אגס – חשיבותו בטיפול בכבד שומני

אגס הוא מהפירות הפופולריים והנפוצים ביותר, הוא דל קלוריות ועשיר בסיבים תזונתיים, ויטמינים ומינרלים.

האגס טוב למצבי עיכול שונים כגון עצירות, גסטריטיס, וכן לטיפול טבעי בכבד שומני, הרזיה בריאה ועוד.

ישנם כ-5000 זנים של אגסים ברחבי העולם והוא פרי אשר ניתן למצוא בשווקים כמעט לאורך כל השנה.

המלצת צריכה

אגס מגיע למדפים לרוב כשהוא קשה מאוד. ההמלצה היא לאכול אגסים כשהם רכים ובשלים. מדוע? מאחר ואז הם הכי קלים לעיכול.


איזון סוכר בדם מפחית סיכון לכבד שומני

רמות סוכר גבוהות בדם משפיעות על היווצרות בעיות מטבוליות אחרות כגון כולסטרול, כבד שומני ועוד.

טיפול טבעי בכבד שומני מצריך התייחסות לאיזון הסוכר על מנת שלא להפריע לתהליך שיקום הכבד.

אגסים מזנים שונים מכילים כמויות גבוהות של סיבים תזונתיים אשר מאטים את ספיגת הסוכר ומשפיעים על הפרשות האינסולין.

איזון משקל חשוב גם הוא לטיפול בכבד שומני

האטת תהליכי ספיגת הסוכר בדם על ידי הסיבים שבאגס מסייעים גם לשמור על משקל תקין ובריא.

משקל מאוזן הוא בסיס חשוב להצלחת הטיפול מאחר וכמות השומן בכבד מושפעת מכמות השומן הכללית בגוף.


פעילות אנטי דלקתית ואנטי חימצונית

אגס ממוצע מכיל כמויות יפות של חומצה פולית, בטא קרוטן וניאצין – מינרלים המשפיעים על תפקודי התאים וחילוף חומרים.

בטא קרוטן הופך בגוף לוויטמין A התומך בשמירה על שלמות התאים על ידי הפחתת נזקי רדיקלים חופשיים.

בנוסף, אגס עשיר בפוליפנולים – נוגדי חימצון אשר מצויים בעיקר בקליפה המכילה ריכוז של פוליפנולים גבוה פי 5 לערך מאשר בבשר.

תהליכים דלקתיים בגוף

דלקת היא חלק מתגובה טבעית של מערכת החיסון והיא מתרחשת באופן תדיר על מנת להגן עלינו בפני מזהמים.

אולם דלקת פעילה עלולה להוות בעיה בריאותית ולתרום להיווצרות מחלות כרוניות כגון סוכרת וכבד שומני.

באגס תכולת נוגדי חימצון בשם פלבנואידים – הרכבים תזונתיים התורמים להפחתת תהליכים דלקתיים כרוניים והפחתת הסיכון לפתח מחלות קשורות ובהם כבד שומני.

חשוב לזכור

הפחתת דלקתיות חשובה בטיפול הטבעי מאחר ודלקת נחשבת לאחד מהסיבוכים המרכזיים בכבד שומני.


אגס כיצד הוא מסייע לטיפול בכבד שומני

אגס יתרונות בריאותיים

• טוב לתמיכה בכבד שומני
• מסייע בטיפול בעצירות
• מכיל רכיבים אנטי דלקתיים
• עשיר בנוגדי חימצון
• מסייע להסדרת תהליכי עיכול
• היפואלרגני וקל לעיכול
• מסייע לטיפול ומניעת עצירות
• מקור טוב לסיבים תזונתיים
• עשיר בחומצה פולית
• מקור טוב למינרלים וויטמינים


עידוד יציאות

באגס כמות מכובדת של סיבים תזונתיים מסוגים שונים – סיבים מסיסים וסיבים לא מסיסים.

סיבים תזונתיים מוכרים זה מכבר בהשפעתם החיובית על המעי ועל ריכוז החיידקים הטובים – השפעה המובילה להסדרת תהליכי עיכול ומניעת עצירות.



