הרגלנו את עצמנו למסגרות תזונה לא מאוזנות.

תזונה נכונה משמעה איזון בכמויות, בשילובי המזון, בזמני האכילה ועוד. אני לא מאמינה בנוקשות והימנעות מאוכל כזה או אחר. אני מאמינה בשיווי משקל. אפשרי לאכול כמעט הכול - אבל בצורה מאוזנת.

אם יודעים לשלב את האוכל בצורה נכונה, אין בעיה גם עם מזונות שלכאורה נחשבים נוראיים. הכל עניין של איזון. אוכל מספק הרבה הנאה ושמחה.

להיות רגוע ושמח מסייע יותר למערכת החיסון לא פחות מאשר לאכול נכון וטוב


האם אפשרי לקחת אנטיביוטיקה ובמקביל טיפול טבעי?


בוודאי, אדרבא. אנטיביוטיקה אמנם יעילה למיגור פעילות חיידקית אבל היא גם גורמת לחוסר איזון בפלורה של המעי ובמאזן החיידקים הטובים.

היא משפיעה על מערכות מטבוליות ובכלל עלולה לגרום לבעיות כאלו או אחרות במערכות שונות בגוף.

מסיבה זו חשוב לתת את הדעת על אורח החיים עוד יותר כאשר נוטלים אנטיביוטיקה.

יש כאלו הבוחרים להתמודד עם הזיהום בדרך טבעית בלבד - במקרים כאלו ברור שחייבים להתייחס באופן משמעותי לתזונה, רמות מתח, שימוש בצמחי מרפא ועוד.


אודות לילך נהרי ND | נטורופתית מוסמכת

מטפלת בקליניקה פרטית מזה כ-20 שנים. מתמחה בטיפול בדרכי עיכול עליונות, תסמונת מטבולית, הורמונלי ועוד. בוגרת בית הספר לרפואה משלימה קמפוס תל אביב בנטורופתיה. הרבליסטית מוסמכת [טיפול בצמחי מרפא] וכן מוסמכת בביופידבק שלב ב' [ניהול והפחתת סטרס]. משך כ-10 שנים מרצה בכירה במכללת רידמן לרפואה משלימה וכן במגמת נטורופתיה בבית הספר לרפואה משלימה במכון וינגייט


לילך נהרי - נטורופתית מוסמכתלילך נהרי נטורופתית מומחית


אולי יעניין אותך גם..