מאת:
ניווט מהיר
גריסים הם למעשה שעורה מלוטשת. עם הקליפה שלהם הם נקראים גריסים וללא הקליפה גריסי פנינה.
מבחינה תזונתית גריסים עדיפים מאחר והם מגיעים עם הקליפה אשר עשירה בסיבים תזונתיים.
שעורה נחשבת לדגן בריא ובעל תרומה חשובה לתפקודי עיכול תקינים.
גריסים עשירים בויטמינים, מינרלים ותרכובות צמחיות מועילות אחרות.
התרומה המשמעותית ביותר של גריסים היא לפעילות עיכול בכלל ולטיפול בעצירות בפרט.
תרומה זו נובעת בעיקר מהרכב הסיבים הרב אשר גריסים מכילים.
הסיבים התזונתיים חשובים למגוון תהליכים במעי החל מהגדלת נפח צואה, איזון פלורת המעי, הפחתת דלקתיות ועוד.
מזון שימושי ומגוון
גריסים בעלי מרקם וטעם אשר מאפשרים לשלב אותם בארוחות רבות מה שהופך אותם למאכל מגוון ושימוש.
כיצד גריסים מסייעים לטיפול טבעי בעצירות
עצירות מאופיינת ביציאות בתדירות נמוכה או ללא יציאות כלל, וכן ביציאות קשות ללא תחושת התרוקנות.
הצואה היא למעשה הפסולת של המזון אותו אנו אוכלים.
פסולת זו מכילה גם רעלנים וחומרים אשר חשוב לפנות מהגוף באופן סדיר.
לתזונה נכונה, עשירה בסיבים תזונתיים, יש משקל מרכזי ומשמעותי בהסדרת תהליכי עיכול ושיפור יציאות תקינות.
מה בגריסים טוב במיוחד למניעת עצירות?
גריסים עשירים בסיבים בלתי מסיסים אשר ממלאים תפקיד מרכזי במניעת עצירות.
סיבים בלתי מסיסים, בניגוד לסיבים מסיסים, אינם מתמוססים במים.
תכונה זו מאפשר להם להגדיל את נפח הצואה ולשפר את תנועתיות המעי – הפריסטלטיקה.
איזון פלורת המעי
גריסים מכילים גם סיבים מסיסים אשר מספקים מזון לחיידקים הטובים שבמעי ובכך משפרים את מאזנם.
איזון פלורת המעי לטובת חיידקים טובים אל מול הרעים חשובה לתהליכי פירוק ומכאן ליציאות תקינות.
הפחתת תהליכים דלקתיים
תהליכי פירוק הסיבים על ידי החיידקים הטובים מייצרים חומצות שומן קצרות שרשרת בשם SCFAs.
מספר מחקרים הראו כי חומצות שומן אלו תורמות רבות להזנת תאי המעי ופועלות להפחתת דלקתיות.
פעולות אלו משמעותיות להסדרת תהליכי עיכול וסיוע לבעיות מעי דלקתיות כגון מעי רגיז, קוליטיס וקרוהן.

יתרונות בריאותיים של גריסים
• טובים לטיפול בעצירות
• תורמים לתחושת שובע
• משפרים תהליכי עיכול
• עשירים מאוד בסיבים
• מסייעים לאיזון פלורת המעי
• טובים להפחתת דלקתיות
• מסייעים לאיזון כולסטרול
• תורמים לחיזוק חיסוני
• עשירים בוויטמיני B וכרום
• מסייעים באיזון רמות סוכר
מזון עתיק יומין
גריסים מוזכרים בתנ"ך כאחד מהגידולים שגידלו במצרים.
משערים כי הם בשימוש קולינרי מזה כ-5000 שנים.
חלופה בריאה לדגן מזוקק
תכולת הסיבים הגבוהה בגריסים ותרומתם הבריאותית לעיכול תקין מציבה אותם כמזון מועדף על פני דגנים מזוקקים.
ניתן להשתמש בגריסים במאכלים רבים במקום דגנים מזוקקים כמו קוסקוס או פסטה מחיטה לבנה.
אפשר להוסיף שעורה גם למרקים, מילויים, תבשילים, סלטים וכיכרות לחם או לאכול אותה כחלק מארוחת בוקר חמה של דגני בוקר.
ניתן גם לקנות לחם מחיטה מלאה המכיל שעורה.
