צרבות טיפול טבעי

צרבות הינם סימפטומים הכוללים הרגשת בעירה באזור הוושט או החזה.

תסמין זה עלול להופיע באופן אקראי מידי פעם או בצורה כרונית.

צרבות נגרמות עקב תהליך של ריפלוקס בו מיצי עיכול ותוכן של הקיבה עולים לוושט.

במקרים בהם צרבת היא כרונית – לרוב יש קשר לבעיה במע' העיכול העליונה.

טיפול טבעי למניעת צרבות הוא בעל יעילות גבוהה והצלחות רבות.

במיוחד מאחר ותסמין זה קשור בצורה הדוקה לאורח החיים ובמיוחד לתזונה.

תהליך מקצועי ומקיף

יעילות הטיפול בצרבות נובע משילוב תחומים אשר מספקים מענה למקור הופעת הצרבות ולסיבות כאחד.


טיפול טבעי לצרבות – עקרונות

שיטת הטיפול בקליניקה היא ייחודית וחדשנית אך עם זאת קלה ליישום.

במסגרת תהליך הריפוי ישנה התמקדות ביחס לכל גורם המשפיע על תהליך הריפוי מצרבות – מקומיות או כרוניות.

בטיפול אנו משלבים מספר כלים עדכניים תוך התאמות אישיות שוטפות להרגלים ולאורח חיי המטופל/ת.

חשוב ליהנות מאוכל

תהליך הטיפול בצרבות מתקדם תוך גמישות והתאמות בתזונה – על מנת לאפשר שגרת חיים מאוזנת והנאה מאוכל.



מה גורם לצרבות?

מרבית הצרבות הן תוצאה של עליית מיצי עיכול חומציים מהקיבה אל עבר ריריות הוושט.

מגע זה גורם הלכה למעשה לצריבה או שריפה של ריריות הוושט החשופות.

ההחלטה כיצד לטפל בצרבות חייבת להיות ביחס למקור שלהן.

במידה והצרבת היא כרונית וברקע בעיה אחרת במערכת העיכול – יש צורך לטפל במקור הבעיה.

אם הצרבות הן מקומיות כתוצאה מרגישות למזון, תזונה לקויה, אלכוהול וכו' – הטיפול יהיה בתסמין עצמו.

כך או אחרת לתזונה יש משקל גבוה מאוד בטיפול בכל סוג של צרבת – אקוטית או כרונית.

מהקיבה או מהלב?

קורה וצרבת פשוטה מרגישה כמשהו הקשור למצב של התקף לב – לכן בכל חשד יש לגשת לבירור רפואי מידי.


מה ההבדל בין צרבת לריפלוקס

צרבת היא למעשה ביטוי ברמה כזו או אחרת של ריפלוקס, היינו עלייה של מיצי עיכול מהקיבה אל הוושט.

אמירה זו היא בהנחה כי מופיעה צרבת על רקע גירוי רירית הוושט ע"י מיצי העיכול החומציים.

ישנם מקרים בהם מופיעות צרבות ללא גירוי ישיר של ריריות הוושט אלה בעיקר על רקע סטרס גבוה.

חשוב לזכור

צרבות יכולות להופיע ללא ריפלוקס וריפלוקס יכול להופיע ללא צרבות. אבל לרוב הן באות ביחד.



    צרבת ללא ריפלוקס?

    לעיתים מופיעות צרבות ללא ריפלוקס ברקע או כל סוג של עלייה כלשהיא של מיצי עיכול לוושט.

    צרבות מסוג זה קשורות לרמות סטרס גבוהות ולחרדה – זה מרגיש אמיתי וכואב – אבל הסיבה שלהן שונה.

    אלו מקרים מתסכלים מאוד מאחר ולרוב מי שסובלים מכך מחפשים מזור במקומות לא נכונים.

    לצרבות על רקע נפשי אין קשר ישיר למה אוכלים או מה שותים. הן קשורות למצבים רגשיים ונפשיים.

    עם זאת עדיין יש מה לעשות וגם צרבות כאלו ניתנות לריפוי.


    הקלה מהירה על צרבת אקוטית

    אפשרי להקל במהירות על מקרי צרבת אקוטית – כזו המופיעה מידי פעם.

    הקלה על צרבת מבוססת על שינוי רמת החומציות בקיבה.

