מה לא לאכול כשיש כאבי בטן



מערכת העיכול היא מהגדולה והמורכבת בגופנו. כאבי בטן נחשבים לתלונה הנפוצה ביותר בכל גיל.

ישנם סוגים שונים של כאבי בטן והם יכולים להופיע במיקומים שונים לאורך מערכת העיכול וכן להיווצר עקב גורמים וסיבות שונות.


חשוב לזכור: מקרים רבים של כאבי בטן עלולים להיות על רקע מתח ולחץ/ תרופות או כל מקור חיצוני אחר וללא קשר לתזונה.


ניווט מהיר:
מה לעשות כשיש כאב בטן?
סוגי כאבי בטן
מאיזה אוכל להימנע?
שאלות ותשובות נפוצות


שכיחות כאבי בטן


כאבי בטן קלים הם התסמין אשר כל אחד מאתנו, בשלב כזה או אחר בחיים, חווה. מערכת העיכול שלנו חשופה למזהמים רבים ולרגישויות ממזונות שונים.

גזים, נפיחות, דלקות, קלקול קיבה וזיהומים במעי –הם מהשכיחים במצבי הבריאות הקשורים למערכת העיכול.

מעבר למקרים קלים אלו יתכנו סיבות משמעותיות יותר לכאבי בטן והם כוללים מצבי בריאות דלקתיים כגון גסטריטיס [דלקת בקיבה] דואודניטיס [דלקת בתריסריון] כיב קיבה [אולקוס] קרוהן וקוליטיס [מחלות מעי דלקתיות] ועוד.


מה חשוב לדעת ולעשות כשיש כאב בטן


במידה וכאבי הבטן ממושכים או חזקים יש לגשת לבירור רפואי על מנת לאבחן בצורה מסודרת. טיפול ממוקד המכוון לשורש הבעיה יספק תמיד מענה טוב ויסודי יותר.

סוגי כאבי בטן נפוצים
כאמור ישנם סוגים שונים של כאבי בטן הנבדלים במיקום שלהם וברקע להופעתם. במאמר זה נתייחס בעיקר לכאבי בטן ממקור מאובחן ולכאלו אשר מאופיינים בתסמין משני.


מאיזה אוכל כדאי להימנע בכל סוג של כאב בטן


כאב בטן עליונה עם  צרבות


כאבים ברום הבטן המלווים בצרבות קשורים לרוב לבעיה בקיבה עקב חומציות גבוהה, דלקת ברירית הקיבה [גסטריטיס] דלקת בתריסריון, או אפילו פצע ברירית הקיבה [אולקוס].

סוגי מזון מהם כדאי להימנע כאשר יש כאבי בטן עליונה עם צרבת:

• מזון חריף או מתובל מאוד
• מזון מטוגן או צלוי על האש
• מזון מעושן
• בצל ושום טריים
• מזון קשה עשיר בסיבים
• מזון עתיר סוכר מעובד
• מזון עתיר בחומרים משמרים וצבעי מאכל
• מזון חומצי כגון עגבנייה, פלפל, חציל, פירות הדר
• אלכוהול


כאב בטן עליונה עם גרפסים ונפיחות


בדומה לכאבים ברום הבטן עם צרבות. גם במצבים בהם יש גרפסים מרובים המלווים בנפיחות וכאבים ברום הבטן – יש להקל ככל האפשר על תהליכי עיכול של הקיבה. תסמינים אלו יכולים להופיע על רקע שונה וחשוב לאבחן אותם בצורה מסודרת.


מה לא לאכול כשיש כאב בטן


כאבי בטן תחתונה עם גזים ונפיחות


כאבים אלו, כאשר אין אבחנה אשר העלתה בעיה כלשהיא – לרוב נוצרים על רקע תהליכי פירוק וספיגה לא תקינים במעי.

פלורת המעי אחראית על פירוק וספיגת המזון וכן על שחרור הפסולת לאחר מכן. תנועתיות המעי [פריסטלטיקה] היא זו הדוחפת את הצואה החוצה.

גזים הם למעשה אויר כלוא בחלל המעי. אויר נוצר בצורה טבעית כחלק מפירוק המזון. כאשר תהליך הפירוק לא תקין עלולים להיווצר גזים בכמויות גבוהות אשר גורמות לנפיחות גבוהה וכאבי בטן – הנוצרים עקב הלחץ על דפנות המעי.

