מאת:
שיתוף המאמר
ניווט מהיר
הסלק הוא ירק מוכר ונפוץ במטבח הישראלי. צבעו אדום עז.
בצריכה גבוהה, הוא עלול לגרום לשתן ולצואה להיות אדומים.
זהו ירק בריא במיוחד למערכת העיכול בכלל ולמצבי עצירות בפרט.
בנוסף נמצא יעיל למצבי בריאות נוספים כגון הורדת לחץ דם גבוה וכולסטרול.
הסלק עשיר ברכיבים טבעיים הטובים לניקוי רעלים ושיקום הכבד.
סלק מבושל יכול לסייע לטיפול בדלקת בקיבה.
סלק – משלשל טבעי
לסלק השפעה משלשלת ולכן יעיל מאוד במצבים של עצירות.
הוא מכיל כמות גבוהה של סיבים תזונתיים העוזרים בעלית נפח צואה וריקון יעיל של המעי.
בנוסף הסלק עשיר במיוחד במינרלים כגון מגנזיום, סידן, ברזל, נחושת, סלניום, זרחן ומנגן.
מינרלים אלו תומכים בין השאר בפעילות שרירי מעיים תקינה החשובים להסדרת יציאות.
חשוב לזכור
סלק נחשב כמשלש טבעי ומסייע ליציאות רכות – אינו מומלץ בכמויות גדולות למי שסובל משלשולים
פעילות ביולוגית של סלק
סלק אדום מכיל מגוון של חומרים פעילים ביולוגית אשר מקנים לו את תכונותיו הבריאותיות:
בטלאין
זהו הפיגמנט המקנה לסלק את צבעו האדום.
הבטלאין הוא נוגד חימצון רב עוצמה המגן על הגוף מפני תהליכי חימצון הפוגעים בבריאות התא.
בטלאין מסייע לשיקום תאי מערכת העיכול ומפחית סיכון למחלות דלקתיות.
זהו מרכיב אנטי דלקתי חזק אשר תורם לתהליכי ריפוי גסטריטיס, אולקוס ועוד.
ניטרטים אנאורגניים
ניטרטים אנאורגניים הם תרכובות חשובות עם השפעה על מגוון רחב של תהליכים טבעיים.
פוליפנולים
פוליפנולים הם קטגוריה רחבה של מרכיבים תזונתיים צמחים.
אלו תרכובות כימיות בצמחים התורמות לבריאות הצמח ויכולות גם להועיל לבריאות האדם כאשר הן נצרכות.
השפעתם בעיקר אנטי דלקתית ואנטי חימצונית.
השפעות אלו חשובות במיוחד לטיפול במצבי דלקת בקיבה, כיב קיבה, עצירות ושיקום פעילות מעי.

יתרונות בריאותיים של סלק
מסייע בטיפול בעצירות
משקם ומנקה את הכבד
מסייע בהפחתת כולסטרול
מסייע בניקוי עורקים וכלי דם
טוב לתפקודי המוח
אנטי דלקתי
טוב לאנמיה
מסייע בהורדת לחץ דם גבוה
מסייע בניקוי רעלים
עשיר בברזל
מנקה עורקים
לסלק תכונות ייחודיות של ניקוי עורקים והוא נחשב לאחד המזונות החשובים לניקוי כלי דם ולטיפול במצבי אנמיה.
ערך גליקמי גבוה
לצד היתרונות הבריאותיים המגוננים שיש לסלק הוא בעל ערך גליקמי גבוה.
מסיבה זו הוא לא מומלץ למי שסובל מרמות סוכר גבוהות בדם.
מחקר • מיץ סלק כנגד עצירות
עצירות מהווה בעיה בריאותית המקשה על איכות החיים.
מחקרים רבים מנסים לאתר חומרים צמחיים אשר יסייעו לפתור את הבעיה.
במחקר להלן נבדק ההרכב הפיטוכימי של מיץ סלק (BJ).
