מאת:
שיתוף המאמר
ניווט מהיר
הארטישוק נחשב לאחד המזונות הבריאים ביותר למרות שהוא אינו נפוץ.
ברפואת צמחים הוא משמש כאחד הצמחים המרכזיים לכבד שומני.
הוא גם טוב למצבים מטבוליים נוספים כגון רמות סוכר גבוהות ועוד.
הארטישוק מצטיין בריכוז גבוה של רכיבים תזונתיים חשובים.
הוא מכיל נוגדי חימצון חזקים התורמים ועשיר בסיבים תזונתיים.
עושים בארטישוק שימוש גם לסיוע במצבי עצירות, איזון פלורת המעי ועוד.
עיקר פעילותו היא כאמור לטיפול בכבד שומני בדרגות שונות.
לרוב עושים שימוש במיצוי מרוכז של החומרים הפעילים בצורת טינקטורה, אבקה או כמוסות.
צמח מרפא חשוב
ארטישוק נחשב לצמח מרפא חשוב למרות שהוא אינו ירק בשימוש נפוץ מבחינה קולינרית

תרומה בריאותית של ארטישוק
משמש לניקוי רעלים
מסייע בשיקום הכבד
תורם לאיזון לחץ דם גבוה
משפר עיכול
מסייע במצבי עצירות
טוב להקלה על כאבים
תורם לשמירה על בריאות הלב
מסייע בסוכרת סוג 2
עשיר בנוגדי חימצון
מסייע לחיזוק מערכת חיסון
ניקוי רעלים
ברפואת צמחי מרפא עושים שימוש בעלי הארטישוק ובגבעול הצמח לתהליכי ניקוי רעלים.
הרעיון הוא לתמוך בפעילות כבד תקינה על ידי סיוע בהפרשת מיצי מרה ועיכול.
ניקוי רעלים אמנם מחייב תמיכה תזונתית אולם לצמחי מרפא כגון ארטישוק תפקיד חשוב.
הכבד הוא האיבר הגדול בגוף והאחראי המרכזי לסינון רעלנים מהגוף.
כאשר מצטבר שומן בכבד הוא מאבד מיכולתו לתפקד באופן תקין.
ארטישוק לטיפול בכבד שומני
ברפואת צמחים עושים שימוש בעלי הארטישוק.
שמו הבוטני Cynara scolymus – עלי הארטישוק מכילים חומרים פעילים שונים.
עלי הארטישוק מוכרים ביכולתם לסייע בהנעת תהליכי ניקוי ושיקום הכבד.
בין השאר מכיל הארטישוק רכיבים כגון פלבנואידים, לאקטונים ועוד.
טעמו של הארטישוק מריר ועובדה זו תורמת בהמרצת הפרשות של מיצי מרה.
חשוב לזכור
הטעם המר מסייע להגברת ייצור שתן ושיקום תאי כבד – תכונה חשובה בטיפול בכבד שומני
איזון כבד שומני
שיטת טיפול ייחודית
תוך התייחסות מקיפה,
מקצועית ואישית.
התקשרו לעוד מידע
וקביעת תור

ארטישוק לשיקום כבד
עלי הארטישוק משמשים גם למצבים מתקדמים יותר בפגיעה בכבד.
מדובר על מצבים של פגיעה כתוצאה מאלכוהול, דלקת בכבד ועוד.
ארטישוק מהווה צמח מרכזי בכל פורמולה לטיפול בכבד שומני בדרגות חומרה שונות.
מעבר לתרומתו של הארטישוק לכבד הוא נחשב כצמח טוב גם לאיזון רמות סוכר בדם.
סוכרת סוג 2 קשורה בצורה הדוקה לכבד שומני.
מאחר ואלו בעיות קשורות ישנה חשיבות גבוהה לאזן רמות סוכר במקביל לטיפול בכבד השומני.
