כבד שומני – דרגות חומרה – טיפול

כבד שומני הוא שם כללי למספר מצבים מטבוליים הקשורים לכבד ובהם: 

דלקת כבד לא אלכוהולית, הסננה שומנית ללא דלקת, הסננה שומנית עם דלקת – בדרגה המתקדמת שלה הסננה שומנית עם דלקת והצטלקות וכן שחמת.

היווצרות השומן בכבד, לכשעצמו, אינו גורמת נזק באופן ישיר.

מאידך, זהו מצב בו עלולה להתפתח דלקת כרונית אשר מונעת תפקוד תקין של תאי הכבד והעלולה להוביל להרס הדרגתי של התאים. 

השכיחות המשוערת של כבד שומני עומדת על כ- 30% באוכלוסייה הבוגרת.

זוהי מחלת הכבד הנפוצה ביותר בעולם המערבי והיא נחשבת כמגיפה.

בעיה זו שייכת לקבוצת מחלות מטבוליות נוספות, האופייניות גם הן לעולם המערבי, כגון כולסטרול, מחלות לב וכלי דם, סוכרת סוג 2, גאוט ועודף משקל.

כבד שומני אמנם שכיח יותר בגיל המבוגר אבל כיום גם ילדים מאובחנים עם ליקויים בתפקודי כבד, וזאת בעיקר על רקע של תזונה ואורח חיים לקויים.

ההתייחסות כיום לכבד שומני צוברת משקל גדול יותר מבעבר מאחר ומכירים בהשלכות ארוכות הטווח על תפקוד הכבד והגוף כולו.

אורח חיים תקין הכולל בעיקר תזונה נכונה הוא המפתח להחלמה מכבד שומני


גורמים לכבד שומני

הסיבות להיווצרות כבד שומני עדיין לא ברורות במלואן אולם מתחזק והולך הקשר לאורח החיים.

תזונה לקויה עלולה להוביל להצטברות שומנים בתאי הכבד ולעודד תהליכים דלקתיים.

תפוצת הבעיה בקרב אוכלוסיות הסובלות מעודף משקל ואורח חיים לקוי.

נתונים אלו מצביעים כי לאורח החיים תפקיד משמעותי בהיווצרות הבעיה אבל גם כמפתח לטיפול והחלמה.

ישנם מספר גורמי סיכון לכבד שומני ובהם כולסטרול גבוה, טריגליצרידים, סוכר גבוה בדם, עודף משקל.

ניסיון קליני מלמד כי תזונה נכונה, לצד שימוש בצמחי מרפא יכול להוביל לשיקום משמעותי בתפקוד ומצב הכבד


מתי הכבד נחשב לשומני?

כבד שומני בהגדרתו הוא מצב בו כ – 10%-5% ומעלה ממשקל הכבד הוא שומן.

כבד שומני מאופיין כמעט ללא תסמינים והוא עלול להתפתח לבעיה מורכבת יותר. 

באופן כללי ישנן 4 דרגות מובחנות של כבד שומני


דרגות של כבד שומני

כאמור ניתן להבחין בצורה כללית ב- 4 דרגות שונות של כבד שומני:

1. דרגה ראשונה: כבד שומני ראשוני/הסננה שומנית -מעל כ5%-10% שומן ממשקל הכבד. 

2. דרגה שנייה: סטאטוהפטיטיס – בנוסף לשומן גם מתחילים תהליכים דלקתיים. 

3. דרגה שלישית: פיברוזיס – התחלת הצטלקויות על תאי הכבד. 

4. דרגה רביעית: צירוזיס – שחמת הכבד – מצב מסכן חיים המחייב טיפול רפואי מומחה.


מה זה כבד שומני

דרגה ראשונה: כבד שומני /הסננה שומנית ראשונית

מצב ראשון של כבד שומני הוא גם הדרגה הקלה והנפוצה ביותר מכלל מצבי הכבד השומני.

בדרגה זו ישנה הצטברות של שומנים בתאי הכבד ברמה של למעלה מכ- 10% ממשקל הכולל של הכבד עצמו (ראו תרשים).

לכבד שומני בדרגה ראשונה אין כמעט תסמינים והוא נפוץ מאוד בקרב אלו הסובלים ממשקל עודף.

הדרך המקובלת ביותר כיום לאבחן את דרגת הכבד השומני היא באמצעות אולטרה סאונד ( Ultrasound)

בעברית קרויה בדיקת "על-שמע". באבחנה ניתן יהיה לקבוע מה אחוז השומן המשוער ממשקל הכבד כולו.


מה ניתן לעשות כשיש כבד שומני בדרגה ראשונה?