    כל חומר, רצוי טבעי, היכול לסייע בהפחתת החומציות בקיבה – יכול לסייע להקלה בצרבת.

    חשוב לזכור כי צרבת המופיעה על בסיס קבוע מעידה כי יש סיבה אחרת שבה יש לטפל קודם.

    לדוגמא, מקרים רבים של צרבות הן למעשה תסמינים של ריפלוקס, דלקת בוושט או דלקת בקיבה.

    הנה כמה טיפים העשויים לסייע בהקלה מהירה של צרבת:

    • שתיית מים קרים בלגימות קטנות
    • לפזר את האכילה לארוחות קטנות
    • להגביה את הראש בזמן השינה
    • לאכול שקדים קלופים טבעיים
    • לשתות מיץ כרוב
    • ללעוס מקל של ליקוריץ
    • מים שהושרו בהם זרעי פשתן

    טיפול טבעי לריפוי צרבות

    צרבת היא מהתסמינים השכיחים ביותר בעולם המערבי המתועש.

    צרבות כרוניות מקורן בבעיה אחרת במערכת העיכול ולכן הטיפול מתמקד בבעיה ברקע.

    טיפול טבעי מספק יכולת משמעותית לרפא צרבות מאחר ותזונה היא המפתח להחלמה.

    כל מה שאנו מכניסים לפה משפיע על רמת החומציות של הקיבה.

    צורת האכילה שלנו, בישול האוכל, כמויות, שילובי מזון ועוד – לכולם השפעה של חומציות הקיבה.

    מכאן הדרך לריפוי צרבות קצרה – כל מה שצריך לעשות הוא לאכול נכון.

    הנאה מאוכל חשובה לא פחות

    טיפול נכון לצרבות אמור להיות מדויק ומותאם למטופל/ת. כשזה קורה, אפשר להמשיך ליהנות מאוכל מגוון בלי צרבת מציקה ברקע.



    מה משפיע על חומציות הקיבה?

    הגורם המרכזי להופעת צרבות הוא ריפלוקס – החזר וושטי.

    ברקע לריפלוקס לרוב תופיע רמה גבוהה של חומציות בקיבה.

    הטיפול הישיר להפחתת ריפלוקס ומכאן גם צרבות – הוא הפחתת חומציות הקיבה.

    כדי לעשות זאת יש להבין מה משפיע על רמת החומציות בקיבה בפרט ועל צרבות בכלל.

    תזונה לקויה

    מזונות רבים עלולים לגרום לגירוי גבוה של ריריות הקיבה ולהגביר את רמת החומציות בעקבות כך.

    לא רק סוג המזון משפיע על חומציות הקיבה אלא גם כמות המזון, אופן הכנתו, זמני אכילה, צורות אכילה ועוד.

    נהוג לייחס צרבת למזון שומני, עתיר קלוריות או מזון מעובד. אך האמת היא שגם סוגי מזון הנחשבים בריאים עלולים לעורר גירוי וצרבות.

    תזונה היא עניין אישי

    אין אדם דומה לשני באופן מדויק כשמדברים על אוכל – תזונה היא ייחודית לאדם. מסיבה זו ישנה חשיבות להתאים כל מסגרת תזונתית למטופל/ת ולא רק לבעיה עצמה.

    סטרס גבוה

    מתח לכשעצמו עלול להוות לעיתים גורם בלעדי להופעת צרבת.

    המנגנונים אשר גורמים לנו להיכנס למצב של סטרס משפיעים בצורה ישירה על תפקוד הקיבה.

    אלו תגובות חיוניות בחירום אך כשזה הופך לכרוני – זו בעיה.

    סטרס כרוני מוביל לשינויים בתפקוד הקיבה והרבה פעמים לצרבות.

    התסכול הגדול עבור מי שסובל מצרבות מסוג זה הוא להבין את הקשר.

    לעיתים זהו הביטוי היחידי למתח עצמו וקשה לחבר בין השניים.

    צריכת אלכוהול

    אלכוהול נחשב לאחד מגורמי הסיכון המרכזיים להופעת צרבות ובכלל פגיעה ברירית הקיבה.

    כוהל הוא חומר חזק הגורם לגירויי גבוה של ריריות הקיבה ולעליית החומציות בצורה חדה.

