מאת:
ניווט מהיר
סולת או סמולינה היא למעשה קמח הטחון גס מחיטת דורום.
זוהי חיטה קשה בעלת ארומה עדינה והיא נמצא בשימוש קולינרי נרחב.
ניתן להכין מסולת סוגי מאפים שונים, סוגי לחם, פסטה ודייסה.
סולת מכילה כמות יפה של מינרלים וויטמינים בהשוואה לקמחים מעובדים.
היא עשירה בחלבון ובסיבים תזונתיים – שני מרכיבים המאיטים את ספיגת הסוכר בדם.
פעולה זו חשובה כחלק מטיפול טבעי בכבד שומני ובסוכרת סוג 2.
תחושת שובע
הרכב החלבונים והסיבים בסולת מסייעים להגיע לתחושת שובע מהירה יחסית.
סיוע לטיפול בכבד שומני
תרומתה המרכזית של סולת ביחס לכבד שומני היא איזון הסוכר בדם.
כבד שומני מאופיין לרוב במשקל גוף עודף ורמות סוכר גבוהות.
תכולת המגנזיום והסיבים התזונתיים בסולת מסייעת לשפר את תהליכי ספיגת הסוכר ורמתו בדם.
מגנזיום תורם גם להגברת רגישות התאים לאינסולין – הורמון האחראי על ויסות הסוכר לתאים.
מחקרים העלו כי תזונה עשירה במגנזיום מפחיתה את הסיכון לפתח סוכרת סוג 2 וכבד שומני.
הסיבים התזונתיים מסיייעים לנהל את עליות הסוכר בדם לאחר ארוחה.
ניקוי כבד
מכלול היתרונות של סולת בניהול משק הסוכר תורמות לתמיכה, ניקוי ושיקום כבד שומני.
משקל תקין וכבד שומני
סולת עשירה בוויטמיני B כגון תיאמין ובחומצה פולית. שני אלו בעלי תפקיד חשוב בתהליכים רבים בגוף.
בנוסף, סולת מהווה מקור טוב למינרלים כגון ברזל ומגנזיום להם תפקיד בייצור תאי דם אדומים.
הרכבה הייחודי של סולת במינרלים, סיבים וויטמינים אלו עשויים לסייע רבות לשמירה על משקל תקין.

תמיכה במערכת העיכול
ב-100 גרם סולת יש כמות יפה של כ-4 גרם סיבים אשר חשובים לתמיכה בתהליכי עיכול שונים.
הסיבים תורמים להפחתת תחושת הרעב ושמירה על משקל מאוזן.
הם תורמים לשיפור יציאות, שמירה על בריאות פלורת המעי ואיזון החיידקים הטובים.
מחקר מעניין בדק את השפעת הסיבים על עצירות ונמצא כי צריכה מוגברת של סיבים משפרת עצירות וכן תסמינים נלווים כגון נפיחות וגזים.
חשיבות איכות הסולת
כל מזון מעובד יתר על המידה מאבד מערכו התזונתי והופך למזיק.
עיבוד המזון גורע מינרלים, חלבונים, וויטמינים וסיבים תזונתיים באופן הפוגע באיכותו הבריאותית.
ישנה חשיבות בבחירה מושכלת של סולת איכותית ממקור טוב וברמת עיבוד נמוכה.
חסרון הגלוטן
סולת עשירה בגלוטן שהוא חלבון אשר עלול להזיק לאנשים עם צליאק או כאלו הרגישים לגלוטן.