במקרים כאלו יש לשמור על תזונה קלה לעיכול וכזו המסייעת בהפגת הגזים ולהימנע ממזונות אלו:

• מזון עתיר בסיבים תזונתיים
• ירקות מצליבים – מכילים רכיבים קשים לפירוק
• שתיה עם אכילה
• קטניות כגון שעועית יבשה, עדשים, חומוס, פול יבש
• משקאות מוגזים עתירי סכור
• מוצרי חלב העלולים לתסוס במעי
• פירות עתירי פרוקטוז [סוכר פירות]
• ממתיקים מלאכותיים


כאבי בטן תחתונה עם עצירות


עצירות קשורה לא רק לתזונה -אולם תמיד יש לבחון צריכת מזונות בזמן עצירות ולהימנע ממזון הכולל:

• קמח לבן ומוצריו
• מזונות מעובדים עתירים בפחמימות ריקות
• מוצרי חלב
• מזון דל בסיבים כגון אורז לבן ומוצריו
• מזון יבש דל בנוזלים [מומלץ לשתות הרבה בזמן עצירות]
• מזון דל סיבים ועשיר בחומרים משמרים


כאבי בטן תחתונה עם עם שלשולים


שלשולים על רקע זיהומי שכיחים ביותר ולרוב הם חולפים לבד תוך מספר ימים. בזמן שלשול יש צורך לשמור על צריכת נוזלים ומלחים קבועה על מנת למנוע התייבשות.

שלשול הוא הדרך של הגוף להיפטר מהזיהום ולכ מומלץ שלא לנסות ולעצור את השלשול אלא רק לוודא כאמור אספקת נוזלים סדירה לגוף עם אלקטרוליטים.

מאיזה סוגי מזון כדאי להימנע בזמן שלשולים אקוטיים על רקע זיהומי? [מה לאכול אפשר למצוא בקישור כאן]

• מזון סיבי [בימי שגרה דווקא מומלץ]
• מזון קשה לעיכול [בשר/קטניות/דגנים מלאים]
• מוצרי חלב – נחשבים אלרגניים
• מזון עתיר חלבונים [ביצים/בשר/דגים]
• משקאות מוגזים עתירי סוכר
• מאכלים מטוגנים
• אלכוהול ומשקאות המכילים קפאין
• פירות הדר כולל מיצי פירות הדר


כאבי בטן על רקע בעיית עיכול אחרת


במצב של כאבי בטן על רקע בעיית עיכול אחרת אשר אובחנה כגון גסטריטיס [דלקת בקיבה], מעי רגיש, כיב בקיבה, דלקת בתריסריון וכו' – המטרה בראש ובראשונה לטפל ולרפא את בעיית העיכול, מאחר וכאבי הבטן הם לרוב ביטוי תסמיני.


כאבי בטן ודלקת בקיבה / הליקובקטר פילורי


הטיפול יתמקד בריפוי רירית הקיבה, לרוב כאבי הבטן נובעים כתוצאה מחשיפת הרירית המודלקת לחומציות הקיבה. בתהליך זה אם יש חיידק הליקובקטר יש צורך לצמצם את השגשוג שלו.


כאבי בטן וכיב בקיבה [אולקוס]


במרבית המקרים כאבי בטן על רקע אולקוס מאופיינים בכאב חד אשר פוחת אחרי אכילה. ריפוי הפצע על הרירית יוביל להפסקת הכאבים.

במסגרת הטיפול באולקוס יש צורך להתייחס להיבטים נוספים מעבר לתזונה כגון הפחתת סטרס ושיפור זרימת דם לקיבה.


כאבי בטן על רקע מעי רגיש


בקטגוריה זו נכללים גם כאבי בטן על רקע לא מוסבר – מאחר ומעי רגיז הוא מצב המאובחן אחרי שנשללו בעיות מוכרות אחרות. כאבי בטן מסוג זה מצריכים התמקדות בהשפעה אלרגנית של המזון ולכן דורשים תהליך של אלימנציה ואתגור על מנת לאתר את סוגי המזון הבעייתיים.

לרוב לא מומלץ לצרוך את המזונות האלו כאשר ברקע מעי רגיז:

• מוצרי חלב
• חיטה ומוצריה
• ירקות מצליבים וסולניים
• פירות מסוימים [בעיקר טרופיים]
• מזון מעובד ועתיר פחמימות ריקות


שאלות ותשובות נפוצות


מה מרגיע כאבי בטן מהר?