לסיכום
בשימוש קולינרי משתמשים בתפרחת הארטישוק ואילו בשימוש טיפולי במיצוי החומרים הפעילים מעלי הארטישוק
ארטישוק מבושל – ערכים תזונתיים לפי 100 גרם
התפלגות הערך הקלורי | אנרגיה | ||||
פחמימות | 80% | סה"כ קלוריות | 50.0 | ||
שומן | 3% | קלוריות מפחמימות | 40.2 | ||
חלבון | 17% | קלוריות משומן | 1.3 | ||
קלוריות מחלבונים | 8.5 | ||||
פחמימות | חלבון וחומצות אמינו | ||||
סה"כ פחמימות | 11.2 גרם | סה"כ חלבון | 3.5 גרם | ||
סיבים תזונתיים | 5.4 גרם | Tryptophan | ~ | ||
עמילן | ~ | Threonine | ~ | ||
סוכר | 1.0 גרם | Isoleucine | ~ | ||
סוכרוז – Sucrose | ~ | Leucine | ~ | ||
גלוקוז – Glucose | ~ | Lysine | ~ | ||
פרוקטוז – Fructose | ~ | Methionine | ~ | ||
לקטוז – Lactose | ~ | Cystine | ~ | ||
מלטוז – Maltose | ~ | Phenylalanine | ~ | ||
גאלאקטוז – Galactose | ~ | Tyrosine | ~ | ||
Valine | ~ | ||||
שומן וחומצות שומן | Arginine | ~ | |||
סה"כ שומן | 0.2 גרם | Histidine | ~ | ||
שומן רווי | 0.0 גרם | Alanine | ~ | ||
חד בלתי רווי | 0.0 גרם | Aspartic acid | ~ | ||
רב בלתי רווי | 0.1 גרם | Glutamic acid | ~ | ||
Glycine | ~ | ||||
סטרול | Proline | ~ | |||
כולסטרול | 0.0 מ"ג | Serine | ~ | ||
פיטוסטרול | ~ | Hydroxyproline | ~ | ||
Campesterol | ~ | ||||
Stigmasterol | ~ | ||||
Beta-sitosterol | ~ | ||||
ויטמינים | |||||
ויטמין A | 177 יחב"ל | ||||
רטינול – Retinol | 0.0 מק"ג | ||||
Retinol Activity Equivalent | 9.0 מק"ג | מינרלים | |||
אלפא-קרוטן | 0.0 מק"ג | סידן | 45.0 מ"ג | ||
בטא-קרוטן | 106 מק"ג | ברזל | 1.3 מ"ג | ||
לייקופן | 0.0 מק"ג | מגנזיום | 60.0 מ"ג | ||
Lutein+Zeaxanthin | 464 מק"ג | זרחן | 86.0 מ"ג | ||
ויטמין C | 10.0 מ"ג | אשלגן | 354 מ"ג | ||
ויטמין D | ~ | נתרן | 95.0 מ"ג | ||
ויטמין E | 0.2 מ"ג | אבץ | 0.5 מ"ג | ||
ויטמין B1 | 0.1 מ"ג | נחושת | 0.2 מ"ג | ||
ויטמין B2 | 0.1 מ"ג | מנגן | 0.3 מ"ג | ||
ויטמין B3 | 1.0 מ"ג | סלניום | 0.2 מק"ג | ||
ויטמין B6 | 0.1 מ"ג | ||||
חומצה פולית | 0.0 מק"ג | ||||
ויטמין B12 | 0.0 מק"ג | ||||
ויטמין B5 | 0.3 מ"ג | שונות | |||
ויטמין K | 14.8 מק"ג | אלכוהול | 0.0 גרם | ||
מים | 84.0 גרם | ||||
~ מציין נתון חסר או לא קיים | אפר | 1.2 גרם | |||
קפאין | 0.0 מ"ג |
מחקרים
השפעות מיצוי עלי ארטישוק על אנזימי כבד
בוצעה סקירה שיטתית ומטה-אנליזה כדי לבחון מחקרים בנוגע להשפעות מיצוי ארטישוק על אנזימי כבד.
ניתוח של שמונה ניסויים קליניים העלה כי מיצוי ארטישוק הפחיתו משמעותית את ריכוז האספרטט אמינוטרנספראז (AST) (P = .001) והאלנין טרנסאמינאז (ALT) (P = .016), בהשוואה לפלצבו.
ניתוח תת-קבוצות הציע כי מתן ארטישוק מפחית משמעותית את AST ו-ALT בחולים עם מחלת כבד שומני לא אלכוהולית (P = .003 עבור AST ו-P < .001 עבור ALT), ואת ALT בקרב נבדקים הסובלים מעודף משקל/השמנת יתר (P = .025).
מסקנות: תוספת ארטישוק גרמה לירידה משמעותית באנזימי כבד, במיוחד בקרב חולים עם מחלת כבד שומני לא אלכוהולית.
פוטנציאל טיפולי של ארטישוק בטיפול בכבד שומני
כבד שומני לא אלכוהולי (NAFLD) היא מחלת כבד כרונית חמורה שיכולה להוביל לשחמת הכבד.
תמצית עלי ארטישוק (ALE) ידועה היטב ברפואה העממית בזכות השפעתה הפטופרוטקטיבית.
בוצעה מטה אנליזה לבדיקת השפעות מיצוי הארטישוק על כבד שומני.
אודות לילך נהרי ND | נטורופתית מוסמכת
מטפלת בקליניקה פרטית מעל 20 שנים. מומחית בטיפול טבעי בדרכי עיכול במצבים כגון ריפלוקס, גסטריטיס, אולקוס ועוד. בוגרת בית הספר לרפואה משלימה קמפוס תל אביב בנטורופתיה. הרבליסטית מוסמכת (טיפול בצמחי מרפא). משך כ-10 שנים שימשה מרצה בכירה במכללת רידמן לרפואה משלימה וכן במגמת נטורופתיה בבית הספר לרפואה משלימה במכון וינגייט.
התחילו בתהליך ההחלמה
השאירו הודעה ונחזור אליכם