הקשר בין תזונה נכונה וסרטן


מאת: ד"ר דן קרת , נטורופת ND MD


מחקרים על הקשר בין תזונה נכונה והתחלואה בסרטן

אילו היה הטיפול הקונבנציונלי הניתן כיום לריפוי סרטן משביע רצון, לא היינו מוסיפים ומקשים על חיי הנאבק בסרטן בהנחיות תזונתיות שיכבידו עליו הכבדה נוספת. ברצוני להביא לקורא תוצאות מחקר רפואי חשוב שבדק את מידת ההצלחה של המאבק הרפואי בסרטן.

המאמר, פרי עטו של ד"ר ג`ון ביילר מבית-הספר לבריאות הציבור באוניברסיטת הרוורד, פורסם ב- New England Journal of Medicine ב-1986 (מאז לא חלו שינויים משמעותיים במגמות המתוארות). המאמר עוסק בשאלה, האם יש התקדמות במלחמה נגד הסרטן (Progress against Cancer?).
מסקנותיו של החוקר עגומות. במהלך שלושת העשורים האחרונים יש עלייה במקרי התמותה מסרטן. ביילר בנה מדד להערכת תוצאות המאבק בסרטן, על פי שינוי שיעורי התמותה מכל סוגי הסרטן בכלל האוכלוסיה, בהתאמה לגיל. על פי מדד זה: "...אנו מפסידים במלחמה בסרטן".

המלצתו היא: "יש צורך להסיט את הדגש ממחקר על טיפול בסרטן למחקר על מניעה, אם מעוניינים בהתקדמות משמעותית במלחמה בסרטן בעתיד."

ברוח המלצתו של ד"ר ביילר אבקש לבדוק את הפוטנציאל הגלום בתזונה למניעת סרטן. מה אומרת הספרות הרפואית על פוטנציאל המניעה של סרטן באופן כללי? החוקרים המתמודדים עם שאלה זו מעריכים שכ - 80% (!) ממקרי הסרטן יכולים להימנע תיאורטית באמצעות שינויים בהרגלי החיים (בעיקר תזונה ועישון) ובהרגלי העבודה (בעיקר מגע עם חומרים מסרטנים, אסבסט למשל).

על פי TEXTBOOK OF CLINICAL ONCOLOGY בהוצאת החברה האמריקאית לסרטן, עומדת התזונה במקום הראשון בין הגורמים בעלי הפוטנציאל למניעת סרטן, בשיעור של 42%. במקום השני נמצא העישון, בשיעור 37%. תיאורטית לפחות, הפסקת עישון ושינויים מתאימים בתזונה עשויים להשפיע דרמטית על תחלואה במחלה.

המרכיב התזונתי החשוד ביותר ביצירת סביבה אוהדת בגוף להתפתחות סרטן הוא השומן. ליתר דיוק, סך השומן הכללי, ובעיקר חומצות שומן רוויות וחומצות שומן רב-בלתי-רוויות מסוג אומגה 6 הם גורם הסיכון העיקרי לסרטן הערמונית, השד, השחלה, אנדומטריום (רירית הרחם), הלבלב והמעי הגס, המהווים ביחד את רוב מקרי הסרטן אצל בני האדם. חומצות שומן אלה הן העיקריות והשכיחות במזון, הן מן החי והן מן הצומח.

מבין סוגי הסרטן הרבים המתפתחים בעידוד דיאטה עתירת שומן, זה שנלמד יותר מאחרים הוא סרטן השד, סרטן התוקף בערך אחת מכל 10 נשים בחברות השפע. שיעורי התמותה מסרטן השד נשארו פחות או יותר קבועים ב-60 השנים האחרונות 27/100,000. מאז 1980 חלה עלייה, והשיעור עלה ל-104.9/100,000 נשים ב-1986. (באותה תקופה היתה עלייה חדה במספר הנשים שעברו ממוגרפיה, וייתכן קשר בין עליית שניהם).

