מאת:
ניווט מהיר
הטיפול הטבעי בחיידק הליקובקטר פילורי מחייב תשומת לב יתרה לתזונה.
הסיבה לכך היא ההשפעה הגדולה של המזון על רמת החומציות של מיצי העיכול וההשפעה האנטי דלקתית שיש לתזונה נכונה.
למה חשוב לאזן את חומציות קיבה?
מאחר והחיידק מתרבה על דופן הרירית וגורם לרוב לתהליך דלקתי. חומציות הקיבה עלולה להזיק לרקמה מאחר והדלקת פוגמת בהגנה הטבעית שלה.
למה חשובה פעילות אנטי דלקתית?
דלקת ברירית הקיבה עלולה ליצור תנאים לפגיעה חמורה יותר בתאי הרירית, להוביל לפציעת הרקמה ולהתפתחות כיב קיבה.
תרומתה של תזונה נכונה בטיפול בהליקובקטר פילורי
הכחדת החיידק מצריכה התייחסות תזונתית לשלושה נושאים בעיקר:
איזון חומציות:
התרבות החיידק ברירית הקיבה גוררת תגובה חיסונית שבעקבותיה מתפתחת דלקת. במצב זה ההגנה של הרירית נפגמת והיא מועדת לגירוי גבוה של מיצי העיכול החומציים. לאורך זמן, חשיפת הרירית חסרת ההגנה לחומציות הקיבה, עלולה לגרום להתפתחות אולקוס ומצבים מורכבים נוספים.
הכחדת החיידק:
הגברת פעילות אנטי-חיידקית כסיוע לפורמולות צמחי המרפא בתהליך ההחלמה מהחיידק. תזונה נכונה תומכת במערכת החיסון בהקשר זה. חשוב להמנע מכל גורם היוצר עומס על מערכת החיסון.
שיקום ריריות:
תזונה המכוונת להגברת פעילות אנטי דלקתית לשיקום ריריות הקיבה. מנגד, חשוב להמנע ממזונות המעודדים תהליכים דלקתיים.
על מנת להשיג מטרות אלו אנו מתמקדים בבניית תפריט אשר מכיל מזונות עשירים במיוחד ב:
• קרטנואידים
• מוצילגים
• חומצות שומן חיוניות
• סיבים מסיסים
• נוגדי חימצון
• ויטמינים ומינרלים חיוניים
תזונה זו תסייע לייצר סביבה תומכת ומשקמת לרירית הקיבה וכן לאיזון פלורת המעי ולחיזוק מערכת החיסון.
רוצה שנחזור אליך לייעוץ?
מה מותר לאכול כשיש הליקובקטר?
ישנם סוגי מזון רבים אשר טובים לצריכה כחלק מטיפול טבעי בזיהום חיידקי. הנה רשימה של מספר מזונות חשובים במיוחד לתהליכי עיכול תקינים:
זרעי פשתן
עשירים בשומן רב בלתי רווי מסוג אומגה 3. זרעי פשתן עשירים במוצילגים – חומרים שמנוניים המסייעים בהגנה ושיקום ריריות פגועות או מודלקות בקיבה.
זרעי צ'יה
מכילים חומצות שומן מסוג אומגה 3 בעלי השפעה אנטי דלקתית ומוצילגים המגנים על הקיבה.
שיבולת שועל
עשירה בויטמינים מקבוצה B. מסייעת להרגעה כללית ושל מערכת העיכול, שיבולת שועל מכילה גם היא מוצילגים – חומרים המסייעים בשיקום והגנה על ריריות פגועות.
בטטה
בטטה היא אחת מהמזונות הבריאים בעולם. הבטטה עשירה בקרטנואידים – אלו רכיבים התומכים בריפוי ריריות ובפעילות אנטי דלקתית בקיבה.
קישוא
קישוא הוא מהירקות הנפוצים ביותר והוא נמצא בשימוש כמעט בכל מטבח. הוא קל לעיכול לאחר בישול. קילוף הירק משחרר ריר התומך בתהליכי ריפוי הקיבה.
פפאיה
פפאיה היא פרי טרופי הגדל בקלות בכל גינה. הפפאיה עשירה מאוד בנוגדי חימצון, רכיבים אנטי דלקתיים, ובאנזימים שונים העוזרים לפעילות העיכול.
קינמון
אחד מצמחי התבלין והמרפא הנפוצים. מכיל שמן אתרי נחקר בהשפעתו על תהליכים דלקתיים ברירית הקיבה. קינמון עשיר ברכיבים נוגדי דלקת חזקים.
ציפורן
הציפורן משמש כתבלין וכן כצמח מרפא והוא בעל פעילות מחטאת ואנטי זיהומית במערכת העיכול, ציפורן מסייע להפחתת תהליכים דלקתיים.
