תזונה נכונה לטיפול בגסטריטיס

 

שאלה

אובחנתי עם גסטריטיס בקיבה לפני כחצי שנה. הרופא רשם לי נקסיום 20 מ"ג פעמיים ביום וכן הוא המליץ לי על תזונה שיכולה לעזור בהחלמה מגסטריטיס - בנוסף לטיפול עם הנקסיום - הבנתי מהרופא שתזונה נכונה כן יכולה לסייע בטיפול בגסטריטיס. אני מנסה לשמור כבר כמעט חודש אבל לא מצליח למצוא מה בדיוק נכון עבורי ומה לא לאכול - הכאבים אמנם נרגעו מעט אבל עדיין אני סובל מתחושת שריפה בקיבה המלווה לעיתים בכאבים - אני מרגיש שאוכל משפיע לטובה על גסטריטיס כי לעיתים יש הקלה, העניין הוא שאני לא מצליח להבין מה טוב לי או מה פחות. אשמח לסיוע בשאלות האלו:

• האם חשוב להקפיד על תזונה נכונה ולכמה זמן כדי לרפא גסטריטיס?
• מה המזונות המומלצים ביותר או מה מותר לאכול ומה אסור כשיש גסטריטיס
• האם שעת הארוחה והכמות של האוכל חשובים גם?

 

תשובה

גסטריטיס זו למעשה דלקת ברירית הקיבה אשר יכולה להיגרם ממצבים שונים. באפן כללי הביטוי המרכזי לדלקת זו חומציות יתר בקיבה מה שעלול לגרום לגירוי הריריות ולכל הסימפטומים הנלווים לכך כגון שריפה בקיבה, כאבים, דקירות, צרבות, בחילות, תחושת גוש בגרון ועוד. כיום אנו יודעים כי הסיבות המרכזיות לדלקת בקיבה קשורות לאורח החיים שלנו ובמיוחד להיבטי תזונה - גם הרופאים כמעט בלי יוצא מן הכלל יתנו המלצה למטופלים עם גסטריטיס להימנע מחריף לדוגמא, להימנע מעגבניות, קפה וכו' - ראשית זו בשורה כי רופא בד"כ לא מתייחס לתזונה בהמלצות הטיפול, שנית היכולת של התזונה לרפא גסטריטיס היא גבוהה ויסודית בהרבה מעבר להמלצה קצרה לגבי מספר מזונות - כי תזונה לטיפול וריפוי גסטריטיס חייבת להיות מקיפה, מותאמת, תוך התייחסות להיבטים רבים הקשורים לתזונה - לשאלותיך:


טיפול טבעי לגסטריטיסטיפול נטורופתי לגסטריטיס


מהי תזונה נכונה לטיפול בגסטריטיס


הדבר החשוב שיש להבין בריפוי גסטריטיס הוא למעשה העובדה כי הדלקת ברירית הקיבה גורמת לכך שהריריות עצמן חשופות וכל מגע עם מיצי העיכול למשך זמן ארוך רק מגביר את הגירוי וממשיך לשמר את הדלקת. לכן, המטרה היא להקטין כמה שניתן את רמת החומציות בקיבה וכן למנוע ככל האפשר את המשך גירוי הריריות - לדוגמא, נקסיום או כל תרופה ממשפחת ה-PPI (תרופות המעכבות יצור של מיצי עיכול בקיבה) פועלות להקטין את כמות מיצי העיכול במטרה להפחית את הגירוי של ריריות הקיבה המודלקות - אבל נקסיום ושאר התרופות למעשה מספקות מענה חלקי ועקיף לבעיה עצמה או ליתר דיוק לגורמים ולסיבות שגרמו לרמת החומציות הגבוהה - זו הסיבה שכל גסטרואנטרולוגים ממליצים להתייחס לתזונה כחלק מריפוי גסטריטיס וכן כיום יש יותר ויותר עדויות על כך שתרופות כגון נקסיום, אומפרדקס, לנטול ושאר משפחת ה-PPI עלולות להוות בעיה בריאותית עתידית בפני עצמן. אז מה כן לעשות כדי לרפא גסטריטיס בדרך יסודית? התייחסות לכל הגורמים להיווצרות הדלקת: תזונה, צורת אכילה, כמויות, רמת מתח בה אתה נמצא - גם היא מאוד משפיעה, נטילת תרופות ועוד - כאשר מסירים גורמים בעייתיים לקיבה ושומרים על פעילות תקינה של עיכול דרך תכנית תזונה נכונה, סילוק גורמים מעכבים אחרים - משיגים יכולת ריפוי שלמה ויסודית לדלקת בקיבה.


איזה סוג תזונה מתאים כדי לרפא גסטריטיס?