    שילוב זה עלול לגרור הופעת ריפלוקס ובעקבות כך צרבות ברמות שונות.

    עישון

    העשן מכיל עשרות חומרים כימיקליים רעילים אשר עלולים לגרום לגירוי גבוה של רירית הקיבה.

    כמו האלכוהול גם עישון נמצא כגורם מרכזי לבעיות עיכול עליון רבות כמו גסטריטיס, אולקוס וריפלוקס.


    צרבת זו לא בהכרח עודף חומציות

    אחת הסיבות לצרבות היא דווקא תת חומציות בקיבה ולא עודף חומציות – כפי שנהוג לחשוב.

    תת חומציות [היפוכלורידריה] עלולה להיגרם כתוצאה מנטילה ארוכת טווח של תרופות ממשפחת הנקסיום.

    ככול שאנו מתבגרים, פוחתת יכולת הקיבה להפריש מיצי עיכול בכמות הנדרשת לה אנו זקוקים.

    מצב זה עלול לגרום לעיכול ממושך מאוד של המזון עקב חוסר במיצי עיכול ולתחושת כבדות, נפיחות ומלאות.

    תסיסת המזון וצרבות

    המזון שוהה בקיבה זמן ממושך, מותסס ויוצר גזים הגורמים לגיהוקים. אלו דוחפים מיצי עיכול ותוכן מהקיבה לכיוון הוושט והתוצאה: צרבת.



      איך צרבת מורגשת?

      צרבות עלולות להופיע במיקומים שונים ובעוצמות שונות.

      טעות לחשוב שצרבת זה רק כששורף בגרון או בחזה.

      צרבת היא תסמין שעלול להוליך שולל ולהקשות על זיהוי הסיבות ברקע.

      הנה כמה ביטויים של צרבת ואיך היא יכולה להיות מורגשת:

      • תחושת אי נוחות באזור הגרון
      • דקירות באזור החזה
      • תחושת שריפה בבית החזה
      • כאבים בבית החזה עם הקרנה לגב
      • כאב מוקרן לצוואר
      • כאב מוקרן לגרון, לסת

      הרגלי אכילה למניעת צרבת

      תזונה נכונה כוללת גם התייחסות להרגלי אכילה להם השפעה ישירה על פעילות הקיבה.

      הנה כמה רעיונות איך לשנות את הרגלי האכילה על מנת להתמודד בצורה יעילה עם צרבות:

      פיזור ארוחות לאורך היום

      כניסת מזון אל הקיבה גורמת ליצור מיצי עיכול על מנת לאפשר פירוק של המזון והמשך העברתו למעי.

      ככל שכמויות המזון יהיו קטנות יותר – כך החומציות תרד ויופחתו תהליכי ריפלוקס וצרבות.

      הימנעות מאכילה לפני השינה

      כשאוכל נמצא בקיבה היא הופכת לחומצית וכמות מיצי העיכול עולה.

      שכיבה במנח מאוזן מאפשרת ביתר קלות למיצי העיכול לנוע אל עבר הוושט.

      מומלץ להימנע מאכילה של לפחות כ-2-3 שעות לפני השינה.

      במצב בו הצרבת עדיין מציקה חשוב להקפיד על הגבהת הראש.

      לעיסה איטית ומעט מזון

      בזמן הלעיסה כמות הרוק בפה גדלה.

      הרוק מכיל אנזימי עיכול המסייעים לקיבה לפרק את המזון בצורה טובה יותר.

      לעיסה איטית מאפשרת שחרור מותאם של רוק ואנזימי עיכול ובכך מסייעת לתהליכי עיכול תקינים.


      ריפלוקס תרופות סבתא

      בעיות בהן צרבת היא תסמין שכיח

      צרבות מופיעות לרוב כתסמין משני לבעיה כרונית אחרת במערכת העיכול.
      להלן בעיות במערכת העיכול בהם צרבת היא תסמין שכיח ונפוץ

      ריפלוקס

      כולל עלייה בלתי נשלטת של מיצי עיכול חומציים אל כיוון הוושט.
      חשיפת ריריות הוושט למיצי העיכול החומציים גורמת להופעת הצרבת.

      דלקת בוושט

      דלקת בריריות הוושט – לרוב נגרמת כתוצאה מריפלוקס.
      התסמין הכי בולט של דלקת בוושט הוא תחושת הצרבת.

