בטטה וכיצד היא טובה לדלקת בקיבה

 

בטטה היא ירק בריא במיוחד והיא מכילה מגוון רחב של מרכיבים תזונתיים ההופכים אותה לאחד הירקות הבריאים בעולם. בטטה טובה במיוחד לבעיות עיכול שונות כגון גסטריטיס - דלקת בקיבה. הבטטה מכילה קרטנואידים - רכיבים המסייעים בשיקום רירית הקיבה. כמו כן היא רכה וקלה מאוד לעיכול וכן היא עשירה מאוד בוויטמין A - נוגד חמצון משמעותי בחיזוק מערכת החיסון ושמירה על תקינות התאים. בנוסף לכך בטטה נחשבת למזון אנטי דלקתי ושילוב תכונות אלו הופכות אותה למאכל חשוב לסובלים מדלקת בקיבה - גסטריטיס. קראו עוד בהרחבה על תכונות הבטטה בהמשך


בטטה - עובדות ומידע בריאותי


מדוע בטטה טובה במיוחד לדלקת בקיבה -גסטריטיס

בטטה מכילה ריכוז גבוה מאוד של ויטמין A

בטטה ממוצעת מכילה כמות הגבוהה פי 3 (14,184 יחב"ל!) מההמלצה היומית למבוגר של ארגון הבריאות האמריקני (FDA) ויטמין A הוא נוגד חמצון חזק החשוב לתהליכים שונים בגוף ובמיוחד בשמירה על תקינות התאים מפני נזקי חמצון של רדיקלים חופשיים. בטטה שייכת למשפחת המזונות הכתומים אשר פיגמנט הצבע הכתום הוא אשר מקנה להם את התכונות הבריאותיות השונות שלהם ובמיוחד ריכוזים גבוהים, כאמור, של ויטמין A. גסטריטיס מאופיינת כאמור בדלקת של רירית דופן הקיבה - הריכוזים הגבוהים של ויטמין A המצויים בבטטה עשויים לסייע בהגנה על הרירית מפני נזק מתמשך ובכך לסייע בהחלמה טבעית מהדלקת בקיבה. צריכה קבועה של בטטה אפויה או מבושלת היא המלצה טובה לכל מי שסובל מבעיות עיכול, לא רק גסטריטיס.


בטטה עשירה בקרטנואידים


בטטה עשירה מאוד בקרטנואידים - רכיבי תזונה אשר עשויים לסייע בשיקום ריריות הקיבה המודלקות האופייני למצב של גסטריטיס. קרטנואידים מוכרים ביכולתם המיטיבה לדלקות שונות ומכאן חשיבות הצריכה שלהם במיוחד במצבי דלקת בקיבה. בטטה ממוצעת אחת מכילה ריכוז גבוה של קרטנואידים ולכן היא מאכל חשוב במסגרת טיפול והחלמה מדלקת בקיבה.


בטטה מכילה רכיבים אנטי דלקתיים


הבטטה עשירה ברכיבים נוגדי דלקתיות. הפעילות האנטי דלקתית של הבטטה חשובה בתהליך הריפוי מגסטריטיס על מנת לזרז את הפחתת התהליך הדלקתי המתרחש בריריות הקיבה. צריכה קבועה של בטטה כחלק מתכנית תזונה מקיפה ומותאמת לדלקת בקיבה עשויה לתרום בצורה משמעותית לכל תהליך הריפוי. כמו כן בטטה עשירה בפחמימות והיא מספקת תחושת שובע לזמן ארוך. העיכול שלה קל מאוד והיא אינה מכבידה על הקיבה בתהליך הפירוק שלה - תכונה טובה מאוד למניעת עומס במצב של דלקת בקיבה.


טיפול טבעי לגסטריטיסטיפול נטורופתי לגסטריטיס


בטטה קלה מאוד לעיכול ואינה מעלה את חומציות הקיבה


אחרי בישול או אפיה הבטטה הופכת לרכה וקלה מאוד לעיכול - תכונה חשובה ביותר למזון המתאים לטיפול בדלקת בקיבה - גסטריטיס. תכונה זו של הבטטה מאפשר מעבר שלה בקיבה ללא שהיא מעלה את רמת החומציות מעבר לנדרש ובכך מונעת גירוי גבוה יותר על ריריות הקיבה המודלקות. בתהליך הטיפול לדלקת בקיבה יש חשיבות בצמצום רמת החומציות ושמירה על תהליכי עיכול קלים ככל שניתן. זו הסיבה שבטטה היא מזון אידאלי לגסטריטיס


בטטה מסייעת להרגעה


בטטה ממוצעת מכילה ריכוז טוב של ויטמינים מקבוצה B - במיוחד ויטמין B6 (כ-15% מההמלצה לצריכה יומית) - קבוצת ויטמיני B חשובה לתפקוד תקין של מערכת העצבים. מקרים רבים מאוד של דלקת בקיבה מאופיינים גם ברמות סטרס גבוהות ברקע. היכולת לאזן את רמת המתח ואת פעילות מערכת העצבים כולה היא פעולה חשובה בכל תהליך החלמה מדלקת בקיבה. צריכת בטטה על בסיס קבוע יכול לסייע באספקת רכיבי תזונה אלו ולסייע בהפחתת הסטרס ובתהליך ההחלמה כולו.


איך אוכלים בטטה? חשוב לא פחות!


בטטה היא אכן אחד הירקות הטובים יותר למצבי דלקת בקיבה -גסטריטיס. אולם ישנה חשיבות גדולה גם לצורות האכילה של הבטטה - בהיבט הזה כל אדם שונה לחלוטין ממשנהו - תכנית תזונתית מקיפה לטיפול בגסטריטיס כוללת גם היבטי תזונה מעבר לתכנון מה מותר ומה אסור לאכול - הרגלי תזונה כגון צורת בישול, זמני אכילה, משך אכילה, צורות אכילה ועוד - לכולם השפעה גדולה כאשר ישנה רגישות בקיבה כגון גסטריטיס. בשלב ההחלמה יש צורך להתייחס לכל הנושאים האלו ולבצע התאמה אישית של תכנית התזונה תוך מעקב רצוף על מנת לוודא כי אכן יש השפעה מיטבית של הטיפול על מהלך ההחלמה מהדלקת בקיבה. התייחסות זו היא בסיס שיטת הטיפול בקליניקה - התייחסות מקיפה ככל האפשר להיבטי תזונה תוך התאמת הטיפול לצרכי המטופל וביצוע ליווי ומעקבים רצופים על מנת לוודא כי ההחלמה מתקדמת בצורה הטובה ביותר.