המחקר בדק את פוטנציאל הסלק כמשלשל במודל ניסיוני של עצירות ותנועתיות במעי הגס
סלק טרי – ערכים תזונתיים לפי 100 גרם
התפלגות הערך הקלורי | אנרגיה | ||||
פחמימות | 86.3% | סה"כ קלוריות | 43.0 | ||
שומן | 3.3% | קלוריות מפחמימות | 37.1 | ||
חלבון | 10.4% | קלוריות משומן | 1.4 | ||
קלוריות מחלבונים | 4.5 | ||||
פחמימות | חלבון וחומצות אמינו | ||||
סה"כ פחמימות | 9.6 גרם | סה"כ חלבון | 1.6 גרם | ||
סיבים תזונתיים | 2.8 גרם | Tryptophan | 19.0 מ"ג | ||
עמילן | 0.0 גרם | Threonine | 47.0 מ"ג | ||
סוכר | 6.8 גרם | Isoleucine | 48.0 מ"ג | ||
סוכרוז – Sucrose | ~ | Leucine | 68.0 מ"ג | ||
גלוקוז – Glucose | ~ | Lysine | 58.0 מ"ג | ||
פרוקטוז – Fructose | ~ | Methionine | 18.0 מ"ג | ||
לקטוז – Lactose | ~ | Cystine | 19.0 מ"ג | ||
מלטוז – Maltose | ~ | Phenylalanine | 46.0 מ"ג | ||
גאלאקטוז – Galactose | ~ | Tyrosine | 38.0 מ"ג | ||
Valine | 56.0 מ"ג | ||||
שומן וחומצות שומן | Arginine | 42.0 מ"ג | |||
סה"כ שומן | 0.2 גרם | Histidine | 21.0 מ"ג | ||
שומן רווי | 0.0 גרם | Alanine | 60.0 מ"ג | ||
חד בלתי רווי | 0.0 גרם | Aspartic acid | 116 מ"ג | ||
רב בלתי רווי | 0.1 גרם | Glutamic acid | 428 מ"ג | ||
אומגה 3 | 5.0 מ"ג | Glycine | 31.0 מ"ג | ||
אומגה 6 | 55.0 מ"ג | Proline | 42.0 מ"ג | ||
Serine | 59.0 מ"ג | ||||
סטרול | Hydroxyproline | ~ | |||
כולסטרול | 0.0 מ"ג | ||||
פיטוסטרול | 25.0 מ"ג | ||||
Campesterol | ~ | ||||
Stigmasterol | ~ | ||||
Beta-sitosterol | ~ | ||||
ויטמינים | |||||
ויטמין A | 33.0 יחב"ל | ||||
רטינול – Retinol | 0.0 מק"ג | ||||
Retinol Activity Equivalent | 2.0 מק"ג | מינרלים | |||
אלפא-קרוטן | ~ | סידן | 16.0 מ"ג | ||
בטא-קרוטן | ~ | ברזל | 0.8 מ"ג | ||
לייקופן | ~ | מגנזיום | 23.0 מ"ג | ||
Lutein+Zeaxanthin | ~ | זרחן | 40.0 מ"ג | ||
ויטמין C | 4.9 מ"ג | אשלגן | 325 מ"ג | ||
ויטמין D | ~ | נתרן | 78.0 מ"ג | ||
ויטמין E | ~ | אבץ | 0.4 מ"ג | ||
ויטמין B1 | 0.0 מ"ג | נחושת | 0.1 מ"ג | ||
ויטמין B2 | 0.0 מ"ג | מנגן | 0.3 מ"ג | ||
ויטמין B3 | 0.3 מ"ג | סלניום | 0.7 מק"ג | ||
ויטמין B6 | 0.1 מ"ג | פלואוריד | ~ | ||
חומצה פולית | ~ | ||||
ויטמין B12 | 0.0 מק"ג | ||||
ויטמין B5 | 0.2 מ"ג | שונות | |||
ויטמין K | 0.2 מ"ג | אלכוהול | 0.0 גרם | ||
מים | 87.6 גרם | ||||
~ מציין נתון חסר או לא קיים | אפר | 1.1 גרם | |||
קפאין | 0.0 גרם |
אודות לילך נהרי ND | נטורופתית מוסמכת
מטפלת בקליניקה פרטית מעל 20 שנים. מומחית בטיפול טבעי בדרכי עיכול במצבים כגון ריפלוקס, גסטריטיס, אולקוס ועוד. בוגרת בית הספר לרפואה משלימה קמפוס תל אביב בנטורופתיה. הרבליסטית מוסמכת (טיפול בצמחי מרפא). משך כ-10 שנים שימשה מרצה בכירה במכללת רידמן לרפואה משלימה וכן במגמת נטורופתיה בבית הספר לרפואה משלימה במכון וינגייט.
התחילו בתהליך ההחלמה
השאירו הודעה ונחזור אליכם