היפואלרגני

אגס נחשב לפרי היפואלרגני ולכן הוא מאוד פופולרי כמזון ראשון לתינוקות אחרי או במקביל להנקה.

זהו פרי הזמין בשווקים לאורך כל השנה וניתן לשלב אותו בתפריט התזונה באופן קל ופשוט במנות כגון:

• שייקים
• דייסה
• סלטי ירקות
• קינוחים
• ועוד

חלופה בריאותית מועדפת

אגס וחופן שקדים או אגוזים מהווה חלופה בריאה ומצוינת לחטיף מעובד


מחקרים

אגסים והשפעתם על בריאות הלב

פקטין – יתרונות בריאותיים

דלקת כרונית ודרכי טיפול


אגס טרי – ערך תזונתי מפורט

לפי 100 גרם

התפלגות הערך הקלורי אנרגיה
פחמימות96%סה"כ קלוריות58.0
שומן2%קלוריות מפחמימות55.7
חלבון2%קלוריות משומן1.0
  קלוריות מחלבונים1.3
    
פחמימותחלבון וחומצות אמינו
סה"כ פחמימות15.5 גרםסה"כ חלבון0.4 גרם
סיבים תזונתיים3.1 גרםTryptophan2.0 מ"ג
עמילן~Threonine11.0 מ"ג
סוכר9.8 גרםIsoleucine11.0 מ"ג
סוכרוז – Sucrose780 מ"גLeucine19.0 מ"ג
גלוקוז – Glucose2760 מ"גLysine17.0 מ"ג
פרוקטוז – Fructose6231 מ"גMethionine2.0 מ"ג
לקטוז – Lactose10.0 מ"גCystine2.0 מ"ג
מלטוז – Maltose10.0 מ"גPhenylalanine11.0 מ"ג
גאלאקטוז – Galactose0.0 מ"גTyrosine2.0 מ"ג
  Valine17.0 מ"ג
שומן וחומצות שומןArginine10.0 מ"ג
סה"כ שומן0.1 גרםHistidine2.0 מ"ג
שומן רווי0.0 גרםAlanine14.0 מ"ג
חד בלתי רווי0.0 גרםAspartic acid105 מ"ג
רב בלתי רווי0.0 גרםGlutamic acid30.0 מ"ג
  Glycine13.0 מ"ג
סטרול Proline21.0 מ"ג
כולסטרול0.0 מ"גSerine15.0 מ"ג
פיטוסטרול8.0 מ"גHydroxyproline~
Campesterol~  
Stigmasterol~  
Beta-sitosterol~  
ויטמינים  
ויטמין A23.0 יחב"ל  
רטינול – Retinol0.0 מק"ג  
Retinol Activity Equivalent1.0 מק"גמינרלים
אלפא-קרוטן0.0 מ"גסידן9.0 מ"ג
בטא-קרוטן13.0 מ"גברזל0.2 מ"ג
ויטמין C4.2 מ"גמגנזיום7.0 מ"ג
ויטמין D~זרחן11.0 מ"ג
ויטמין E0.1 מ"גאשלגן119 מ"ג
ויטמין B10.0 מ"גנתרן1.0 מ"ג
ויטמין B20.0 מ"גאבץ0.1 מ"ג
ויטמין B30.2 מ"גנחושת0.1 מ"ג
ויטמין B60.0 מ"גמנגן0.0 מ"ג
חומצה פולית0.0 מק"גסלניום0.1 מק"ג
ויטמין B120.0 מק"ג  
ויטמין B50.0 מ"גשונות
ויטמין K4.5 מק"גאלכוהול0.0 גרם
  מים83.7 גרם
~ מציין נתון חסר או לא קייםאפר0.3 גרם
 קפאין0.0 מ"ג

אודות לילך נהרי ND

נטורופתית והרבליסטית מוסמכת. מטפלת בקליניקה פרטית מעל 20 שנים. מומחית בטיפול טבעי בדרכי עיכול במצבים כגון ריפלוקס, גסטריטיס, אולקוס ועוד. משך כ-10 שנים שימשה מרצה בכירה במכללת רידמן ובמכון וינגייט.