אשלגן | מילון מונחים

 

הליפופרוטאינים הינם חלבונים המסיעים את השומנים בדם לכל הגוף. ישנם 3 סוגי ליפופרוטאינים עיקריים הנבדקים בבדיקות דם. רמות גבוהות שלהם מהווה סיכון למחלות לב וכלי דם:
VLDL: חלקיקי ליפידים מיוצרים בכבד ומכילים בעיקר טריגליצרידים, מעט כולסטרול ומעט פוספוליפידים (אחרי שפרקו את הטריגליצרידים הם הופכים ל LDL).
LDL: נוצר משיירי VLDL מכיל בעיקר כולסטרול, נקלט ע"י הכבד. חלקיקי LDL נוטים להתחמצן ולשקוע בדופן העורק, תאי מקרופאגים, תאים בולעניים השייכים למערכת החיסון, מגיעים למקום על מנת לפנות את המשקע. בפעולה זו הם הופכים לקצף, מגדילים את הפלאק ומזרזים תהליך טרשתי.
HDL: נוצר בכבד ובמעי ומכיל בעיקר כולסטרול , מכיל יחסית כמות גדולה של חלבונים. HDL אינו מתחמצן. הוא מונע יצירת פלאקים (חסימה של העורק) ע"י הוצאת כולסטרול מכלי הדם, ולכן נחשב "הכולסטרול הטוב".


לילך נהרי-נטורופתית מומחית