מאת:
ניווט מהיר
קרוהן היא מחלת מעי דלקתית אוטואימונית בדומה לקוליטיס כיבית. זוהי מחלה שכיחה במיוחד במדינות העולם המערבי שם התזונה מבוססת בעיקר על מזון מתועש ומעובד המכיל סוגים שונים של סוכרים מזוקקים, חומרים משמרים וצבעי מאכל.
קרוהן מאופיינת בשני מצבים עיקריים:
מצב רגיעה [רמיסיה]
בה אין דלקת פעילה ומערכת העיכול יכולה לתפקד בצורה תקינה.
מצב דלקתי
בו מתפרצת דלקת הפוגעת ביכולת מערכת העיכול לתפקד ובעקבות כך מופיעים תסמינים רבים.
רוצה שנחזור אליך לייעוץ?
תזונה והקשר המשמעותי שלה להופעת קרוהן
תזונה היא רכיב מרכזי באורח החיים שלנו. כל מחקר אפשרי הנעשה על הקשר בין תזונה לבריאות מעלה תוצאות חד משמעיות כי לאוכל אותו אנו צורכים יש השפעה ברמה כזו או אחרת על הבריאות שלנו.
לתזונה יש השפעה במיוחד בבעיות עיכול שונות ובהם מחלות מעי דלקתיות כמו קרוהן וקוליטיס. למרות היבט הגנטיקה אנו יודעים כיום כי קרוהן קשורה לאופי התזונה בפרט ולאורח החיים בכלל.
שכיחות גבוהה של קרוהן בעולם המערבי
הופעת קרוהן צוברת תאוצה והיא נמצאת בעלייה מתמדת בארצות העולם המערבי בהם התזונה היא מתועשת, עשירה בסוכרים מזוקקים ומזון מעובד. מחקרים העלו כי בארצות בהם התזונה בסיסית וטבעית המחלה כמעט ואינה קיימת.
פלורת המעי
תזונה נכונה חשובה לשמירה על פלורת מעי מאוזנת אשר מגנה בפני היווצרות תהליכים דלקתיים ותומכת בפעילות תקינה של מערכת החיסון.
נמצא כי חולי קרוהן, טרם הופעת המחלה, צרכו בעיקר מזונות מעובדים עתירי סוכר מזוקק. לעומת זאת, הצריכה של מזונות טבעיים עשירים בסיבים כגון ירקות ופירות, היתה נמוכה יותר.
אלרגיה למזון
ישנן השערות לגבי התפרצות קרוהן ואחת מהן קשורה לתגובה אלרגנית למזון. משערים כי מתווכים שונים של מערכת החיסון מגיבים לחלבונים המגיעים למערכת העיכול דרך המזון, תוקפים אותם ומעודדים התפתחות דלקתית.
חלבונים מהחי
צריכה גבוהה של חלבונים מהחי קשור להגדלת הסיכון להתפרצות קרוהן. מחקר מעניין בחן את השפעתה של צריכת חלבון גבוהה מהחי וכן אומגה 6 לעומת צריכה של אומגה 3. המחקר העלה כי לצריכת חלבונים ממקור צמחי – היתה השפעה מגנה מפני התפתחות קרוהן.

תזונה ודיאטה לטיפול בקרוהן
תזונה נכונה היא הבסיס המרכזי והחשוב ביותר ביכולת לשלוט על תהליכי הדלקת בקרוהן במצב התפרצות, וכן הגעה למצב רגיעה ושמירה עליו באופן קל וגמיש.
תזונה חשובה גם אם נוטלים תרופות על מנת לסייע לשמור על רמיסיה ולהHמנע מהופעת אפיזודות של התפרצות דלקתית.
תזונה לקרוהן בזמן דלקת
כאשר ישנה התלקחות דלקתית על המעי היא מובילה לרגישות גבוהה ולתסמינים שונים. מערכת העיכול מאבדת את היכולת לתפקד בצורה תקינה ובעקבות כך מופיעים תסמינים שונים ועלולים להיווצר חסרים תזונתיים.
נושאים מרכזיים בתזונה כחלק מטיפול בקרוהן בזמן התקף דלקתי כוללים:
- הפחתת צריכה של סיבים.
- המנעות מדגנים או מזון מזוקק.
- ביסוס התזונה על מזון היפואלרגני.
- שילוב מזונות קלים מאוד לעיכול ופירוק.
- שילוב מזונות בעלי פעילות נוגדת דלקת.
תזונה מותאמת ברמה אישית מקצרת את זמן ההתקף ומובילה לרמיסיה מהר יותר.
מה אסור לאכול בזמן התקף קרוהן
בזמן התקף דלקתי רגישות המעי גבוהה מאוד ויש לתת תשומת לב יתרה לתזונה על מנת להמנע מהחמרת התפקוד של המעי והגברת העומס על מערכת החיסון.
קבוצות מזון מהם יש להמנע בזמן דלקת:
- דגנים מעובדים: חיטה לבנה, לחם לבן, חלה, פיתות, פסטה וכו'.
- משקאות המכילים אלכוהול או קפאין: יין, בירות, משקאות אנרגיה וכו'.
- מזונות חלביים עתירי לקטוז: גבינות, שמנת, חלב לשתייה וכו'.
- מזונות בעלי פוטנציאל לגירוי ריריות מערכת העיכול: מזון חריף, מטוגן.
- תוספים, חומרים משמרים וממתיקים מלאכותיים: צבעי מאכל ותוספי המתקה.
- מזון המכיל סוכר מזוקק: עוגות, שוקולד, ממתקים, סוכריות, מאפים וכו'.