הטיפול המרכזי והיעיל ביותר לכבד שומני בדרגה ראשונה הוא על ידי תכנית תזונה מסודרת.

לתזונה יכולת גבוהה בצמצום השפעות שונות של הצטברות שומן בכבד ובכך התחלת פינוי והקטנת אחוזי השומן.

תזונה נכונה היא בעלת ההשפעה הגדולה ביותר בדרגה ראשונה של כבד שומני.

בד"כ יש צורך להתאים למטופל תכנית תזונה על פי בעיות רקע, במידת וישנן.

כמן כן בהתאמה לאורח חייו ומשתנים שונים נוספים כגון: גיל, בעיות רקע, משקל ועוד.

בטיפול טבעי לדרגה ראשונה של כבד שומני ניתן לשלב גם צמחי מרפא על מנת לזרז את תהליך הריפוי כולו.


להחלים מכבד שומני!

לילך נהרי, נטורופתית מוסמכת, מומחית לבעיות עיכול

דרגה שנייה: סטאטוהפטיטיס – התחלת תהליך דלקתי ללא הצטלקות

סטוטוהפטיטיס מתאר התקדמות בכבד שומני והתחלה של תהליך דלקתי בעקבות הצטברות השומן בתאי הכבד.

בתהליך הדלקת אין עדיין פגיעה והצטלקות בתאי הכבד עצמו.

דרגה זו של כבד שומני מאבחנים בעיקר בבדיקת אולטרה-סאונד וכן בבדיקה מתקדמת יותר הקרוייה פיברוסקאן (Fibroscan)


מה ניתן לעשות כשיש כבד שומני (סטאטוהפטיטיס) בדרגה שנייה?

גם בדרגה זו ניתן לעשות הרבה בעיקר על ידי טיפול תזונתי ושילוב של צמחי מרפא.

תכנית תזונה קפדנית לצד היבטים טיפוליים נוספים עשויים להביא להחלמה מלאה של הכבד השומני.

מטרות הטיפול התזונתי לסטאטוהפטיטיס יתמקד בהקטנת תהליכים דלקתיים לצד פינוי והקטנת כמות השומנים מתאי הכבד.

לתזונה יש השפעה גדולה על תהליכים דלקתיים בכבד ובגוף בכלל.

מזונות רבים מעודדים יצירת דלקתיות ומנגד ישנם מזונות ספציפיים כולל צמחי מרפא (ראו תרשים) המעודדים הפחתת

תהליכים דלקתיים בכבד ובכלל. גם לדרגה זו של כבד שומני התזונה מהווה הכלי המרכזי בטיפול.


דרגה שלישית: פיברוזיס – הצטלקות ראשונית של תאי הכבד

פיברוזיס הוא שלב מתקדם של כבד שומני בו התהליך המשמעותי המתרחש הוא התחלה של הצטלקות בתאי הכבד

עקב התהליך הדלקתי והצטברות השומן. זהו שלב החמרה הגורר פגיעה והתחלת הצטלקות של תאי הכבד.

תהליך ההצטלקות יכול להיות ברמה שונה. במצב של פיברוזיס לרוב תתבצע בדיקת פיברוסקאן על מנת לקבל אבחנה מדויקת.


מה ניתן לעשות כשיש כבד שומני (פיברוזיס) בדרגה שלישית?

התמקדות המרכזית במצב של פברוזיס תהיה למזער ככל שניתן את הנזק לתאי הכבד לצד הפחתת התהליכים הדלקתיים והורדת רמות השומן בכבד.

כמו בדרגות הראשונות, גם במצב של פיברוזיס תזונה נכונה בשילוב צמחי מרפא יכולים לספק תמיכה חשובה

למניעת החמרת המצב ובשילוב התמדה לאורך זמן גם שימור ושיפור תפקוד הכבד ברמה כללית.

בדרגה זו לצמחי מרפא יש חשיבות מיוחדת בעיקר על ידי היכולת להפחית נזקי חמצון וסיוע בניקוי רעלים והפחתת שומנים

מהכבד לצד הפחתת תהליכים דלקתיים. במקביל יש צורך בטיפול רופא מומחה על מנת לעקוב אחר התקדמות ולספק מענה ככל הנדרש.


צמחי מרפא לכבד שומני

דרגה רביעית: צירוזיס – שחמת הכבד

מצב זו הוא החמור והמתקדם ביותר.

בצירוזיס ישנה הצטלקות רבה ורחבה בתאי הכבד.

מצב זה מחייב טיפול רפואי ממוקד מאחר ושחמת כבד היא מצב הנחשב מסכן חיים.


מה ניתן לעשות כשיש צירוזיס?