      דלקת בקיבה – גסטריטיס

      דלקת ברירית דופן הקיבה – לרוב על רקע חיידק הליקובקטר פילורי.
      גסטריטיס עלולה להופיע ברמות חומרה שונות ואחד התסמינים הנפוצים שלה הם צרבות.

      אולקוס

      כיבים ברירית הקיבה הם שלב מתקדם של גסטריטיס וצרבות הן אחד מהתסמינים האופייניים לאולקוס.


      צמחי מרפא לטיפול בצרבות

      לצמחי מרפא תפקיד מרכזי בריפוי צרבות. טיפול בצמחי מרפא מוכרים ביכולתם כמאזני חומציות ומחזקי מערכת עיכול ומערכת החיסון.

      בנוסף, לצמחי מרפא פעילות אנטי דלקתית העוזרת בריפוי הריריות המגורות בוושט.

      במסגרת טיפול טבעי בצרבת מותאמים צמחי מרפא ספציפיים הן לתהליכי ריפוי יסודי של מקור הצרבות והן להקלה על התסמינים.

      צמח המרפא כגון הפיליפנדולה (Filipendula ulmaria) בעל פעילות מאזנת חומציות ואנטי דלקתית.

      צמח זה מונע דלקת ויצירת כיבים בוושט ובקיבה וכן מונע את תחושת הבעירה.


      תרופות לצרבת

      מאגר התרופות לצרבת הוא גדול ומגוון והוא כולל בין השאר: 

      אומפרדקסנקסיום, לנטון, קונטרלוק, זנטק, לוסק, מאלוקס, גביקסון, פרמין ועוד.


      מה ההבדלים בין התרופות לצרבת?

      סותרי חומצה כגון רני וטאמס ותרחיפים כגון מאלוקס

      תרופות סותרות חומצה מכילות בדרך כלל חומר מבסס כגון סידן.

      לרוב אלו תרופות למציצה שמטרתן לבסס את החומציות העולה מהקיבה לוושט ולספק מענה מקומי, נקודתי, לתחושת הצרבת.

      תרופות סותרות חומצה מסייעות להפחית את תחושת אי הנוחות או הכאב אך לא את הסיבה של הצרבת.

      אומפרדקס, נקסיום, לנטון, קונטרלוק, זנטק, לוסק ועוד שייכות למשפחת תרופות מפחיתות חומציות.

      תרופות מפחיתות חומצה [PPI] פועלות על מנגנונים בקיבה, כגון חסימת תעלות מימן, הגורמים להפרשה של חומצות קיבה.

      על ידי חסימת תעלות אלו מיוצרות פחות חומצות בקיבה וכתוצאה מכך פחות חומצה עולה מהקיבה לוושט וגורמת לתחושת הצרבת.

      תרופות אלו שנויות במחלוקת לגבי בטיחות השימוש בהם.


      שאלות ותשובות נפוצות

      האם חלב יכול להקל על צרבות?

      מאחר ובד"כ צרבות נגרמות עקב חומציות גבוהה הרי כל פעולה שמבססת את סביבת הקיבה עשוייה להקל על צרבות.

      בכלל זה גם שתיית חלב שנחשב לבסיסי.

      אולם היתרון הזמני הזה עלול להוות חסרון לטווח ארוך.

      חלב נחשב לדלקתי וקשור להגברת ליחה במערכת העיכול. מעבר להיותו מוצר עתיר בשומן רווי וחלבונים מן החי.

      מסיבה זו תמיד כדאי לגשת לבעיית הצרבת מהשורש ולהבין מה הגורמים מאחורי התופעה ובהם לטפל.


      מחקרים

      מקבץ מחקרים העוסקים בקשר בין צרבות לתזונה ודרכים טבעיות לטפל בהם:

      צרבת ותזונה

      השמנת יתר וצרבת


      אודות לילך נהרי ND

      נטורופתית והרבליסטית מוסמכת. מטפלת בקליניקה פרטית מעל 20 שנים. מומחית בטיפול טבעי בדרכי עיכול במצבים כגון ריפלוקס, גסטריטיס, אולקוס ועוד. משך כ-10 שנים שימשה מרצה בכירה במכללת רידמן ובמכון וינגייט.