- מזונות מעובדים עתירי שומן: חמאה, מרגרינה, מאכלים מטוגנים וכו'.
- מזונות המכילים כמות גבוהה של סיבים: קייל, עלים, קליפות של ירקות וכו'.
חשוב לזכור:
כל רשימה של המלצות תזונתיות הן ביחס להתנהלות כללית. מעשית, יש צורך להתאים ברמה אישית מה נכון יותר ומה פחות ביחס לאדם, מצב הדלקת, הרגלי חיים ועוד.
מדוע חשובה התאמה אישית של התזונה?
לא כל קרוהן מתנהג אותו דבר אצל כל אחד. לא כל מי שסובל מקרוהן הוא בעל הרגלים כמו האחרים. מסיבות אלו ישנה חשיבות להתאים את כלל המסגרת התזונתית לאדם עצמו ולא רק לבעיה.
נושאים משלימים לטיפול תזונתי בקרוהן
מעבר להתמקדות התזונתית חשוב לבחון כל היבט אחר אשר עשוי לסייע בקיצור זמן התפרצות קרוהן ולסייע בשיקום מערכת העיכול.
הרגלי אכילה:
האופן בו אנחנו אוכלים, זמני האכילה, צורת האכילה ועוד – משפיעים כולם על תפקודי מערכת העיכול. ככל ונשכיל לאכול נכון לצד תזונה נכונה – כך נוכל לקצר ולזרז את תהליך ההחלמה והגעה לרמיסיה.
הכנת המזון:
כיצד מבשלים את האוכל, האם יש צורך לאכול חלקים מסויימים וחלקים אחרים לא – משפיעים גם הם על מערכת העיכול. מזון המבושל באופן לא נכון יכול להפוך מבריא ומועיל למזיק ובעייתי.
שורה תחתונה:
בזמן התקף המטרה לייצר סביבה אופטימלית היפואלרגנית על מנת לאפשר למערכת החיסון לחזור לאיזון ובמקביל לעצור את התהליכים הדלקתיים ולשקם את ריריות המעי.
תזונה לקרוהן בתקופת רגיעה – רמיסיה
אחרי הגעה לרגיעה ושיקום מערכת העיכול ההתמקדות עוברת לבניית מסגרת תזונתית קבועה. מסגרת זו הופכת חלק אינטגרלי מאורח החיים על מנת לאפשר שגרת יום קלה וגמישה.
על מנת להשיג שגרת יום תזונתית אישית יש צורך לבצע למשך פרק זמן מסויים התאמות לכל מטופל אשר כוללות:
דיאטת אלימינציה ואיתגור
תהליך בו אנו בוחנים כל סוג מזון וכיצד הוא משפיע על תפקוד המעי ועל מערכת החיסון. כל אדם מגיב שונה למזונות שונים. מכאן החשיבות לזהות ולדייק ברמה אישית כל היבט תזונתי.
במסגרת תהליך זה אנו מבודדים תחילה מזונות חשודים כאלרגניים ואח"כ מוסיפים באופן מדורג סוגי מזון שונים עד יצירת מסגרת גמישה ונוחה להמשך החיים.
שלב האלימינציה – תזונה היפואלרגנית
בשלב הראשון התזונה כוללת מזונות הנחשבים כהיפואלרגניים בלבד. זהו שלב חשוב מאחר והוא יוצר את הבסיס התזונתי ממנו ממשיכים הלאה. מזונות בעלי פוטנציאל אלרגני יכולים להיות מוצרי חלב, חיטה, ביצים ועוד.
שלב האיתגור – הרחבת התפריט
לאחרת ביסוס המסגרת ההיפואלרגנית מתחילים בהוספה הדרגתית של סוגי מזון שונים אשר רוצים לכלול בתפריט. הוספת המזון נעשית תוך בירור מתי הכי טוב לצרוך, כמויות, שילובים עם מזונות אחרים ועוד.
מסגרת תזונתית לטווח הארוך
היכולת לבחון היבטים רבים סביב צריכת המזון מאפשרת גמישות רבה יותר בבניית המסגרת התזונתית אשר ניתן יהיה לקיימה שנים ארוכות הלאה.
שאלות ותשובות נפוצות
האם צריך לשמור על תזונה בקרוהן כל החיים?
כן, קרוהן, כמו מחלות מעי דלקתיות אחרות, מלוות אותנו כל החיים. היכולת להגיע למסגרת תזונתית נכונה היא שלב קריטי וחשוב על מנת שניתן יהיה לשמור עליה שנים ארוכות קדימה.
האם צריך להמשיך לקחת תרופות?
זה תלוי בחומרת המצב והאם ישנה דלקת פעילה או לא. עקרונית המטרה לבסס את הטיפול על תזונה ואורח חיים בריא. מקרים רבים בהם אורח החיים נכון מאפשרים הורדת תרופות. בכל מצב, תזונה ואורח חיים בריא, מסייעים לטיפול תרופתי ומקטינים את הצורך בו.
מותר לאכול מה שרוצים בשלב רגיעה בקרוהן?
במידה והטיפול וההתאמות התזונתיות היו מוצלחות, ניתן להגיע למסגרת תזונתית רחבה מאוד המאפשרת צריכה של כמעט כל סוגי המזון.
אודות לילך נהרי ND
נטורופתית והרבליסטית מוסמכת. מטפלת בקליניקה פרטית מעל 20 שנים. מומחית בטיפול טבעי בדרכי עיכול במצבים כגון ריפלוקס, גסטריטיס, אולקוס ועוד. משך כ-10 שנים שימשה מרצה בכירה במכללת רידמן ובמכון וינגייט.