הרגעה מהירה של כאבי בטן מחייבת התמקדות בסוג הכאב ומיקומו. במקרים בהם כאבי הבטן נובעים על רקע גזים הרי שכל פעולה אשר תסייע לשחרר את הגזים תוביל להקלה מהירה בכאבי הבטן עצמם.

שחרור כאבי בטן על רקע גזים ונפיחות יכול להיות על ידי אכילת זרעי שומר, קימל וכל סוג מזון קרמנטיבי [מפיג גזים]


איך לעצור שלשולים וכאבי בטן

במידה והשלשול הוא על רקע זיהומי הרי שדווקא לא מומלץ לעצור אותו – הסיבה היא כי שלשול הוא הפעולה הטבעית של הגוף בניסיון להפטר מהמזהמים.

מומלץ כן לשמור על מאזן נוזלים ומלחים על מנת למנוע התייבשות. ניתן להקל על שלשולים על ידי צריכת מזונות קלים מאוד לעיכול ודלים בסיבים:

• טוסט לחם לבן
• אורז לבן מבושל
• תפוח אדמה מבושל
• בננה
• רסק תפוחים

עוד על טיפול טבעי בשלשולים בקישור כאן


האם אבוקדו עוזר לכאבי בטן?

לא בהכרח, אבוקדו הוא אמנם מזון בריא [בעיקר בגלל תכולת שומנים בריאים] אך כאמור גם שמן ועשיר בסיבים.

במצב זה יש לבחון מה מקור כאב הבטן על מנת שלא לגרום לעומס מיותר. לרוב אם כאב הבטן הוא על רקע מחלת עיכול אחרת הרי שאבוקדו יכול לסייע כחלק מתכנית תזונתית מותאמת למצב עצמו.


מותר לאכול ביצים כשיש שלשול?

לא מומלץ, ביצים עשירים מאוד בחלבונים ושומנים רווים. אלו רכיבים קשים לעיכול ובמצב בו יש שלשולים דפנות המעי פגועות ורגישות. כל סוג מזון קשה לעיכול מייצר עומס מיותר ואף עלול להוביל להחמרת התסמינים.

כדאי לזכור: בזמן שלשולים מומלץ לצרוך מזונות קלים מאוד לעיכול ודלים בסיבים – מה שבהרגל היומי דווקא כן טוב.


האם מותר לאכול גבינה צהובה עם כאבי בטן?

לא מומלץ, גבינה צהובה, כמו ביצים, עתירה בשומן רווי ובחלבונים – אלו רכיבים קשים לעיכול הגורמים לעומס על מערכת העיכול. בנוסף, גבינה מכילה רכיבי חלב אשר נחשבים כאלרגניים ויש להימנע מהם.


האם קולה עוזרת לכאבי בטן?

לא. כל משקה מוגז עתיר סוכר, ולא משנה מה טעמו, מזיק לבריאות. קל וחומר כאשר ישנה רגישות גבוהה במעי. בנוסף, קולה מכילה כמות גדולה של קפאין אשר יש להימנע ממנו בזמן כאבי בטן.

המיתוס הנפוץ כי קולה מפחיתה כאבי בטן מעולם לא זכה לאישור מסודר. ויש כאלו הטוענים שמשקה המסוגל להסיר אבנית מהאמבטיה לא כדאי לחשוב מה הוא גורם לריריות העיכול.


מה לאכול כשיש וירוס הקאות

הקאות על רקע זיהום ויראלי הגורם הוא תגובה טבעית של הגוף ויש להקל על המצב עד לרגיעה. המזונות המומלצים בזמן זה הם בעיקר בסיסיים, לא חומציים, חריפים או מתובלים, מטוגנים, מעובדים וכו'. מזון מבושל ורך – עדיף ירקות שורש כגון בטטה, דלורית, סלק וכו'



אודות לילך נהרי ND | נטורופתית מוסמכת

מטפלת בקליניקה פרטית מזה כ-20 שנים. מתמחה בטיפול בדרכי עיכול עליונות, תסמונת מטבולית, הורמונלי ועוד. בוגרת בית הספר לרפואה משלימה קמפוס תל אביב בנטורופתיה. הרבליסטית מוסמכת [טיפול בצמחי מרפא] וכן מוסמכת בביופידבק שלב ב' [ניהול והפחתת סטרס]. משך כ-10 שנים מרצה בכירה במכללת רידמן לרפואה משלימה וכן במגמת נטורופתיה בבית הספר לרפואה משלימה במכון וינגייט


לילך נהרי - נטורופתית מוסמכתלילך נהרי נטורופתית מומחית


אולי יעניין אותך גם..