אחד מהמחקרים הנרחבים ביותר בהיסטוריה הרפואית נערך בניהולו של ד"ר טקשי היראיאמה (TAKESHI HIRAYAMA) מהמכון הלאומי לחקר הסרטן בטוקיו. במהלכו עקבו אחר 122,000 איש ואישה במשך עשרות שנים. באחד מחלקי המחקר חקרו ד"ר היראיאמה ועמיתיו את הסיכון של נשים לחלות בסרטן השד כפונקציה של צריכת בשר, ביצים, חמאה וגבינה. התוצאות מעידות על כך שלאישה הצורכת בשר מדי יום יש סיכוי לחלות בסרטן שד כמעט פי 4 לעומת אישה הצורכת מעט בשר או בכלל לא.

ממצאים דומים נמצאו לגבי צריכת ביצים, חמאה וגבינה.
בשנת 1975 פירסמו ארמסטרונג ודול תוצאות מחקר חשוב ונרחב ב- INTERNATIONAL JOURNAL OF CANCER. במחקר הושווה הקשר בין הדיאטות של נשים במדינות שונות לבין שיעורי סרטן השד. נמצא מיתאם גבוה בין צריכת שומן לאדם לשיעורי סרטן השד.

ממצא זה חד-משמעי כל כך עד כי ניתן למצאו ב"תנ"ך" של הרופאים: `עקרונות ברפואה פנימית` מאת הריסון. בפרק על סרטן השד נכתב: "שיעורי סרטן השד שונים מאוד בין מדינות שונות, והשיעורים הגבוהים ביותר מתרחשים במדינות עשירות ומערביות. השיעורים הנמוכים ביותר הם בקרב אסיאתים. הסיכוי של יפנים שהיגרו להוואי ולדרום קליפורניה ולדור שני של יפנים אלה לפתח סרטן שד עולה ככל שהם חיים זמן רב יותר בקרב המדינה אליה היגרו, במקרה זה ארה"ב.

החיפוש אחר גורמים סביבתיים שעשויים להסביר פנומן זה התרכזו על דיאטה, ובעיקר על השומן בדיאטה. קיים מיתאם מצוין בין שינויים בצריכת שומן במדינות שונות לבין שיעורי סרטן השד במדינות אלה".

ממצא זה שופך אור חדש על המרכיב הגנטי בהתפתחות הסרטן. אנו רואים שהשינוי הסביבתי מהווה גורם מכריע בעליית שיעורי הסרטן בקרב אוכלוסיית מהגרים, למרות המרכיב הגנטי הקבוע. יותר מכך, אפילו בתוך יפן, נשים ממעמד סוציו-אקונומי גבוה, הניזונות מיותר בשר בכל יום, הן בעלות סיכון גבוהה פי 8 לחלות בסרטן השד לעומת נשים עניות, הצורכות בשר לעתים נדירות. ההבדל העיקרי בין קבוצות אלה הוא בצריכת השומן המצוי בבשר.

ד"ר אוליבר אלבסטר, העומד בראש המכון למניעת מחלות במרכז הרפואי של אוניברסיטת ג`ורג` וושינגטון, מדריך בספרו `כוח המניעה` (THE POWER OF PREVENTION), כיצד להקטין את הסיכון לחלות בסרטן. לאחר סקירת העובדות המדעיות הוא קובע, כי שומן בדיאטה הוא האשם העיקרי בגרימת סרטן השד, דעה המשותפת גם למכון הסרטן הלאומי של ארצות-הברית


ד"ר דן קרת סיים בהצטיינות בית ספר לרפואה שליד הטכניון בחיפה ודוקטור לרפואה נטורופתית מאוניברסיטת בסטיר בארה"ב, עובד בשירותי רפואה משלימה במרכז רפואי אסף הרופא, מרכז המגמה לנטורופתיה בבית ספר לרפואה משלימה במדיקולג', מנחה מ- 1994 קבוצות תמיכה למבריאי לב לפי שיטתו של דוקטור דין אורניש.