מיץ כרוב
מיץ כרוב נחשב לאחד מתרופות הסבתא המוכרות לטיפול באולקוס – הוא מרגיע, מזין ומסייע בשיקום ריריות. כרוב עשיר מאוד ב ל- גלוטמין ורכיבים נוגדי דלקת.

מה אסור לאכול כשיש הליקובקטר?
יש לתת את הדעת באותה מידה גם על מזונות מהם מומלץ להמנע במהלך הטיפול בחיידק:
- מזון חומצי
- מזון חריף
- אוכל מטוגן
- מזון המכיל קפאין
- מזון עתיר סוכר ריק
- אוכל שומני מאוד
- מזון מעובד
קטגוריית המזון האסור היא ארוכה, עם זאת חשוב לציין כי תזונה היא עניין אישי וההמלצה היא לבצע התאמות כדי להפיק את התוצאות האופטימליות מתהליך הטיפול הטבעי בחיידק.
איכות המזון וחשיבותו
מעבר להתייחסות לסוגי מזון מומלצים וכאלו שיש להמנע מהם, חשוב לזכור כי גם לאיכות המזון ישנה השפעה על הבריאות שלנו.
רוב האנשים בחלקים גדולים של העולם צורכים מזון מתועש ומעובד ברמות בהם אי אפשר לדעת ולראות מה הוא מכיל.
לתת מבט נוסף על מה אוכלים – האם הוא איכותי? טרי? תמיד להעדיף.
תהליכי פירוק וספיגה תקינים
פירוק המזון בקיבה מערב ייצור של מיצי עיכול מתאי הקיבה עצמם. ככל שתהליך הפירוק יהיה קל יותר – כך פחות חומציות תידרש. וזה טוב כשיש זיהום חיידקי.
לעומת זאת, מזון קשה לעיכול – גם אם הוא נחשב בריא במצבי הליקובקטר, יגביר את החומציות ומכך יש להמנע.
רוצה שנחזור אליך לייעוץ?
שאלות ותשובות
האם מותר לשתות קפה כשיש הליקובקטר?
כל משקה או מאכל המכילים קפאין לא מומלצים בזמן הליקובקטר. מדוע? מאחר שהזיהום החיידקי על גורם לדלקת על הרירית כתגובה של מערכת החיסון. דלקת זו גורמת לרירית הקיבה להיות חשופה ומאוד רגישה.
קפאין הוא חומר חזק הגורם להפרשת חומציות גבוהה ובעצמו מגרה את הריריות. בזמנים בהם הרירית מודלקת וחלשה עדיף להמנע על מנת שלא לעכב את ההחלמה. כן מומלץ לשתות תה צמחים טבעי אשר יסייע להרגעת הריריות. חליטות של קמומיל או פיליפנדולה טובות מאוד לצורך זה.
טחינה מותר בזמן הליקובקטר?
עקרונית טחינה היא מאכל בריא, עשיר בחומצות שומן בריאות ומסיבה זו הוא טוב לשיפור פעילות אנטי דלקתית. עם זאת יש לשים לב מאחר וטחינה היא גם מאוד שומנית ועלולה לעורר גירוי על הרירית. ההמלצה היא לצרוך מעט בתקופת ההחלמה מהחיידק. זה יאפשר ריפוי מהיר יותר.
האם סודה לשתייה עוזרת להליקובקטר?
עקרונית סודה לשתייה היא חומר מבסס חומציות. כשאנחנו שותים כמות גדולה של סודה לשתייה המרכיב המבסס נקשר לחומצות הקיבה ומנטרל אותם. זה עוזר להפחית צרבות, דלקתיות ומסייע להקל על רירית הקיבה. באופן ישיר סודה לשתייה לא משפיעה על החיידק בצורה כזו או אחרת. היא רק עשויה לתמוך.
האם מומלץ לקחת אומגה 3 לטיפול בהליקובקטר?
אומגה 3 מכילה חומצות חיוניות ובריאות אשר טובה במיוחד להפחתת דלקתיות. מסיבה זו יש לאומגה 3 השפעה חיובית על מערכת העיכול ועל הקיבה. יש לשים לב לצרוך את הכמויות הנכונות של אומגה 3. צריכה עודפת לא מומלצת.
אולי יעניין אותך גם:
אודות לילך נהרי ND
נטורופתית והרבליסטית מוסמכת. מטפלת בקליניקה פרטית מעל 20 שנים. מומחית בטיפול טבעי בדרכי עיכול במצבים כגון ריפלוקס, גסטריטיס, אולקוס ועוד. משך כ-10 שנים שימשה מרצה בכירה במכללת רידמן ובמכון וינגייט.