מאת:
ניווט מהיר
אפונה ירוקה נחשבת לאחד המזונות הבריאים ביותר. היא מכילה ריכוזים גבוהים של ויטמינים ומינרלים כגון סידן, אשלגן ובטא קרוטן והיא עשירה בסיבים תזונתיים וחלבון צמחי.
אפונה בעלת ערך גליקמי נמוך ויחד עם תכולת הסיבים ונוגדי החימצון היא מזון טוב כחלק מטיפול טבעי בכבד שומני ועצירות.
תכונות אלו מסייעות במקביל גם לשמירה על משקל תקין אשר חשוב בתהליך ריפוי כבד שומני וכן מצבים מטבוליים נוספים. אפונה שייכת למשפחת הקטניות לצד חומוס, עדשים, שעועית ועוד. היא ניתנת לצריכה בצורה טרייה, מבושלת או יבשה.
ההבדלים העיקריים בין אפונה ירוקה לאפונה יבשה היא בריכוז הרכיבים התזונתיים. אפונה יבשה מכילה כמות גבוהה יותר של חלבון ואפונה ירוקה ריכוזי וויטמינים גבוהים יותר.
סוגי אפונה
ישנם זנים וסוגים רבים של אפונה אך רובם מכילים ריכוזים גבוהים של סיבים, וויטמינים ומינרלים כגון חומצה פולית, ויטמין C, אבץ, מגנזיום וברזל.
אפונה וכבד שומני
טיפול טבעי בכבד שומני מבוסס על תזונה נכונה על מנת להפחית את רמת השומן ואת התהליכים הדלקתיים. ישנם כמה מדדים שיש לקחת בחשבון בבניית תפריט טיפולי לכבד שמוני.
מדד גליקמי
אינדקס גליקמי למעשה מגדיר עד כמה סוג המזון יעלה את רמת הסוכר בדם. ככל שהמדד הגליקמי של המזון נמוך יותר כך עדיף במצבים מטבוליים בהם כבד שומני.
אפונה ירוקה בעלת ערך גליקמי נמוך יחסית אשר תורם לשמירה על מאזני סוכר מאוזנים, תמיכה בתפקודי כבד, שמירה על משקל מאוזן ועוד.
פעילות נוגדת דלקת
אפונה מכילה ריכוזים גבוהים של חומרי הזנה צמחיים ופוליפנולים. רכיבים אלו מעניקים לה יכולת אנטי חימצונית טובה. פעילות שכזו מקטינה השפעה מזיקה ומעודדת תהליכים נוגדי דלקת.
הפחתת דלקתיות טובה וחשובה לא רק לכבד שומני והיא מסייעת להפחתת הסיכון למחלות לב וכלי דם ומחלות כרוניות אחרות.
איזון חיסוני
הרכב הוויטמינים והמינרלים באפונה מסייע לתמיכה ישירה במערכת החיסון. סיוע לאיזון חיסוני חיוני להפחתת עומס ולאפשר למערכת החיסון לתפקד בצורה טובה בפני זיהומים ומחלות.
רוצה שנחזור אליך לייעוץ?
אפונה יתרונות בריאותיים
• טובה לטיפול בכבד שומני
• מסייעת לאיזון סוכר בדם
• עשירה בסיבים תזונתיים
• מכילה נוגדי חימצון חזקים
• מסייעת להקלה במצבי עצירות
• משפרת פעולות עיכול
• עשירה בוויטמינים ומינרלים
• מקור טוב לחלבון צמחי
• טובה להפחתת דלקות
• מסייעת לחיזוק חיסוני

אפונה למניעת עצירות
הרכב הסיבים הרב באפונה מעניק לה יכולת טובה מאוד להסדרת תהליכי עיכול שונים ובמיוחד מניעת עצירות. מרבית מקרי העצירות נובעים מסיבות שונות אולם הנושא המרכזי החשוב בכל סוג עצירות היא תנועתיות המעי. מזון המכיל סיבים מאפשר להגדיל את נפח הצואה ולשפר את תנועתיות המעי.
