מאת:
ניווט מהיר
קוליטיס שייכת למשפחת מחלות מעי דלקתיות [IBD] בהן גם קרוהן. קוליטיס יכולה להופיע בכמה צורות אך הסוג השכיח הוא קוליטיס כיבית [UC].
אלו מחלות אוטואימוניות בהן מערכת החיסון תוקפת שלא לצורך את תאי מערכת העיכול ויוצרת דלקת. מצב זה עלול להוביל לבעיות בריאותיות נוספות עקב הפגיעה בתהליכי העיכול.
שכיחות הופעת מחלות מעי אלו עולה בצורה חדה, בעיקר בעולם המערבי, בו התזונה מבוססת על מזון מתועש ומעובד ברובו.
רוצה שנחזור אליך לייעוץ?
תזונה נכונה: דיאטה לקוליטיס – מה מותר לאכול ומה כדאי לאכול
תזונה נכונה היא בעלת תרומה מרכזית הן למצבי התקף ודלקת והן לתקופות הרמיסיה. דיאטה מושכלת חשובה גם במקביל לנטילת טיפול תרופתי. קל וחומר כאשר ההתמקדות הטיפולית היא טבעית.
תכנית התזונה נבנית תוך התאמות אישיות על מנת להגיע לשגרת יום קלה ליישום תוך התייחסות לכל נושא ברקע.
יש להבדיל בין טיפול המתחיל בזמן התקף דלקתי או כזה המתחיל בתקופה של רמיסיה:
תזונה בזמן התקף:
התמקדות בשיקום מהיר של ריריות המעי והפחתת תהליכים דלקתיים תוך איזון מערכת החיסון עד למצב רגיעה.
תזונה בזמן רמיסיה:
התמקדות ביצירת מסגרת תזונתית אישית ומדוייקת תוך זיהוי מזונות אלרגניים.
תזונה לקוליטיס בזמן התקף דלקתי
בזמן התקף המעי מודלק ונוצרת רגישות גבוהה מאוד. לצד הרגישות עלולים להתפתח חסרים תזונתיים עקב כשלים בעיכול. מסיבות אלו תכנית תזונה לקוליטיס בזמן דלקת כוללת את הנושאים להלן:
- הפחתת כמות סיבים
- הפחתת דגנים מזוקקים
- הגברת צריכה של מזונות היפואלרגניים
- הגברת צריכה של מזונות קלים לעיכול
- הגברת צריכה של מזונות אנטי דלקתיים
ככל שהתזונה תהיה ברמת התאמה גבוהה יותר ביחס למטופל/ת -כך ניתן יהיה להגיע לרגיעה בזמן קצר יותר.

מה אסור לאכול בהתקף קוליטיס?
על מנת לאפשר לריריות המעי המדולקות שיקום מהיר ככל האפשר יש להמנע מסוגי מזון בעלי פוטנציאל להגביר את גירוי הריריות ולייצר עומס על מערכת החיסון.
- דגנים מזוקקים: לחם לבן, פסטה וכו'
- אלכוהול וקפאין: מכל סוג וצורה
- מוצרי חלב: גבינות, שמנת וחלב ניגר
- מזונות חריפים: צ'ילי, תבלינים פיקנטיים וכו'
- מזונות עתירי לקטוז: חלב, שמנת, גלידה וכו'
- ממתיקים מלאכותיים: סורביטול, מניטול, קסיליטול וכו'
- מזונות המכילים סוכרים מזוקקים: עוגיות, מאפים, דבש וכו'
- מזונות עתירי שומן: חמאה, מאכלים מטוגנים וכו'
- מזונות עשירים בסיבים: כרוב קייל, קליפות תפוח ואגס, וכו'
חשוב לזכור:
לא כל סוג מזון מהרשימה לעיל יכול לעורר או לעכב מצב דלקתי בקוליטיס ולכן היכולת למצוא את ההתאמה האישית חשובה יותר.
תזונה נכונה בזמן התקף קוליטיס
תזונה נכונה לקוליטיס בזמן התקף מורכבת ברובה ממזונות היפואלרגניים. עם זאת, המסגרת יותר ממוקדת על מנת לבטל כל אפשרות של מזון העשוי להגביר רגישות או לעורר תגובה חיסונית.
התקף יכול להמשך ימים עד מספר שבועות. אנו יודעים מניסיון קליני כי זמן ההתקף מתקצר משמעותית ככל שהתזונה מדויקת ונכונה.
מעבר לרשימות של מה מותר או מה אסור לאכול בזמן דלקת חשוב להתייחס לנושאים אחרים כמו:
הרגלי אכילה:
שעות אכילה, כמויות אכילה וצורת האכילה משפיעות ישירות על מערכת העיכול. המטרה היא להטמיע הרגלי אכילה תקינים על מנת לקצר את זמן ההתקף הדלקתי.
צורות הכנת האוכל:
בישול המזון והכנתו גם הם בעלי חשיבות מאחר וגם מזון בריא בבישול לא נכון עלול להפוך למזיק. מעבר לכך חשוב להתאים תפריט הכולל מזונות מבושלים, חיים וכן להבין האם יש צורך בקילוף או לא – הכל ביחס למצב.
שורה תחתונה:
בזמו התקף המטרה היא לייצר סביבה אופטימלית היפולארגנית על מנת לאפשר למערכת החיסון לחזור לאיזון ובמקביל לעצור את התהליכים הדלקתיים ולשקם את ריריות המעי.