זהו מצב הדורש התייחסות רפואית של רופא מומחה במטרה לספק מענה ככל הנדרש על מנת למנוע הדרדרות נוספת.

תמיכה בכל מנגנון ודרך נוספת יכולה לסייע ותרום במניעת החמרה במצב.


אז מה מומלץ לאכול כשיש כבד שומני

תזונה שיקומית לטיפול בכבד שומני חייבת לכלול תפריט מאוזן.

שילוב בין מזונות התומכים בשיקום ובתפקוד תקין של הכבד לבין איזון קלורי שלילי.

תכנית תזונה נבנית תוך שיקול דעת והתייחסות לכל היבט תזונתי כגון כמויות, שילובי מזון ועוד.

באופן כללי ניתן לציין כי קבוצות המזון להלן חשובות בכל תכנית תזונה לטיפול וריפוי כבד שומני:

1. מזון בעל ערך גליקמי נמוך.
2. מזון עשיר בסיבים תזונתיים.
3. תפריט עשיר במזונות אנטי דלקתיים.
4. מזונות בעלי ריכוזים גבוהים של נוגדי חימצון.
5. הקפדה על כמויות מזון לירידה במשקל.
6. מזונות ספציפיים התורמים לניקוי רעלים.


מזוהות מומלצים לכבד שומני

האם באמת ניתן לרפא כבד שומני על ידי תזונה?

בהחלט כן, יתרה מכך, תזונה נכונה היא הטיפול המרכזי ואולי הבלעדי בשלבים הראשונים ומכאן חשיבותה הגבוהה.

במרבית מקרי הכבד השומני בדרגה ראשונה או שנייה ניתן על ידי תכנית תזונה מסודרת לרפא את הכבד השומני ולשקמו.

תהליך הטיפול התזונתי בכבד שומני חייב לכלול התייחסות מקיפה למצבו האישי של המטופל וכן לבעיות רקע אם קיימות.

מניסיון קליני אנו יודעים כי תזונה נכונה מניבה תוצאות מרשימות בריפוי כבד שומני.

תזונה נכונה היא דרך הטיפול הכמעט בלעדית לטיפול בכבד שומני


צמחי מרפא לתמיכה בכבד

מעבר לתזונה ניתן להיעזר במספר צמחי מרפא על מנת לסייע בתהליך השיקום של הכבד.

צמחי מרפא מסוימים מוכרים ביכולתם הספציפית לתמוך בפעילות כבד תקינה.

צמחים מוכרים לטיפול בכבד כוללים גדילן מצוי, לענה, כורכום, רוזמרין רפואי ועוד.

פורמולות צמחי מרפא לטיפול בכבד שומני מותאמת באופן אישי למטופל.

התאמת הפרומולה כוללת התחשבות בחומרים הפעילים, שילובי הצמחים, רמת הריכוז של המיצוי עצמו ועוד.

הטיפול בצמחי מרפא לצד תכנית תזונתית מסייע גם בהיבטי בריאות נלווים אם קיימים ברקע.


צמחים מוכרים לכבד שומני

גדילן מצוי (Milk thistle)
צמח מהמוכרים ביותר לטיפול בבעיות כבד שונות. הגדילן הוא למעשה קוץ הגדל בר בישראל בכל שדה פתוח.

גדילן מאופיין בתפרחת סגולה ססגונית.

הוא מסייע בהגנה אקטיבית על קרום תאי הכבד, הוא מכיל נוגדי חיצון חזקים מאוד וכן רכיבים אנטי דלקתיים שונים.

כמו כן, גדילן מסייע בעידוד הפרשות מיצי מרה ועוזר לשיפור תפקודי כבד על ידי ניקוי רעלים ושיקום תאי כבד.

רוזמרין רפואי (Rosmarinus officinalis)
זהו צמח ארץ ישראלי נפוץ מאוד הגדל בקלות רבה בכל שטח.

רוזמרין הוא צמח מרפא שימושי וכן תבלין נפוץ.

הרמב"ם עשה בו שימוש רב בעיקר לטיפול בבעיות נשירת שיער.

תכונותיו של הרוזמרין בין השאר הוא לחזק ולהזרים דם, להמריץ פעולות עיכול.

לענה (Artemisia)
הלענה מוכרת גם בשמה העממי "שיבא" אשר נהוג אצל עדות רבות להוסיף לכוס התה.

לענה היא צמח מר והחומרים הפעילים שבה מעודדים את הכבד לייצר מיצי מרה.

פעולה זו מסייעת ולשפר תהליכי עיכול תוך חיזוק ותמיכה במערכת העיכול כולה.

