גסטריטיס ומוצרי חלב – האם מותר לאכול?

גסטריטיס (Gastritis) הוא המונח הרפואי למצב של דלקת ברירית הקיבה או דלקת בתריסריון. זו דלקת שיכולה להופיע באופן מקומי וקל עד מצב חריף ועלולה ליצור פצע ברירית – אולקוס.

טיפול טבעי לגסטריטיס כולל במרכזו התייחסות לתזונה בהיבטים שונים. אחת השאלות הנפוצות בהקשר זה היא האם מותר לאכול מוצרי חלב כשיש דלקת בקיבה.

מה חשוב להבין:

הקיבה מפרישה מיצי עיכול חומציים מאוד על מנת לעכל את האוכל. בזמן דלקת, ההגנה הטבעית של הרירית נפגעת, והיא חשופה למגע עם מיצי העיכול החומציים.

כל מגע של הרירית הרגישה עם נוזלי הקיבה החומציים גורם לגירוי אשר מגביר את התהליך הדלקתי.

אחת הפעולות המרכזיות בטיפול טבעי לגסטריטיס היא לאזן את חומציות הקיבה על מנת לאפשר לרירית שיקום והחלמה.

משמעות הדבר היא למצוא את התפריט המאוזן אשר ישמור על רמת חומציות מאוזנת וימנע גירויי יתר מרירית הקיבה. זו המטרה ראשונה, מטרה שניה היא להעשיר את התפריט במזונות בעלי פעילות אנטי דלקתית ובמקביל להוציא מזונות אשר מגבירים פעילות דלקתית.



    מגוון מוצרי חלב

    יש לקחת בחשבון כי ישנם עשרות סוגים של מוצרי חלב באיכויות שונות. כל מוצר חלב – השפעתו תלויה באיכות הכנתו, רמת העיבוד שלו, תוספות בתהליך הייצור ועוד.

    חלב מגיע גם בצורות שונות – גבינה לבנה 5% שומן שונה מגבינת שמנת 38% שומן בתוספת חומרים משמרים וצבעי מאכל.

    מוצרי חלב יכולים להיות שונים מאוד בצורתם, טיבם, איכותם, רמת העיבוד שלהם ועוד – מרבית ההשפעה שלהם על תהליכים דלקתייים כגון גסטריטיס נובעת גם מהיבטים אלו.

    ההשפעה של מוצרי חלב על תהליכים דלקתיים בקיבה היא ברובה אישית ותלוית מוצר ומצב. עם זאת, יש לתת את הדעת על כמה נושאים.


    חומציות מוצרי חלב

    חלב ניגר נחשב למזון בעל חומציות נמוכה – מעט מתחת ל PH=7. לעומת זאת ישנן גבינות עם PH=4 – חומציים ברמה בעייתית.

    חומציות המזון היא קטגוריה מרכזית המשפיעה על בניית תפריט תזונתי נכון לריפוי גסטריטיס. יש לבחון כל סוג מזון בתפריט לפי קריטריון החומציות שלו. אמנם ניתן לשלב מזונות חומציים אשר לא יהוו בעיה – אבל זה יכול לקרות רק אחרי היכרות והבנה יסודית של כלל התזונה של המטופל.

    מאחר ומוצרי החלב השונים מגיעים עם חומציות שונה – יש לברור בצורה ספציפית רלוונטיות של מוצר חלבי כזה או אחר.


    מזון מעובד ומתועש

    מוצרי חלב ברובם הם מזונות מעובדים אשר חלק עובר תהליכי עיבוד מורכבים אשר גורמים לו להיות מזיק עוד יותר ובעל השפעות שליליות בכל היבט בריאותי.

    גם בסוגיה זו השונות היא גבוהה. ישנם מוצרי חלב אולטרה מעובדים, ויש מוצרי חלב כמעט טבעיים – הצורה העדיפה בד"כ.


    אי סבילות ללקטוז

    במערכת העיכול שלנו ישנו אנזים בשם לאקטז אשר נעלם אצל אנשים רבים בגיל ינקות אחרי גמילה מהנקה.

    אנזים זה אחראי על פירוק סוכר החלב – לקטוז. בהעדרו, עלולה להיווצר בעיה עיכולית אשר מובילה לרוב לתסמינים במערכת העיכול התחתונה.

    תגובה זו לא קשורה ישירות לדלקת בקיבה אולם היא כן משפיעה על תהליכי עיכול וספיגה במעי.


    האם מוצרי חלב טובים לגסטריטיס

    האם מוצרי חלב עלולים לגרום לגסטריטיס?

    לתזונה השפעה על היווצרות גסטריטיס ועל תהליכי ההחלמה מהדלקת. אצל מי שישנה רגישות לחלב, צריכה גבוהה ומתמשכת של מוצרי חלב שמנים ומעובדים מובילה לרגישות גבוהה.

    ישנה חשיבות להבין לגופו של עניין כל מקרה. אם חלק ניכר מהתפריט כולל מוצרי חלב חומציים או אם יש רגישות כלשהיא – הסבירות לעידוד דלקתיות עולה.

    לא כל מוצרי החלב חומציים מאוד ולא כל גבינה יכולה לגרום לדלקת בקיבה, ללא קשר אם מוצרי חלב בריאים או טובים לנו באופן כללי.

    מוצרי חלב יכולים להיות שונים ברמת העיבוד שלהם, טריות, איכות ובצורת ההכנה – לכן ההשפעה שלהם תהיה שונה.


    האם ניתן לצרוך מוצרי חלב בזמן טיפול בגסטריטיס?

    במקרים מסוימים, ישנה אפשרות לשלב מוצרי חלב ספציפיים – כאלו עם רמת חמיצות נמוכה, רמת עיבוד נמוכה ואיכות גבוהה. החשיבות המרכזית בטיפול היא להגיע לאיזון אופטימלי אשר יספק מענה בריאותי לצד סיפוק מהאוכל אותו אנו צורכים.


    שאלות ותשובות

    מותר גבינה צהובה 9% בגסטריטיס?
    האם יוגורט טוב לגסטריטיס?
    מותר גבינת שמנת 28% שומן?

    אודות לילך נהרי ND

    נטורופתית והרבליסטית מוסמכת. מטפלת בקליניקה פרטית מעל 20 שנים. מומחית בטיפול טבעי בדרכי עיכול במצבים כגון ריפלוקס, גסטריטיס, אולקוס ועוד. משך כ-10 שנים שימשה מרצה בכירה במכללת רידמן ובמכון וינגייט.