המידע הנפוץ ביותר לגבי תזונה נכונה לריפוי גסטריטיס כולל דעות שונות והרבה נתונים לא מדויקים - נכון שמזונות שומניים ו/או מטוגנים כמו שניצל, בשר על האש, מזון חריף, מזונות חומציים כגון עגבנייה, חצילים - כולם בעייתיים - ברוב המקרים אלו הדברים שיסבירו לך להימנע מהם - הכיוון הוא נכון אבל עדיין יש צורך בהתייחסות יותר מעמיקה ויסודית על מנת לרפא גסטריטיס - כולל התאמה אישית כי לא כל אחד עם דלקת בקיבה מגיב לכל מזון אותו הדבר.. מה כן לעשות? כל מזון קשה לעיכול חייב לצאת מהתפריט וכל מזון קל לעיכול צריך להיכנס לתפריט, האמת שאין הנחיה אחת כללית הנכונה לכולם - הרעיון בטיפול תזונתי לגסטריטיס היא היכולת להתאים את סוג התזונה הנכון עבור מצב הדלקת וכן בהתאמה למטופל - כל אדם מגיב אחרת לכל סוג מזון - יתרה מזאת, חשוב להבין מה מסגרת התזונה הנוכחית ועל פיה לבנות תכנית תזונה בהתאמה. הרבה מאוד מזונות "בריאים" לא טובים כשיש גסטריטיס - לדוגמא מזונות סיביים מידי - גם אם יש להם תרומה אחרת לבריאות הרי כשיש דלקת בקיבה יש צורך להימנע מהם כי הם פשוט מעלים את רמת החומציות ומעכבים את ההחלמה. מגיעים אלי לקליניקה טבעונים שלא מבינים איך יש להם דלקת בקיבה - זה מסביר שתזונה בריאה זה דבר אחד ותזונה לשיקום וריפוי מחלות שונות ודלק בקיבה - זה דבר אחר.


הרגלי אכילה ותרומתם להחלמה מגסטריטיס


אם נמשיך את הדוגמא של מטופל טבעוני שהגיע אלי - הרי שמעבר לכך שרבים מהמזונות שלו היו אמנם בריאים - אך לא מתאימים לריפוי גסטריטיס - יתרה מכך, הוא נהג לאכול בשעות מאוחרות בלילה, כמויות המזון היו גבוהות מידי עבורו ביחס לגילו, רוב המזון שלו לא בושל בצורה הנכונה ואלו היו הסיבות המרכזיות לגסטריטיס שלו - בגסטרו שהוא עשה אחרי 3 חודשי טיפול לא הייתה יותר דלקת.. מה זה אומר? שיש חשיבות רבה לא רק מה אוכלים ומה לא אוכלים - זה אמנם היבט ראשון אך ממש לא יחיד במסגרת טיפול תזונתי לריפוי דלקת בקיבה. אכילה לא מותאמת בכמויות לא נכונות ובצורה לא נכונה גם היא מעלה את רמת החומציות בקיבה כמו כל מזון בעייתי אחר.. תפוח אדמה שנאפה בחום גבוה עם שמן זית למשך חצי שעה בתנור מזיק כמעט כמו טיגון.


טיפול טבעי ממוקד לגסטריטיס
לילך נהרי ND, נטורופתית מוסמכת
התקשרו לקביעת תור ומידע נוסף - 1-700-700-329


מתי הכי טוב לאכול וכמה?


הקיבה שלנו פועלת שונה בזמנים שונים במהלך היממה. ישנם כל מיני מיתוסים ועובדות מתי צריך לאכול וכמה.. המיתוס העיקרי הוא ביחס לארוחת הבוקר - שם, לפי התאוריה, צריך לאכול הכי הרבה. המציאות קצת שונה - כאשר יש בעיה במערכת העיכול כמו דלקת בקיבה - תהליכי העיכול שונים מאדם בריא. יתרה מזאת, מערכת העיכול, כמו מערכות אחרות בגוף, ממשיכה בפינוי במהלך השעות הראשונות אחרי הקימה. במצב כזה חשוב להניח לה לעבוד בצורה הכי קלה שאפשר ולא להעמיס מיד בבוקר אוכל קשה לעיכול. היכולת לדעת לפזר נכון את סוג המזון, את הכמות, כמה נוזלים הוא מכיל וביחס לכמה הוא קשה לעיכול - כל אלו חשובים לשמירה על מצב בו הקיבה עובדת בצורה מיטבית וזו הדרך לאפשר ריפוי שלם ויסודי מגסטריטיס.


לסיכום: תזונה נכונה לטיפול בגסטריטיס כוללת


• תכנון תזונתי אישי בהתאמה למצב הדלקת בקיבה
• התאמת סוגי המזון, כמויות וזמני הארוחות ביחס לאורח החיים של המטופל
• התאמה של שילובי מזון נכונים לסיוע בשמירה על רמת חומציות תקינה
• שילוב מזונות בעלי פעילות אנטי דלקתית חזקה לסיוע בשיקום רירית הקיבה
• תכנון צורות הכנת האוכל וכיצד לצרוך את המזון כדי לא ליצור גירוי יתר