גריסים – ערכים תזונתיים
לפי 100 גרם
התפלגות הערך הקלורי | אנרגיה | ||||
פחמימות | 82% | סה"כ קלוריות | 354 | ||
שומן | 5% | קלוריות מפחמימות | 290 | ||
חלבון | 13% | קלוריות משומן | 19.3 | ||
קלוריות מחלבונים | 44.3 | ||||
פחמימות | חלבון וחומצות אמינו | ||||
סה"כ פחמימות | 73.5 גרם | סה"כ חלבון | 12.5 גרם | ||
סיבים תזונתיים | 17.3 גרם | Tryptophan | 208 מ"ג | ||
עמילן | ~ | Threonine | 424 מ"ג | ||
סוכר | 0.8 גרם | Isoleucine | 456 מ"ג | ||
סוכרוז – Sucrose | ~ | Leucine | 848 מ"ג | ||
גלוקוז – Glucose | ~ | Lysine | 465 מ"ג | ||
פרוקטוז – Fructose | ~ | Methionine | 240 מ"ג | ||
לקטוז – Lactose | ~ | Cystine | 276 מ"ג | ||
מלטוז – Maltose | ~ | Phenylalanine | 700 מ"ג | ||
גאלאקטוז – Galactose | ~ | Tyrosine | 358 מ"ג | ||
Valine | 612 מ"ג | ||||
שומן וחומצות שומן | Arginine | 625 מ"ג | |||
סה"כ שומן | 2.3 גרם | Histidine | 281 מ"ג | ||
שומן רווי | 0.5 גרם | Alanine | 486 מ"ג | ||
חד בלתי רווי | 0.3 גרם | Aspartic acid | 779 מ"ג | ||
רב בלתי רווי | 1.1 גרם | Glutamic acid | 3261 מ"ג | ||
Glycine | 452 מ"ג | ||||
סטרול | Proline | 1484 מ"ג | |||
כולסטרול | 0.0 מ"ג | Serine | 527 מ"ג | ||
פיטוסטרול | ~ | Hydroxyproline | ~ | ||
Campesterol | ~ | ||||
Stigmasterol | ~ | ||||
Beta-sitosterol | ~ | ||||
ויטמינים | |||||
ויטמין A | 22.0 יחב"ל | ||||
רטינול – Retinol | 0.0 מק"ג | ||||
Retinol Activity Equivalent | 1.0 מק"ג | מינרלים | |||
אלפא-קרוטן | 0.0 מק"ג | סידן | 33.0 מ"ג | ||
בטא-קרוטן | 13.0 מק"ג | ברזל | 3.6 מ"ג | ||
לייקופן | 0.0 מק"ג | מגנזיום | 133 מ"ג | ||
Lutein+Zeaxanthin | 160 מק"ג | זרחן | 264 מ"ג | ||
ויטמין C | 0.0 מ"ג | אשלגן | 452 מ"ג | ||
ויטמין D | ~ | נתרן | 12.0 מ"ג | ||
ויטמין E | 0.6 מ"ג | אבץ | 2.8 מ"ג | ||
ויטמין B1 | 0.6 מ"ג | נחושת | 0.5 מ"ג | ||
ויטמין B2 | 0.3 מ"ג | מנגן | 1.9 מ"ג | ||
ויטמין B3 | 4.6 מ"ג | סלניום | 37.7 מק"ג | ||
ויטמין B6 | 0.3 מ"ג | ||||
חומצה פולית | 0.0 מק"ג | ||||
ויטמין B12 | 0.0 מק"ג | ||||
ויטמין B5 | 0.3 מ"ג | שונות | |||
ויטמין K | 2.2 מק"ג | אלכוהול | 0.0 גרם | ||
מים | 9.4 גרם | ||||
~ מציין נתון חסר או לא קיים | אפר | 2.3 גרם | |||
קפאין | 0.0 מ"ג |
מחקרים
תרומת חיידקים פרוביוטיים לפלורת המעי
השפעת בוטיראט למחלת מעי דלקתי קרוהן
אודות לילך נהרי ND
נטורופתית והרבליסטית מוסמכת. מטפלת בקליניקה פרטית מעל 20 שנים. מומחית בטיפול טבעי בדרכי עיכול במצבים כגון ריפלוקס, גסטריטיס, אולקוס ועוד. משך כ-10 שנים שימשה מרצה בכירה במכללת רידמן ובמכון וינגייט.