זהו צמח החשוב במיוחד לבצע התאמה אישית מאחר וזקוקים לכמויות קטנות שלו לצרכי טיפול.


האם תזונה לקויה מובילה לכבד שומני

הכברנו מילים על תפקידה המרכזי של תזונה נכונה לשיקום וריפוי כבד שומני אולם זהו מטבע בעל שני צדדים.

רובם המכריע של מקרי הכבד השומני, כמו גם מחלות כרוניות רבות אחרות, קשורות בצורה כזו או אחרת לתזונה לקויה.

באותה מידה בה תזונה נכונה יכולה לרפא הרי שתזונה לקויה עלולה לגרום למחלות.

עשרות מחקרים הראו את הקשר הבלתי ניתן לערעור בין תזונה למחלות מטבליות שונות.

תזונה נכונה יכולה לטפל בכבד שומני – תזונה לקויה תורמת להיווצרותו


מחקר סין

אחד המחקרים המקיפים והגדולים ביותר שבוצעו כדי לבדוק מה מידת הקשר בין תזונה להופעת מחלות כרוניות ניווניות.

המחקר הקיף אלפי אנשים ובוצע משך זמן ארוך בעשרות מקומות שונים בסין.

המטרה הייתה לנסות ולבדוק האם יש קשר בין אורח החיים  להופעת מחלות כרוניות.

המחקר העלה בצורה ברורה כי תזונה נכונה קשורה להופעת סוגים שונים של מחלות כרוניות.

משמעות המסקנות הללו כי תזונה נכונה יכולה גם למנוע ולרפא תהליכים כרוניים שונים בעודם הפיכים.

ישנם מקומות בעולם אשר בהם לא מכירים מחלות שבעולם המערבי הם חלק שגרתי מהחיים שלנו – בהם גם כבד שומני.

יש קשר ברור למה שאנו אוכלים ולמחלות שאנו חולים בהם – זה גם המפתח המרכזי להפוך את המצב ולהבריא


משקל יתר, תזונה וכבד שומני

אחוז הסובלים מכבד שומני בקרב בעלי משקל עודף מגיע למספרים גבוהים של כ 90%-60%.

עובדה זו מלמדת באופן חד משמעי על תפקידה ותרומתה של תזונה נכונה למניעה וטיפול בכבד שומני.

אי אפשר להתעלם מהעובדה כי משקל יתר הוא מבעיות הרקע הקשות והנפוצות ביותר בעולם המערבי.

מדוע? כל אחד יודע את התשובה לכך.. מספיק להיכנס לאחת מרשתות המזון ולהבין.

התזונה בעולם המערבי כוללת אלפי מוצרים מעובדים, עשירים בשומנים רווים וסוכרים.

מזונות עתירים בקלוריות ריקות ונטולי ערכים תזונתיים חשובים אל מול מיעוט מזון חי, טרי, ולא מעובד.

בדיקה של ארוחה ממוצעת בעולם המערבי גבוהה בעשרות אחוזים לטובת צריכת פחמימות ריקות ומזון מעובד.

שילוב גרוע זה הוא הבסיס הראשוני וגם המרכזי לבעיית ההשמנה ומכאן לבעיות מתקדמות וקשות יותר כגון כבד שומני.

אין ספק כי גם לפעילות גופנית ושמירה על רמות מתח נמוכות יש תפקיד מרכזי בעולם המערבי.

הלחץ והמתח הם חלק בלתי נפרד מחיינו אשר יחד עם חוסר פעילות גופנית תורמים להתפתחות כבד שומני.

אולם אלו תוצרים נוספים של אורח חיים לקוי אשר יש ביכולתנו לשנות בצורה קלה וברת הישג.

תזונה היא הטיפול המרכזי והמשמעותי לריפוי כבד שומני בדרגות ראשונות


מחקרים

השפעות טיפוליות של סילמרין, החומר הפעיל בצמח סיליבום (SILYBUM MARIANUM), בטיפול בכבד שומני
סילימרין הינו מיצוי של צמח בשם סיליבום מרינום – גדילן מצוי, שהינו צמח מרפא עתיק יומין לטיפול במחלות כבד שונות.

מחקר זה בדק את ההשפעות של סילימרין על כבד שומני דרך סקירת מחקרים (מטא אנליזיס).

נבדקו מחקרים קליניים ממקורות שונים. הסקירה כללה ממצאים של 587 מטופלים.

המחקר הראה כי השימוש בסילימרין הוריד את ערכי אנזימי הכבד AST ו ALT בצורה משמעותית לעומת קבוצת הביקורת.

מסקנת המחקר שסילימרין יעיל בהפחתת אנזימי כבד אצל חולי כבד שומני.


