מאת:
ניווט מהיר
אפרסמון הוא פרי עתיק יומין אשר מקורו בסין – שם מגדלים אותו כבר אלפי שנים.
זהו פרי עשיר בנוגדי חימצון, סיבים והוא מכיל כמויות גבוהות של ויטמין A.
שילוב הסיבים ונוגדי החימצון הופך אותו לפרי טוב להפחתת דלקתיות ושיפור תהליכי עיכול.
אפרסמון מהווה מקור טוב לוויטמיני B, חומצה פולית ומינרלים חשובים כגון מגנזיום וזרחן.
ללא קליפה ובשל בלבד
למרות היתרונות הבריאותיים של האפרסמון הוא פרי בעייתי בגלל הקליפה הקשה שלו. ההמלצה היא לאכול אותו ללא הקליפה וכשהפרי בשל מאוד.
מקור מצוין לנוגדי חמצון
אפרסמון מכיל נוגדי חימצון מקבוצת הקרטנואידים כגון בטא-קרוטן.
זהו למעשה פיגמנט הצבע בפירות וירקות רבים. לפיגמנט פעילות התומכת בדרכי עיכול.
התרומה החשובה היא בהגברת הפעילות האנטי דלקתית בריריות מערכת העיכול.
בגוף מומר בטא-קרוטן לוויטמין A אשר נחשב לאחד מנוגדי החימצון המשמעותיים להפחתת דלקת.
בנוסף לקרוטנואידים אפרסמון מכיל נוגדי חימצון נוספים כגון פלבנואידים וויטמין E.
יכולת ייחודית זו של האפרסמון טובה במיוחד במצבי דלקתיות של מערכת העיכול.
מדובר על מחלות מעי דלקתיות כגון קוליטיס, קרוהן וכן דלקת בקיבה ודלקת בוושט.
בריאות בצבעים
הצבע בפירות ובירקות הוא למעשה רכיב בעל חשיבות בריאותית גבוהה. פיגמנט הצבע הוא נוגד חימצון אשר מנטרל פעילות מזיקה לתאים.

איזון מערכת העיכול
בנוסף להיותו בעל השפעות אנטי דלקתיות חזקות אפרסמון מכיל כמות נכבדה של סיבים.
סיבים תזונתיים מסיסים ידועים ביכולתם לסייע לאזן את תהליכי הפירוק והספיגה במערכת העיכול.
תרומה זו לשיפור תהליכי עיכול מסייעת רבות ליציאות תקינות ושמירה על ריריות המעי בריאות.
חשוב לזכור
במצבי קרוהן וקוליטיס אין לצרוך את האפרסמון בזמן דלקת אלא רק במצב של רמיסיה בלבד.
אפרסמון מצוין לראייה
כמו כל המזונות הכתומים גם אפרסמון עשיר מאוד בויטמין A – נוגד חימצון חשוב למערכת החיסון ולמערכת הראייה באופן ספציפי.
למעשה אפרסמון אחד מכיל כמעט 1/3 מכמות ויטמין A המומלצת לצריכה למבוגר (ע"פ נתוני FAD).
זו אחת הסיבות המרכזיות לצריכת אפרסמון כחלק מתפריט תזונתי מאוזן ובריא.
פרי טעים, מתוק ובריא
אפרסמון הוא טעים מעבר לתרומה הבריאותית שלו.
הוא מהווה חטיף מתוק מהיר מזין ומעולה כתחליף למזון מעובד ומומתק.
מומלץ לאכול אפרסמון עם אגוז או שקד על מנת לאפשר עיכול תקין וספיגה מתונה של הסוכר.

אפרסמון יתרונות בריאותיים
• מסייע בהפחתת דלקתיות
• עשיר מאוד בנוגדי חימצון חזקים
• מסדיר תהליכי עיכול ויציאות
• תורם לבריאות העור והראייה
• שומר על בריאות הלב וכלי הדם
• מאט תהליכי הזדקנות
• טוב לסיוע במצבי עצירות
• תורם לשלמות תאי העור
• מקור טוב לבטא קרוטן
• מסייע במניעת לחץ דם גבוה
קליפת האפרסמון
לאפרסמון יצא "שם רע" בגלל הקליפה הקשה שלו.