עצירות לרוב מאופיינת בתנועתיות מעי ירודה. נפח צואה גדול יותר מייצר לחץ על דפנות המעי ומעודד פעולות כיווץ ושחרור אשר דוחפים את הצואה קדימה.
מאכל רב גוני
ניתן לבשל ולצרוך אפונה במגוון דרכים. היא טובה לאכילה לבד, בשילוב עם מזונות אחרים, תבשילים, מאפים, סלטים ועוד. השימושיות הרבה הזו מאפשרת גמישות והתאמות לסוגי תפריטים שונים.
אפונה יבשה, מבושלת
ערך תזונתי לפי 100 גרם
התפלגות הערך הקלורי | אנרגיה | ||||
פחמימות | 71.5% | סה"כ קלוריות | 123 | ||
שומן | 2.5% | קלוריות מפחמימות | 88 | ||
חלבון | 26% | קלוריות משומן | 3 | ||
קלוריות מחלבונים | 32 | ||||
פחמימות | חלבון וחומצות אמינו | ||||
סה"כ פחמימות | 22 גרם | סה"כ חלבון | 8.0 גרם | ||
סיבים תזונתיים | 2.0 גרם | Tryptophan | ~ | ||
עמילן | ~ | Threonine | ~ | ||
סוכר | ~ | Isoleucine | ~ | ||
סוכרוז – Sucrose | ~ | Leucine | ~ | ||
גלוקוז – Glucose | ~ | Lysine | ~ | ||
פרוקטוז – Fructose | ~ | Methionine | ~ | ||
לקטוז – Lactose | ~ | Cystine | ~ | ||
מלטוז – Maltose | ~ | Phenylalanine | ~ | ||
גאלאקטוז – Galactose | ~ | Tyrosine | ~ | ||
Valine | ~ | ||||
שומן וחומצות שומן | Arginine | ~ | |||
סה"כ שומן | 0.3 גרם | Histidine | ~ | ||
שומן רווי | ~ | Alanine | ~ | ||
חד בלתי רווי | ~ | Aspartic acid | ~ | ||
רב בלתי רווי | ~ | Glutamic acid | ~ | ||
Glycine | ~ | ||||
סטרול | Proline | ~ | |||
כולסטרול | ~ | Serine | ~ | ||
פיטוסטרול | ~ | Hydroxyproline | ~ | ||
Campesterol | ~ | ||||
Stigmasterol | ~ | ||||
Beta-sitosterol | ~ | ||||
ויטמינים | |||||
ויטמין A | ~ | ||||
רטינול – Retinol | ~ | ||||
Retinol Activity Equivalent | ~ | מינרלים | |||
אלפא-קרוטן | ~ | סידן | 20 מ"ג | ||
בטא-קרוטן | ~ | ברזל | 1.5 מ"ג | ||
לייקופן | ~ | מגנזיום | ~ | ||
Lutein+Zeaxanthin | ~ | זרחן | ~ | ||
ויטמין C | ~ | אשלגן | 362 מ"ג | ||
ויטמין D | ~ | נתרן | 2.0 מ"ג | ||
ויטמין E | ~ | אבץ | ~ | ||
ויטמין B1 | 0.19 מ"ג | נחושת | ~ | ||
ויטמין B2 | 0.07 מ"ג | מנגן | ~ | ||
ויטמין B3 | 2.1 מ"ג | סלניום | ~ | ||
ויטמין B6 | ~ | ||||
חומצה פולית | ~ | ||||
ויטמין B12 | ~ | ||||
ויטמין B5 | ~ | שונות | |||
ויטמין K | ~ | אלכוהול | ~ | ||
מים | 66 גרם | ||||
~ מציין נתון חסר או לא קיים | אפר | ~ | |||
קפאין | ~ |
אפונה ירוקה מקופסת שימורים
ערכים תזונתיים לפי 100 גרם
התפלגות הערך הקלורי | אנרגיה | ||||