מחקרים
רכיבים תזונתיים, תחושת שובע ואנרגיה
השפעת סיבים תזונתיים על פלורת המעי
שיפור עיכול וסיבים בלתי מסיסים
סולת – ערכים תזונתיים
לפי 100 גרם
התפלגות הערך הקלורי | אנרגיה | ||||
פחמימות | 83.3% | סה"כ קלוריות | 360 | ||
שומן | 2.4% | קלוריות מפחמימות | 300 | ||
חלבון | 14.3% | קלוריות משומן | 8.8 | ||
קלוריות מחלבונים | 51.4 | ||||
פחמימות | חלבון וחומצות אמינו | ||||
סה"כ פחמימות | 72.8 גרם | סה"כ חלבון | 12.7 גרם | ||
סיבים תזונתיים | 3.9 גרם | Tryptophan | 162 מ"ג | ||
עמילן | ~ | Threonine | 335 מ"ג | ||
סוכר | ~ | Isoleucine | 490 מ"ג | ||
סוכרוז – Sucrose | ~ | Leucine | 867 מ"ג | ||
גלוקוז – Glucose | ~ | Lysine | 243 מ"ג | ||
פרוקטוז – Fructose | ~ | Methionine | 198 מ"ג | ||
לקטוז – Lactose | ~ | Cystine | 358 מ"ג | ||
מלטוז – Maltose | ~ | Phenylalanine | 616 מ"ג | ||
גאלאקטוז – Galactose | ~ | Tyrosine | 333 מ"ג | ||
Valine | 540 מ"ג | ||||
שומן וחומצות שומן | Arginine | 467 מ"ג | |||
סה"כ שומן | 1.1 גרם | Histidine | 257 מ"ג | ||
שומן רווי | 0.2 גרם | Alanine | 372 מ"ג | ||
חד בלתי רווי | 0.1 גרם | Aspartic acid | 518 מ"ג | ||
רב בלתי רווי | 0.4 גרם | Glutamic acid | 4572 מ"ג | ||
אומגה 3 | 37.0 מ"ג | Glycine | 401 מ"ג | ||
אומגה 6 | 393 מ"ג | Proline | 1395 מ"ג | ||
Serine | 598 מ"ג | ||||
סטרול | Hydroxyproline | ~ | |||
כולסטרול | 0.0 מ"ג | ||||
פיטוסטרול | ~ | ||||
Campesterol | ~ | ||||
Stigmasterol | ~ | ||||
Beta-sitosterol | ~ | ||||
ויטמינים | |||||
ויטמין A | 0.0 יחב"ל | ||||
רטינול – Retinol | 0.0 מק"ג | ||||
Retinol Activity Equivalent | 0.0 מק"ג | מינרלים | |||
אלפא-קרוטן | ~ | סידן | 17.0 מ"ג | ||
בטא-קרוטן | ~ | ברזל | 1.2 מ"ג | ||
לייקופן | ~ | מגנזיום | 47.0 מ"ג | ||
Lutein+Zeaxanthin | ~ | זרחן | 136 מ"ג | ||
ויטמין C | 0.0 מ"ג | אשלגן | 186 מ"ג | ||
ויטמין D | ~ | נתרן | 1.0 מ"ג | ||
ויטמין E | ~ | אבץ | 1.1 מ"ג | ||
ויטמין B1 | 0.3 מ"ג | נחושת | 0.2 מ"ג | ||
ויטמין B2 | 0.1 מ"ג | מנגן | 0.6 מ"ג | ||
ויטמין B3 | 3.3 מ"ג | סלניום | ~ | ||
ויטמין B6 | 0.1 מ"ג | פלואוריד | ~ | ||
חומצה פולית | ~ | ||||
ויטמין B12 | 0.0 מק"ג | ||||
ויטמין B5 | 0.6 מ"ג | שונות | |||
ויטמין K | ~ | אלכוהול | 0.0 גרם | ||
מים | 12.7 גרם | ||||
~ מציין נתון חסר או לא קיים | אפר | 0.8 גרם | |||
קפאין | 0.0 גרם |
אודות לילך נהרי ND
נטורופתית והרבליסטית מוסמכת. מטפלת בקליניקה פרטית מעל 20 שנים. מומחית בטיפול טבעי בדרכי עיכול במצבים כגון ריפלוקס, גסטריטיס, אולקוס ועוד. משך כ-10 שנים שימשה מרצה בכירה במכללת רידמן ובמכון וינגייט.