תזונה והשפעתה על כבד שומני

צריכה תזונתית ארוכת טווח והסיכון למחלת כבד שומני – מחקר תצפית

ירידה במשקל נחשבת כחשובה בתהליך החלמה למטופלים עם כבד שומני.

עם זאת אין מספיק הוכחות מחקריות שהרגלי תזונה קשורים עם כבד שומני.

מחקר זה בדק את הקשר בין הרגלי התזונה לבין היווצרות כבד שומני.

חולקו שאלונים, הנחקרים עברו בדיקות אולטרסאונד, בדיקות דם ונשאלו על הרגלי תזונה.

המחקר כלל 349 מתנדבים, 30.9% עם כבד שומני לא על רקע אלכוהול.

נמצא כי הסובלים מכבד שומני צרכו כמעט פי שניים משקאות קלים וב 27% יותר בשר מאשר הקבוצה השנייה.

מנגד, קבוצת הכבד השומני צרכה פחות דגים עשירים באומגה 3.

לאחר שכלול הנתונים של גיל, מין, יחס משקל וגובה וצריכה קלורית.

הצריכה של המשקאות הקלים והבשר היוו גורם סיכון משמעותי לכבד שומני.

מסקנות המחקר היו שמטופלים הסובלים מכבד שומני שותים יותר משקאות קלים ואוכלים יותר בשר וצורכים פחות דגים עשירים באומגה 3.

צריכה זו היא גורם סיכון להתפתחות כבד שומני בפני עצמה כשמנטרלים גורמי סיכון נוספים כגון גיל, מין, משקל וצריכה קלורית.


כורכומין ותרומתו לטיפול בכבד שומני

טיפול בכבד שומני בעזרת כורכומין – מחקר רנדומאלי עם קבוצת פלסבו

מחלת כבד שומני הינה בעיה בריאותית עולמית. למרות שברור בכבד שומני מהו תהליך המחלה, עדיין יש לחקור אילו טיפולים יעילים למצב זה.

כורכומין הוא פיטוכימיקל מסוג פוליפנול הנמצא בצמח הכורכום, אשר הראה יכולת אנטי דלקתית ספציפית לתאי הכבד.

המחקר בדק את היעילות של כורכומין על תכולת השומן בכבד וכן ההשפעה הביוכימית והאנטרופומרית על מטופלים עם כבד שומני.

נבחרו בצורה אקראית חולי כבד שומני שקיבלו תוסף כורכומין וקבוצת הביקורת קיבלה פלסבו, במשך 8 שבועות.

השתמשו בבדיקות אולטרסאונד לבדוק את תכולת השומן בתאי הכבד, בדיקות דם נלקחו לרמות שומנים וסוכר בדם, כמו כן נבדקו אנזימי כבד.

בהשוואה לקבוצת הפלסבו, הכורכומין הראה קשר להפחתה משמעותית בריכוז השומן בתאי הכבד (78.9% שיפור עם הכורכומין לעמת 27.5% שיפור בקבוצת הפלסבו).

כמו כן היתה ירידה משמעותית בערכי הדם של כולסטרול, LDL, טריגליצרידים, אנזימי כבד, סוכר והמוגלובין מסוכרר לעמת קבוצת הפלסבו.

לא היו תופעות לוואי מנטילת הכורכומין.


אפידמיולוגיה של כבד שומני בעולם המערבי

הקשר בין תזונה לכבד שומני

איבחון כבד שומני

טיפול בכבד שומני על ידי שינוי אורח חיים

צמח שן הארי לטיפול בכבד שומני

כבד שומני כחלק ממחלות התסמונת המטבולית – סכרת ומחלות לב וכלי דם

גורמי הסיכון להיווצרות כבד שומני

גורמי הסיכון להפיכת כבד שומני לצירוזיס

פעילות גופנית ותרומתה לטיפול בכבד שומני


להחלים מכבד שומני!

לילך נהרי, נטורופתית מוסמכת, מומחית לבעיות עיכול

מטפלת בקליניקה פרטית מעל 20 שנים. מומחית בטיפול טבעי בדרכי עיכול במצבים כגון ריפלוקס, גסטריטיס, אולקוס ועוד. בוגרת בית הספר לרפואה משלימה קמפוס תל אביב בנטורופתיה. הרבליסטית מוסמכת (טיפול בצמחי מרפא). משך כ-10 שנים שימשה מרצה בכירה במכללת רידמן לרפואה משלימה וכן במגמת נטורופתיה בבית הספר לרפואה משלימה במכון וינגייט.

    מאמרים נוספים שיעניינו אותך:

    No posts found.