פחמימות | 74% | סה"כ קלוריות | 69.0 | ||
שומן | 4% | קלוריות מפחמימות | 50.7 | ||
חלבון | 22% | קלוריות משומן | 2.9 | ||
קלוריות מחלבונים | 15.3 | ||||
פחמימות | חלבון וחומצות אמינו | ||||
סה"כ פחמימות | 12.6 גרם | סה"כ חלבון | 4.4 גרם | ||
סיבים תזונתיים | 4.1 גרם | Tryptophan | 30.0 מ"ג | ||
עמילן | ~ | Threonine | 165 מ"ג | ||
סוכר | 4.2 גרם | Isoleucine | 159 מ"ג | ||
סוכרוז – Sucrose | 3830 מ"ג | Leucine | 264 מ"ג | ||
גלוקוז – Glucose | 110 מ"ג | Lysine | 259 מ"ג | ||
פרוקטוז – Fructose | 130 מ"ג | Methionine | 67.0 מ"ג | ||
לקטוז – Lactose | 0.0 מ"ג | Cystine | 26.0 מ"ג | ||
מלטוז – Maltose | 90.0 מ"ג | Phenylalanine | 163 מ"ג | ||
גאלאקטוז – Galactose | 0.0 מ"ג | Tyrosine | 93.0 מ"ג | ||
Valine | 192 מ"ג | ||||
שומן וחומצות שומן | Arginine | 349 מ"ג | |||
סה"כ שומן | 0.4 גרם | Histidine | 87.0 מ"ג | ||
שומן רווי | 0.1 גרם | Alanine | 196 מ"ג | ||
חד בלתי רווי | 0.0 גרם | Aspartic acid | 404 מ"ג | ||
רב בלתי רווי | 0.2 גרם | Glutamic acid | 604 מ"ג | ||
Glycine | 150 מ"ג | ||||
סטרול | Proline | 141 מ"ג | |||
כולסטרול | 0.0 מ"ג | Serine | 148 מ"ג | ||
פיטוסטרול | ~ | Hydroxyproline | ~ | ||
Campesterol | ~ | ||||
Stigmasterol | ~ | ||||
Beta-sitosterol | ~ | ||||
ויטמינים | |||||
ויטמין A | 533 יחב"ל | ||||
רטינול – Retinol | 0.0 מק"ג | ||||
Retinol Activity Equivalent | 27.0 מק"ג | מינרלים | |||
אלפא-קרוטן | 0.0 מק"ג | סידן | 20.0 מ"ג | ||
בטא-קרוטן | 320 מק"ג | ברזל | 0.9 מ"ג | ||
לייקופן | 0.0 מק"ג | מגנזיום | 17.0 מ"ג | ||
Lutein+Zeaxanthin | 1350 מק"ג | זרחן | 67.0 מ"ג | ||
ויטמין C | 9.6 מ"ג | אשלגן | 173 מ"ג | ||
ויטמין D | ~ | נתרן | 252 מ"ג | ||
ויטמין E | 0.0 מ"ג | אבץ | 0.7 מ"ג | ||
ויטמין B1 | 0.1 מ"ג | נחושת | 0.1 מ"ג | ||
ויטמין B2 | 0.1 מ"ג | מנגן | 0.3 מ"ג | ||
ויטמין B3 | 0.7 מ"ג | סלניום | 1.7 מק"ג | ||
ויטמין B6 | 0.1 מ"ג | ||||
חומצה פולית | 0.0 מק"ג | ||||
ויטמין B12 | 0.0 מק"ג | ||||
ויטמין B5 | 0.1 מ"ג | שונות | |||
ויטמין K | 21.4 מק"ג | אלכוהול | 0.0 גרם | ||
מים | 81.7 גרם | ||||
~ מציין נתון חסר או לא קיים | אפר | 1.0 גרם | |||
קפאין | 0.0 מ"ג |
אפונה ירוקה מבושלת
ערכים תזונתיים לפי 100 גרם
התפלגות הערך הקלורי | אנרגיה | ||||
פחמימות | 76% | סה"כ קלוריות | 84.0 | ||
שומן | 2% | קלוריות מפחמימות | 63.6 | ||