תזונה נכונה לקוליטיס בזמן רמיסיה
התזונה לקוליטיס בזמן רגיעה מעט שונה ממצב של התלקחות דלקתית. הרמיסיה מאפשרת לזהות בצורה מדויקת יותר את הרגישות הקיימת לסוגי המזון השונים ובכך ליצור את מסגרת התזונה המדויקת וברמת התאמה גבוהה.
דיאטת אלימינציה ואיתגור
בניית המסגרת התזונתית מבוססת על תהליך הנקרא דיאטת אלימינציה ואיתגור. המטרה בתהליך זה היא לבודד את המזונות האלרגניים וליצור תפריט תזונתי אישי רחב וגמיש אשר יסייע לשמור על הרגיעה שנים ארוכות.
תזונה היפואלרגנית
בשלב האלימינציה התפריט מבוסס על מזונות היפולארגניים בלבד. תגובה אלרגנית שונה מאדם לאדם ולכן זהו תהליך המחייב התייחסות ומעקב אישיים בזיהוי סוגי המזון הבעייתיים.
קבוצות מזון אלרגניות כוללות:
- מוצרי חלב
- מזונות המכילים חיטה
- ביצים
- ירקות סולניים
- ועוד..
לאחר ביסוס מסגרת היפולארגנית אנו מתחילים בתהליך האתגור אשר כולל הוספת סוגי מזון שונים באופן מדורג עד להגעה לתפריט המזין ביותר, גמיש ככל האפשר – איתו אפשר להמשיך הלאה שנים רבות קדימה.
תזונה אנטי דלקתית
כחלק מבניית מסגרת התזונה הנכונה לשמירה על רמיסיה בקוליטיס אנו משלבים כחלק מהתפריט מזונות אשר מוכרים ביכולתם לעודד פעילות אנטי דלקתית.
הפחתת הפעילות האנטי דלקתית מסייעת ישירות למנוע התלקחות וכן מסייעת להפחתת העומס על מערכת החיסון.
ניהול התזונה לטווח ארוך
קוליטיס היא מחלה אשר מלווה אותנו לכל החיים. מסיבה זו חשוב לעקוב אחר כל התפתחות או שינויי במהלכה ולשמור כל העת על מצב רגיעה.
גם אם מופיעה התלקחות דלקתית יש להגיב אליה בצורה נכונה על מנת לקצר את משכה ולמנוע סיבוכים מיותרים.
החשיבות בהתאמה התזונתית היא חיונית. מדובר כאן במסע של שנים והוא אמור להיות חלק אינטגרלי משגרת היום וכזה אשר יספק את כל הצרכים האישיים.
הנאה מאוכל חשובה לא פחות ויש לתת עליה את הדעת. כדי להגיע למסגרת גמישה ורחבה הטיפול חייב לכלול התייחסות לכל היבט אשר משפיע על איזון מערכת החיסון ופעילות המעי.
שאלות ותשובות נפוצות
האם מותר לאכול אבוקדו בקוליטיס?
אבוקדו אפשר לאכול רק בזמן הרמיסיה. מדוע?
מאחר ובזמן התלקחות דלקתית אנו רוצים לצמצם ככל האפשר צריכה של סיבים תזונתיים. מאחר ואבוקדו מכיל כמות נכבדה של סיבים עדיף להמנע ממנו במידה והקוליטיס במצב של התפרצות דלקתית. כמצב של רגיעה בהחלט אפשרי לשלב אבוקדו בתפריט מאחר והוא מזון המהווה מקור טוב לרכיבים נוגדי דלקת חזקים.
מה נחשב לתזונה היפואלרגנית?
תזונה היפואלרגנית היא למעשה צריכת סוגי מזון אשר אין לו פוטנציאל לעורר תגובה אלרגנית. מדובר על סוגי מזון כמו: דגנים לא גלוטן. קטניות כמו עדשים, שעועית, גרגירי חומוס. פירות כמו תפוח, אגס ובננה וירקות כמו מלפפון, דלורית, בטטה. אולם חשוב מאוד לזכור כי כל אחד מגיב אחרת לכל סוג מזון ולכן ההנחה לגבי מזון היפואלרגני היא רק לייצר בסיס לתחילת תהליך הטיפול.
כמה זמן נמשך טיפול תזונתי של אלימינציה ואתגור?
תהליך של אלימינציה ואיתגור תזונתיים יכול לקחת מספר שבועות וזה תלוי בעיקר במידת היכולת של המטופל/ת התמיד ולהיות עקבי בכל שלב של התהליך.
האם אפשר לחזור לאכול מה שרוצים אחרי שמגיעים לרמיסיה?
כמעט וכן. טיפול נכון ומוצלח בקוליטיס מסייע להגיע למסגרת מאוד רחבה וגמישה של תזונה. ניתן לאכול הרבה מאוד מזונות אשר לכאורה נחשבים בעייתיים וזה בעיקר בגלל העובדה שאנו מכניסים התייחסות מקיפה להיבטים אחרים כמו כמויות, צורות אכילה, שעות אכילה ועוד.
האם הטיפול כולל נושאים נוספים מעבר לתזונה?
בהחלט, כל היבט בעל השפעה על מערכת החיסון ועל תהליכים דלקתיים בגוך נלקח בחשבון ואנו משלבים אותו בטיפול. מדובר על משקל, ניהול רמות סטרס, שינה, זרימת דם, תמיכה בהפחתת עומס מטבולי ועוד.
אודות לילך נהרי ND
נטורופתית והרבליסטית מוסמכת. מטפלת בקליניקה פרטית מעל 20 שנים. מומחית בטיפול טבעי בדרכי עיכול במצבים כגון ריפלוקס, גסטריטיס, אולקוס ועוד. משך כ-10 שנים שימשה מרצה בכירה במכללת רידמן ובמכון וינגייט.
