הקשר בין צריכת ויטמין D וסידן לסרטן הקולון



הוכחות אפידמיולוגיות מראות כי צריכה של ויטמין D וסידן נמצאת ביחס הפוך להמצאות סרטן הקולון. ההשערה היא כי ויטמין D וסידן משנים את הפרוליפרציה של תאי אפיתל במעי מדפוס בעל סיכון גבוה לדפוס בעל סיכון נמוך.

מחקר בדק את הקשר בין סרטן מעי גס לבין צרכית ויטמין D וסידן. נאסף מידע על ידי שאלוני בריאות מנשים מויסקונסין: 678 נשים בריאות (שהיוו את קבוצת הבקורת), 348 בעלי סרטן מעי גס ו 164 בעלי סרטן ברקטום. התוצאות היו כי צריכה גבוהה של סידן היתה קשורה לסיכון נמוך לסרטן הקולון והרקטום. אותו הדבר נצפה גם לגבי ויטמין D. המסקנות היו כי צריכה של סידן וויטמין D מורידה את הסיכון לסרטן קולון ורקטום.(1)

באיים הפאריים נבדק הקשר בין סרטן מעי גס לבין הרגלי תזונה. האיים הפאריים הם איים קטנים האטלנטיק הצפוני, האוכלוסיה מאוד מוגדרת, ולכן זה מקום טוב לעשות מחקר אפידמיולוגי. נבדקו כל מקרי הסרטן בין השנים 1979-1993. נמצאו 242 מקרים של סרטן הקולון-רקטלי:166 סרטן קולון ו 76 סרטן רקטום. מקרי הסרטן הללו נמוכים בצורה משמעותית מאירופה המערבית ואמריקה הצפונית. מצב זה הוא למרות צריכה נמוכה של ירקות ופירות וצריכה גבוהה של שומן. אולם, התזונה באיים הפאריים עשירה בדגים, סידן וויטמין D ולכן כנראה המקרים המעטים יחסית של סרטן הקולון-רקטום.(2)

במחקר אחר נבדק הקשר בין סידן, ויטמין D, חשיפה לשמש, מוצרי חלב והסיכון לסרטן הקולון. נאסף מידע מ 1993 מקרי סרטן הקולון ומ 2410 אנשים בריאים הוו את קבוצת הבקורת. נלקחו בחשבון בשכלול מרכיבים שונים כגון: גיל, מין, BMI, היסטוריה משפחתית, פעילות גופנית, צריכה קלורית, צריכת סיבים תזונתיים, אספירין ו NSAIDS. התוצאות הראו כי צריכת סידן הראה יחס הפוך בסיכון לסרטן הקולון בנשים וגברים. לא השלכות דומות לגבי ויטמין D וחשיפה לשמש. צריכה של מוצרי חלב דלי שומן הראתה יחס הפוך בסיכון לסרטן הקולון בנשים וגברים. שימוש בתוספים של סידן וויטמין D הראו בשני המינים יחס הפוך לסיכון סרטן הקולון. מסקנות המחקר שיש קשר בין צריכה גבוהה של סידן וירידה בסיכון לסרטן קולון. (3)


מחקר אחר בדק את הקשר בין צריכת מוצרי חלב, סידן, לקטוז וויטמין D וסרטן בקולון וברקטום. השתתפו 9959 גברים ונשים בגילאי 15 ומעלה ללא היסטוריה של סרטן בתחילת המחקר. במשך 24 שנים של מעקב 72 מקרים חדשים של סרטן במעי הגס (38 בקולון ו 34 ברקטום) נמצאו. התוצאות הראו כי צריכה של חלב ומוצרי חלב נמצאת ביחס הפוך לסיכון לסרטן הקולון, בעוד שיחס זה לא נמצא בסרטן הרקטום. נמצא גם יחס הפוך בין צריכת לקטוז לסיכון סרטן הקולון. צריכה של ויטמין D וסידן לא הראו קשר לסיכון לסרטן, בעוד שצריכת מוצרי חלב שעברו תסיסה נמצאו כגורמי סיכון לסרטן הקולון רקטלי. המסקנות היו שצריכה גבוהה של חלב הורידה בצורה משמעותית את הסיכון לסרטן הקולון בעוד שלא נמצא אותו קשר בצריכת ויטמין D, סידן ומוצרי חלב מותססים.(4)

מחקר אחר חקר השפעת צריכת תוסף סידן או צריכת מוצרי חלב דלי שומן על פרוליפרציה ודיפרנציאציה של תאים אפיתליים. המחקר השוואה בין מתן סידן קרבונט 900 מ"ג ליום לבין תזונה המכילה מוצרי חלב דלי שומן עם אותו ערך סידן ליום. השתתפו במחקר 40 משתתפים עם סיכון לנאופלסיה בקולון. פרוליפרציה של תאים רקטליים נצפתה באנדוסקופיה לפני תחילת המחקר, ובסוף המחקר. התוצאות הראו ירידה משמעותית בפרוליפרציה של תאי האפיתל. מסקנות המחקר היו כי מתן תוספת סידן או תזונה עשירה במוצרי חלב דלי שומן מקטינה פרוליפרציה של תאי אפיתל ובכך מורידה סיכון לסרטן הקולון(5)

Referances:

1. the association of calcium and vitamin d, and colon and rectal cancer in wisconsin women. Int j epidemiol.1998 oct;27(5):788-93
2. colorectal cancer in the faroe islands - a setting for the study of the role of diet. J epidemiol biostat. 1999;4(1):31-6
3. calcium, vitamin d, sunshine exposure, dairy products and colon cancer risk. Cancer causes control. 2000 may;11(5):459-66
4. prospective study on milk products, calcium and cancers of the colon and rectum. Eur j clin nutr 2001 nov;55(11):1000-7
5. comparison of calcium supplementation or low fat dairy foods on epithelial cell proliferation and differentiation. Nutr cancer. 2001;41(1-2):150-5


לילך נהרי-נטורופתית מומחית