מאת:
ניווט מהיר
אגס הוא מהפירות הפופולריים והנפוצים ביותר, הוא דל קלוריות ועשיר בסיבים תזונתיים, ויטמינים ומינרלים.
האגס טוב למצבי עיכול שונים כגון עצירות, גסטריטיס, וכן לטיפול טבעי בכבד שומני, הרזיה בריאה ועוד.
ישנם כ-5000 זנים של אגסים ברחבי העולם והוא פרי אשר ניתן למצוא בשווקים כמעט לאורך כל השנה.
המלצת צריכה
אגס מגיע למדפים לרוב כשהוא קשה מאוד. ההמלצה היא לאכול אגסים כשהם רכים ובשלים. מדוע? מאחר ואז הם הכי קלים לעיכול.
איזון סוכר בדם מפחית סיכון לכבד שומני
רמות סוכר גבוהות בדם משפיעות על היווצרות בעיות מטבוליות אחרות כגון כולסטרול, כבד שומני ועוד.
טיפול טבעי בכבד שומני מצריך התייחסות לאיזון הסוכר על מנת שלא להפריע לתהליך שיקום הכבד.
אגסים מזנים שונים מכילים כמויות גבוהות של סיבים תזונתיים אשר מאטים את ספיגת הסוכר ומשפיעים על הפרשות האינסולין.
איזון משקל חשוב גם הוא לטיפול בכבד שומני
האטת תהליכי ספיגת הסוכר בדם על ידי הסיבים שבאגס מסייעים גם לשמור על משקל תקין ובריא.
משקל מאוזן הוא בסיס חשוב להצלחת הטיפול מאחר וכמות השומן בכבד מושפעת מכמות השומן הכללית בגוף.
פעילות אנטי דלקתית ואנטי חימצונית
אגס ממוצע מכיל כמויות יפות של חומצה פולית, בטא קרוטן וניאצין – מינרלים המשפיעים על תפקודי התאים וחילוף חומרים.
בטא קרוטן הופך בגוף לוויטמין A התומך בשמירה על שלמות התאים על ידי הפחתת נזקי רדיקלים חופשיים.
בנוסף, אגס עשיר בפוליפנולים – נוגדי חימצון אשר מצויים בעיקר בקליפה המכילה ריכוז של פוליפנולים גבוה פי 5 לערך מאשר בבשר.
תהליכים דלקתיים בגוף
דלקת היא חלק מתגובה טבעית של מערכת החיסון והיא מתרחשת באופן תדיר על מנת להגן עלינו בפני מזהמים.
אולם דלקת פעילה עלולה להוות בעיה בריאותית ולתרום להיווצרות מחלות כרוניות כגון סוכרת וכבד שומני.
באגס תכולת נוגדי חימצון בשם פלבנואידים – הרכבים תזונתיים התורמים להפחתת תהליכים דלקתיים כרוניים והפחתת הסיכון לפתח מחלות קשורות ובהם כבד שומני.
חשוב לזכור
הפחתת דלקתיות חשובה בטיפול הטבעי מאחר ודלקת נחשבת לאחד מהסיבוכים המרכזיים בכבד שומני.

אגס יתרונות בריאותיים
• טוב לתמיכה בכבד שומני
• מסייע בטיפול בעצירות
• מכיל רכיבים אנטי דלקתיים
• עשיר בנוגדי חימצון
• מסייע להסדרת תהליכי עיכול
• היפואלרגני וקל לעיכול
• מסייע לטיפול ומניעת עצירות
• מקור טוב לסיבים תזונתיים
• עשיר בחומצה פולית
• מקור טוב למינרלים וויטמינים
עידוד יציאות
באגס כמות מכובדת של סיבים תזונתיים מסוגים שונים – סיבים מסיסים וסיבים לא מסיסים.
סיבים תזונתיים מוכרים זה מכבר בהשפעתם החיובית על המעי ועל ריכוז החיידקים הטובים – השפעה המובילה להסדרת תהליכי עיכול ומניעת עצירות.
היפואלרגני
אגס נחשב לפרי היפואלרגני ולכן הוא מאוד פופולרי כמזון ראשון לתינוקות אחרי או במקביל להנקה.