חלבון | 22% | קלוריות משומן | 1.8 | ||
קלוריות מחלבונים | 18.6 | ||||
פחמימות | חלבון וחומצות אמינו | ||||
סה"כ פחמימות | 15.6 גרם | סה"כ חלבון | 5.4 גרם | ||
סיבים תזונתיים | 5.5 גרם | Tryptophan | 37.0 מ"ג | ||
עמילן | ~ | Threonine | 201 מ"ג | ||
סוכר | 5.9 גרם | Isoleucine | 193 מ"ג | ||
סוכרוז – Sucrose | 5220 מ"ג | Leucine | 320 מ"ג | ||
גלוקוז – Glucose | 130 מ"ג | Lysine | 314 מ"ג | ||
פרוקטוז – Fructose | 410 מ"ג | Methionine | 81.0 מ"ג | ||
לקטוז – Lactose | 0.0 מ"ג | Cystine | 32.0 מ"ג | ||
מלטוז – Maltose | 180 מ"ג | Phenylalanine | 198 מ"ג | ||
גאלאקטוז – Galactose | 0.0 מ"ג | Tyrosine | 112 מ"ג | ||
Valine | 232 מ"ג | ||||
שומן וחומצות שומן | Arginine | 423 מ"ג | |||
סה"כ שומן | 0.2 גרם | Histidine | 105 מ"ג | ||
שומן רווי | 0.0 גרם | Alanine | 237 מ"ג | ||
חד בלתי רווי | 0.0 גרם | Aspartic acid | 490 מ"ג | ||
רב בלתי רווי | 0.1 גרם | Glutamic acid | 733 מ"ג | ||
Glycine | 182 מ"ג | ||||
סטרול | Proline | 171 מ"ג | |||
כולסטרול | 0.0 מ"ג | Serine | 179 מ"ג | ||
פיטוסטרול | ~ | Hydroxyproline | ~ | ||
Campesterol | ~ | ||||
Stigmasterol | ~ | ||||
Beta-sitosterol | ~ | ||||
ויטמינים | |||||
ויטמין A | 801 יחב"ל | ||||
רטינול – Retinol | 0.0 מק"ג | ||||
Retinol Activity Equivalent | 40.0 מק"ג | מינרלים | |||
אלפא-קרוטן | 22.0 מק"ג | סידן | 27.0 מ"ג | ||
בטא-קרוטן | 470 מק"ג | ברזל | 1.5 מ"ג | ||
לייקופן | 0.0 מק"ג | מגנזיום | 39.0 מ"ג | ||
Lutein+Zeaxanthin | 2593 מק"ג | זרחן | 117 מ"ג | ||
ויטמין C | 14.2 מ"ג | אשלגן | 271 מ"ג | ||
ויטמין D | ~ | נתרן | 3.0 מ"ג | ||
ויטמין E | 0.1 מ"ג | אבץ | 1.2 מ"ג | ||
ויטמין B1 | 0.3 מ"ג | נחושת | 0.2 מ"ג | ||
ויטמין B2 | 0.1 מ"ג | מנגן | 0.5 מ"ג | ||
ויטמין B3 | 2.0 מ"ג | סלניום | 1.9 מק"ג | ||
ויטמין B6 | 0.2 מ"ג | ||||
חומצה פולית | 0.0 מק"ג | ||||
ויטמין B12 | 0.0 מק"ג | ||||
ויטמין B5 | 0.2 מ"ג | שונות | |||
ויטמין K | 25.9 מק"ג | אלכוהול | 0.0 גרם | ||
מים | 77.9 גרם | ||||
~ מציין נתון חסר או לא קיים | אפר | 0.9 גרם | |||
קפאין | 0.0 מ"ג |
אודות לילך נהרי ND
נטורופתית והרבליסטית מוסמכת. מטפלת בקליניקה פרטית מעל 20 שנים. מומחית בטיפול טבעי בדרכי עיכול במצבים כגון ריפלוקס, גסטריטיס, אולקוס ועוד. משך כ-10 שנים שימשה מרצה בכירה במכללת רידמן ובמכון וינגייט.