סוכרת הריונית



סוכרת הריונית הינה סוכרת שנשים מפתחות בזמן היריון. 2-7% מהנשים בהריון יפתחו סוכרת. זה אחד מהבעיות השכיחות ביותר בהיריון. סוכר הינו המקור העיקרי לאנרגיה של תאי הרקמות והשרירים בגוף. סוכר מגיע מ 2 מקורות עיקריים: האוכל שאוכלים ומאגר הגליקוגן בכבד. בזמן פעולת העיכול, סוכר נספג לזרם הדם. במצב נורמאלי, הסוכר שמגיע לזרם הדם נכנס לתאי הגוף בעזרת האינסולין. ניתן להמשיל את האינסולין למפתח הפותח את התא כדי שהסוכר יכנס. ההורמון אינסולין מיוצר בלבלב. הלבלב הינו בלוטה הממוקמת מאחורי הקיבה. כשאוכלים הלבלב מפריש אינסולין לזרם הדם. לאחר שהאינסולין עזר לסוכר להיכנס לתאים, רמת הסוכר בדם יורדת וכך גם הפרשת האינסולין מהלבלב.

הכבד הינו מאגר סוכר. במצבים של צום (אי אכילה למשך כמה שעות ויותר), הכבד משחרר את הסוכר שנאגר על מנת לדאוג שרמות הסוכר בדם יהיו יציבות ומאוזנות. בסוכרת הריונית הסוכר נשאר בזרם הדם ולא יכול להיכנס לתאים. בזמן הריון ההורמונים גורמים לכך שיהיה קשה יותר לגוף להשתמש באינסולין ולכן הלבלב זקוק לייצר יותר אינסולין. לרוב הנשים מצב זה אינו בעיה – הלבלב מפריש יותר אינסולין. אבל לנשים מסוימות הלבלב לא יכול לעמוד בדרישות ולכן רמת הסוכר בדם עולה והתוצאה היא סוכרת.

אצל רוב הנשים הסוכרת נעלמת לאחר הולדת התינוק, אך נשים שחלו בסוכרת בהריון, בעלות סיכון גבוה יותר לפתח סוכרת מסוג 2 במהלך חייהם. מכיוון שבזמן הריון לא ניתן לתת תרופות הטיפול התרופתי היחיד הינו זריקות אינסולין. שינוי תזונתי ופעילות גופנית קבועה יכולה לפתור את בעייתך הסוכרת בהריון לחלוטין ולמנוע זריקות אינסולין.

חשוב ביותר לאכול פחמימות עם אינדקס גליקמי נמוך. אינדקס הגליקמי של מזונות הוא מדד המלמד עד כמה אכילתו של מזון מסוים משפיע על עליית רמת הסוכר בשעתיים או שלוש אחרי הארוחה. מדד זה מתייחס רק למזונות ספקי פחמימות, לא ספקי חלבונים ושומנים. מזונות פחממתיים שונים, סוכרים לסוגיהם ועמילנים, מתעכלים במעיים, נספגים לדם ומעלים בו את רמת הגלוקוז. אם המזון מתעכל מהר ומעלה מהר והרבה את רמת הגלוקוז בדם, הגוף נאלץ להפריש הרבה אינסולין לשם הורדת רמת הסוכר. הורדה זו מתרחשת באמצעות שלושה תהליכים: חלק מן הגלוקוז נכנס לתאים, חלקו הופך לגליקוגן הנאגר בכבד ובשרירים והיתרה הופכת לטריגליצרידים. אכילה של מזונות בעלי אינדקס גליקמי גבוה, כלומר כאלו שמעלים מהר והרבה את רמת הסוכר בדם, גוררת אחריה בעיות רפואיות. רמת סוכר גבוהה בדם מזיקה בגלל תהליכי סכרור הפוגעים בהמוגלובין וחלבונים אחרים בגוף, רמת אינסולין מוגברת בדם נמצאה קשורה לשורה ארוכה של מחלות כמו מחלות לב וכלי דם, סרטן, סכרת מסוג 2 ומחלות נוספות. עליה בטריגליצרידים מהווה גורם סיכון למחלות לב וכלי דם והיא גם הסיבה לעליה במשקל.

חשוב בסוכרת לשמור על רמת סוכר מאוזנת בדם ולכן חשוב אכילה של מזונות עם אינדקס גליקמי נמוך. בנוסף, חשוב לאכול סיבים תזונתיים הנמצאים בדגנים מלאים, ירקות, פירות וקטניות.


לילך נהרי-נטורופתית מומחית