זהו פרי הזמין בשווקים לאורך כל השנה וניתן לשלב אותו בתפריט התזונה באופן קל ופשוט במנות כגון:
• שייקים
• דייסה
• סלטי ירקות
• קינוחים
• ועוד
חלופה בריאותית מועדפת
אגס וחופן שקדים או אגוזים מהווה חלופה בריאה ומצוינת לחטיף מעובד
מחקרים
אגס טרי – ערך תזונתי מפורט
לפי 100 גרם
התפלגות הערך הקלורי | אנרגיה | ||||
פחמימות | 96% | סה"כ קלוריות | 58.0 | ||
שומן | 2% | קלוריות מפחמימות | 55.7 | ||
חלבון | 2% | קלוריות משומן | 1.0 | ||
קלוריות מחלבונים | 1.3 | ||||
פחמימות | חלבון וחומצות אמינו | ||||
סה"כ פחמימות | 15.5 גרם | סה"כ חלבון | 0.4 גרם | ||
סיבים תזונתיים | 3.1 גרם | Tryptophan | 2.0 מ"ג | ||
עמילן | ~ | Threonine | 11.0 מ"ג | ||
סוכר | 9.8 גרם | Isoleucine | 11.0 מ"ג | ||
סוכרוז – Sucrose | 780 מ"ג | Leucine | 19.0 מ"ג | ||
גלוקוז – Glucose | 2760 מ"ג | Lysine | 17.0 מ"ג | ||
פרוקטוז – Fructose | 6231 מ"ג | Methionine | 2.0 מ"ג | ||
לקטוז – Lactose | 10.0 מ"ג | Cystine | 2.0 מ"ג | ||
מלטוז – Maltose | 10.0 מ"ג | Phenylalanine | 11.0 מ"ג | ||
גאלאקטוז – Galactose | 0.0 מ"ג | Tyrosine | 2.0 מ"ג | ||
Valine | 17.0 מ"ג | ||||
שומן וחומצות שומן | Arginine | 10.0 מ"ג | |||
סה"כ שומן | 0.1 גרם | Histidine | 2.0 מ"ג | ||
שומן רווי | 0.0 גרם | Alanine | 14.0 מ"ג | ||
חד בלתי רווי | 0.0 גרם | Aspartic acid | 105 מ"ג | ||
רב בלתי רווי | 0.0 גרם | Glutamic acid | 30.0 מ"ג | ||
Glycine | 13.0 מ"ג | ||||
סטרול | Proline | 21.0 מ"ג | |||
כולסטרול | 0.0 מ"ג | Serine | 15.0 מ"ג | ||
פיטוסטרול | 8.0 מ"ג | Hydroxyproline | ~ | ||
Campesterol | ~ | ||||
Stigmasterol | ~ | ||||
Beta-sitosterol | ~ | ||||
ויטמינים | |||||
ויטמין A | 23.0 יחב"ל | ||||
רטינול – Retinol | 0.0 מק"ג | ||||
Retinol Activity Equivalent | 1.0 מק"ג | מינרלים | |||
אלפא-קרוטן | 0.0 מ"ג | סידן | 9.0 מ"ג | ||
בטא-קרוטן | 13.0 מ"ג | ברזל | 0.2 מ"ג | ||
ויטמין C | 4.2 מ"ג | מגנזיום | 7.0 מ"ג | ||
ויטמין D | ~ | זרחן | 11.0 מ"ג | ||
ויטמין E | 0.1 מ"ג | אשלגן | 119 מ"ג | ||
ויטמין B1 | 0.0 מ"ג | נתרן | 1.0 מ"ג | ||
ויטמין B2 | 0.0 מ"ג | אבץ | 0.1 מ"ג | ||
ויטמין B3 | 0.2 מ"ג | נחושת | 0.1 מ"ג | ||
ויטמין B6 | 0.0 מ"ג | מנגן | 0.0 מ"ג | ||
חומצה פולית | 0.0 מק"ג | סלניום | 0.1 מק"ג | ||
ויטמין B12 | 0.0 מק"ג | ||||
ויטמין B5 | 0.0 מ"ג | שונות | |||
ויטמין K | 4.5 מק"ג | אלכוהול | 0.0 גרם | ||
מים | 83.7 גרם | ||||
~ מציין נתון חסר או לא קיים | אפר | 0.3 גרם | |||
קפאין | 0.0 מ"ג |
אודות לילך נהרי ND
נטורופתית והרבליסטית מוסמכת. מטפלת בקליניקה פרטית מעל 20 שנים. מומחית בטיפול טבעי בדרכי עיכול במצבים כגון ריפלוקס, גסטריטיס, אולקוס ועוד. משך כ-10 שנים שימשה מרצה בכירה במכללת רידמן ובמכון וינגייט.