חשיבות התזונה הנטורופתית בריפוי ומניעת מחלות



הגישה הנטורופתית לריפוי ומניעת מחלות אקוטיות וכרוניות מייחסת לתזונה תפקיד מרכזי וחשוב בתהליך הריפוי. אלפי מחקרים אשר בוצעו בשנים האחרונות הוכיחו כי תזונה נכונה היא בעלת השפעה מכרעת על בריאותנו - ממניעת מחלות ועד ריפוי מצבי חולי שונים. הניסיון הקליני רב השנים הוכיח כי מחלות רבות, המאפיינות את אורח החיים המערבי, טופלו בהצלחה מלאה וללא תופעות לוואי. בין מצבי החולי המרכזיים אשר הטיפול התזונתי נטורופתי יעיל להם אפשר לציין: מחלות לב, סוכרת סוג 2, טחורים, כולסטרול גבוה, לחץ דם גבוה, תופעות גיל המעבר, בעיות עור, עצירות ועוד. המשפט המפורסם אותו טבע אבי הרפואה היפוקרטס: "היו מזונותיך תרופותיך ותרופותיך מזונותיך", מהווה הבנה בסיסית קדומה כי המזון אותו אנו צורכים מהווה גורם מרכזי בתהליכי ריפוי והיה ידוע עוד בתקופת יוון העתיקה.

תזונה בעולם מתועש

טרם המהפכה התעשייתית וטרם הקפיצה הטכנולוגית של האדם, המזון היה פשוט וטבעי יותר. בעקבות התפתחות התעשייה, בעיקר בעולם המערבי, עיקר המזון אותו אנו צורכים מגיע אלינו בקופסאות, פחיות, מוקפא, מומלח, מומתק, משומר, עם תוספת צבעים, עטוף בניילון, שמן יותר, דל בוויטמינים ומינרלים (כתוצאה מתהליך העיבוד) ועוד. תעשיית המזון המודרנית מגלגלת מיליארדים מידי שנה ומדפי הסופרמרקטים עמוסים במזונות לא טבעיים. ניתן אפילו למצוא ירקות ופירות לא בעונתם אחרי שיצאו מקירור של חודשים. כך נהפכה התזונה שלנו לעתירת קלוריות, עתירת שומן, ודלה בויטמינים ומינרלים. בעקבות התעוררות בריאותית בשנים האחרונות, משווקים מוצרים רבים תחת התווית: "מוצרי בריאות" אולם גם הם בעייתיים מאחר ואיכות הויטמינים והמינרלים שבהם ירודה עקב העיבוד התעשייתי.

מאות מחקרים הוכיחו את הקשר הישיר בין תזונה למחלות הנפוצות בעולם המתועש. מחלות אשר בעבר היו נדירות הפכו שכיחות ונפוצות בעיקר בשל תזונה לקויה ואורח חיים.


תזונה למניעה וריפוי מחלות

תזונה נכונה לא רק משפרת את איכות החיים אלא בכוחה גם לרפא מחלות קשות. לא כל שכן תזונה נכונה חשובה עוד יותר במניעת מחלות רבות אחרות. גופנו זקוק לאבני בניין חיוניות לשמירה על בריאותו ותפקודו הנאות. התזונה הנטורופתית מבוססת על עקרונות בריאותיים פשוטים וברורים. מטרת התזונה הנטורופתית היא להחזיר את האיזון הבריאותי לגוף על ידי מניעת כניסת חומרים מזיקים לגוף והגדלת הכנסת חומרים מועילים לגוף. זו כל התורה ושם גם כוחה העצום בריפוי מחלות.


תאוריית המעיים החדירות

מבחינה נטורופתית לעיכול לקוי יש חלק מרכזי בגרימת מחלות רבות. הכוונה לעיכול לקוי אשר יוצר סביבה רעילה בגוף. הצטברות מרובה של רעלים אשר אינם נפלטים החוצה מחלישים מאוד את המערכות בגוף וגורמות להופעת סימפטומים ומחלות בסופו של דבר. תזונתנו המבוססת על מזון מתועש עשירה מאוד ברעלנים ולכן היא מהווה גורם מרכזי בתחלואה. מערכת העיכול והמעיים במיוחד לקוחות חלק חשוב ומורכב בתהליך סילוק הרעלים מהגוף. פעולות ניקוי הרעלים מבוצעות על ידי הפרשת מרכיבים כגון IGA ותאים לבנים של מערכת החיסון. תהליך פינוי רעלים זה נתמך על ידי הכבד. בכבד עצמו מתרחשים תהליכים אנטי חימצוניים חזקים אל מול החומרים הרעילים שעברו דרך המעיים. תפקוד תקין של המעיים מפחיתות באופן משמעותי עומס על הכבד. במצב בו המעיים לא מתפקדות כראוי רעלנים שונים ומולקולות חודרות את המעיים וגורמות לתהליך שפעול של מערכת החיסון. פעולת שפעול זו יכולה להוביל לסימפטומים רבים כגון: מיגרנות, אסטמה, אטופיק דרמטיטיס ועוד. בעיית מעיים חדירות נגרמות, בין השאר, כתוצאה מחוסר הנקה, הכרת מזונות מוצקים לא מבוקרת, כמויות גבוהות של תרופות, תזונה לקוייה, זיהומים שונים במעיים. הדרך הנטורופתית להתמודות מוצלחת עם בעייה זו היא דרך תזונה מתאימה , תמיכה של הכבד, צריכה מוגברת של נוגדי חימצון וסילוק אלרגניים שונים מהגוף על ידי דיאטת אלימינציה ואתגר.


דיאטת אלימינציה ואתגר

אחד הכלים הטיפוליים החשובים ברפואה הנטורופתית ומטרתה העיקרית היא אבחון מדויק של מרכיב תזונתי כלשהוא הגורם לתגובה אלרגית של הגוף. תגובה אלרגית באה לידי ביטוי במגוון מצבי חולי כגון: אסטמה, אטופיק דרמטיטיס, ראומטואיד ארטריטיס, מחלות מעי, מיגרנות ועוד. במהלך דיאטת אלימינציה ואתגר נבנה למטופל תפריט מבוקר אר אינו מכיל מזונות אלרגניים. לאחר תקופה עם הדיאטה ולאחר העלמות הסימפטומים או שיפור משמעותי מתחילים לאתגר את הגוף בצורה מבוקרת גם כן עם כל סוג מזון בנפרד. לאחר איתור המזון הגורם לתגובה האלרגנית והפסקת צריכתו הגוף מפסיק את התגובה האלרגית. הפסקת הצריכה של המזון האלרגני נמשכת כשנה על מנת ליצור דה-סנסיטיזציה (תת רגישות) למזון הבעייתי.


לילך נהרי-נטורופתית מומחית