מי שסובל מבעיות מעיים, ילדים או מבוגרים, יכול לקלף את הקליפה וליהנות מהיתרונות הבריאותיים שלו.
מומלץ לא להפריז בצריכה גם כאשר מקלפים.
מחקרים
גם לעלי האפרסמון תרומה בריאותית
תרומה בריאותית של סיבים מסוגים שונים
אפרסמון – ערכים תזונתיים
לפי 100 גרם
התפלגות הערך הקלורי | אנרגיה | ||||
פחמימות | 95% | סה"כ קלוריות | 127 | ||
שומן | 3% | קלוריות מפחמימות | 121 | ||
חלבון | 2% | קלוריות משומן | 3.3 | ||
קלוריות מחלבונים | 2.7 | ||||
פחמימות | חלבון וחומצות אמינו | ||||
סה"כ פחמימות | 33.5 גרם | סה"כ חלבון | 0.8 גרם | ||
סיבים תזונתיים | ~ | Tryptophan | 14.0 מ"ג | ||
עמילן | ~ | Threonine | 41.0 מ"ג | ||
סוכר | ~ | Isoleucine | 35.0 מ"ג | ||
סוכרוז – Sucrose | ~ | Leucine | 58.0 מ"ג | ||
גלוקוז – Glucose | ~ | Lysine | 45.0 מ"ג | ||
פרוקטוז – Fructose | ~ | Methionine | 7.0 מ"ג | ||
לקטוז – Lactose | ~ | Cystine | 18.0 מ"ג | ||
מלטוז – Maltose | ~ | Phenylalanine | 36.0 מ"ג | ||
גאלאקטוז – Galactose | ~ | Tyrosine | 23.0 מ"ג | ||
Valine | 42.0 מ"ג | ||||
שומן וחומצות שומן | Arginine | 34.0 מ"ג | |||
סה"כ שומן | 0.4 גרם | Histidine | 16.0 מ"ג | ||
שומן רווי | ~ | Alanine | 39.0 מ"ג | ||
חד בלתי רווי | ~ | Aspartic acid | 79.0 מ"ג | ||
רב בלתי רווי | ~ | Glutamic acid | 104 מ"ג | ||
Glycine | 35.0 מ"ג | ||||
סטרול | Proline | 31.0 מ"ג | |||
כולסטרול | 0.0 מ"ג | Serine | 31.0 מ"ג | ||
פיטוסטרול | ~ | Hydroxyproline | ~ | ||
Campesterol | ~ | ||||
Stigmasterol | ~ | ||||
Beta-sitosterol | ~ | ||||
ויטמינים | |||||
ויטמין A | ~ | ||||
רטינול – Retinol | |||||
Retinol Activity Equivalent | 276 מק"ג | מינרלים | |||
אלפא-קרוטן | ~ | סידן | 27.0 מ"ג | ||
בטא-קרוטן | ~ | ברזל | 2.5 מ"ג | ||
לייקופן | ~ | מגנזיום | ~ | ||
Lutein+Zeaxanthin | ~ | זרחן | 26.0 מ"ג | ||
ויטמין C | 66.0 מ"ג | אשלגן | 310 מ"ג | ||
ויטמין D | ~ | נתרן | 1.0 מ"ג | ||
ויטמין E | ~ | אבץ | ~ | ||
ויטמין B1 | 0.03 מ"ג | נחושת | ~ | ||
ויטמין B2 | 0.15 מ"ג | מנגן | ~ | ||
ויטמין B3 | 0.3 מ"ג | סלניום | ~ | ||
ויטמין B6 | ~ | ||||
חומצה פולית | ~ | ||||
ויטמין B12 | 0.0 מק"ג | ||||
ויטמין B5 | ~ | שונות | |||
ויטמין K | ~ | אלכוהול | 0.0 גרם | ||
מים | ~ | ||||
~ מציין נתון חסר או לא קיים | אפר | ~ | |||
קפאין | ~ |
אודות לילך נהרי ND
נטורופתית והרבליסטית מוסמכת. מטפלת בקליניקה פרטית מעל 20 שנים. מומחית בטיפול טבעי בדרכי עיכול במצבים כגון ריפלוקס, גסטריטיס, אולקוס ועוד. משך כ-10 שנים שימשה מרצה בכירה במכללת רידמן ובמכון וינגייט.