דיוורטיקוליטיס • דיוורטיקולוזיס • כיצד להקל ולטפל



דיוורטיקוליטיס הינה מחלה שכיחה של מערכת העיכול המתרחשת בעיקר במעי הגס. היא מופיעה בעיקר בגיל העמידה או אצל אנשים מבוגרים, למרות שלעיתים נדירות דיוורטיקוליטיס יכולה להופיע גם בגיל צעיר.

סעיף במעי הינו כיס קטן בולט הנמצא בעיקר בחלק התחתון של המעי הגס. סעיפים שכיחים מאוד, בעיקר אחרי גיל 40 אולם לעיתים נדירות גורמים לבעיות.

בארצות מערביות שכיחות הופעת הדיוורטיקוליטיס הולכת ועולה, בעיקר בגלל הפחתת צריכת סיבים תזונתיים בתזונה. כמו כן אורח חיים יושבני ורמות מתח גבוהות המאפיינים את העולם המערבי - גם הם משפיעים על בריאות מערכת העיכול.


חשוב לזכור: דיוורטיקוליטיס מתפתחת מדיוורטיקולוזיס


דיוורטיקולוזיס [Diverticulosis]
מצב בו קיימים סעיפים במעי. דיוורטיקולוזיס מתפתח לרוב במקומות במעי בהם הדפנות חלשות והלחץ רב. זה גורם לכיסים קטנים לאורך דופן המעי.

דיוורטיקוליטיס [Diverticulitis]
מצב בו אחד הסעיפים הופך למודלק ומזדהם. דיוורטיקוליטיס נגרם כשהכיס נקרע, כתוצאה מכך מתפתחת דלקת ובמקרים מסוימים זיהום עקב חיידקי המעי.


כדאי לדעת: ניתן לטפל בדיוורטיקוליטיס ברמה נמוכה על ידי אנטיביוטיקה ושינויים תזונתיים. מצבים חמורים או חוזרים עלולים להצריך ניתוח.


ניווט מהיר:
תסמינים
אבחנה
טיפול טבעי
צמחי מרפא
מחקרים ומקורות


תסמינים נפוצים


דיוורטיקולוזיס הינו ללא תסמינים. דיוורטיקוליטיס [זיהום/דלקת בסעיפי המעי] עלול לכלול:


• כאב רציף במשך כמה ימים, לרוב בחלק תחתון שמאלי של הבטן אך הכאב יכול להופיע גם בצד הימני של הבטן התחתונה.
בחילה והקאה
• חום
• רגישות בבטן
עצירות או שלשול (פחות שכיח)


אבחנה


דיוורטיקולוזיס ניתן לאבחן לרוב בבדיקת קולונוסקופיה. מאחר ואינו מתבטא בתסמינים האבחנה נעשית כחלק מבדיקת סקר ולא עקב תלונות מסוימות.

דיוורטיקוליטיס לרוב מאובחן כאשר הוא מופיע כהתקף. האבחנה נעשה על ידי בדיקה פיזית של רגישות הבטן ושלילה של בעיות אחרות היכולות לגרום לאותם תסמינים.

בנוסף תעשה בדיקת דם ושתן לבדוק סימנים של דלקת ולשלול מצבים אחרים. בדיקת CT יכולה לאשר את האבחנה של כיסים מודלקים במעי וכן לאבחן את מידת החומרה של הדלקת.


טיפול טבעי 


במצב של דיוורטיקוליטיס זיהומי יש לטפל באמצעות אנטיביוטיקה. מטרת הטיפול הנטורופתי למנוע את התקפי הדלקת על ידי חיזוק דפנות המעי והפחתת הלחץ על הדפנות בעזרת שיפור תנועתיות המעי ועידוד יציאות תקינות וסדירות.

כמו כן, כחלק מהטיפול הטבעי המטרה תהיה לשמור על הסעיפים במעיים נקיים כמה שניתן על מנת שלא תיווצר פעילות חיידקית, זיהום ודלקת.


תזונה נכונה למצבי דיוורטיקולוזיס


על מנת לחזק את המעי ולמנוע התקפי דלקת בסעיפי המעי חשוב להעשיר את התזונה בעיקר במזונות עשירים בסיבים. תזונה זו מורידה את הסיכון לדיוורטיקוליטיס. חשוב להעשיר את התזונה במיוחד בסיבים מסיסים.

תזונה עשירה בסיבים הכוללת ירקות במגוון צבעים, פירות טריים, דגנים מלאים ועוד עוזרת להגדיל את נפח הצואה ולרככה ובכך מסייעת בניקוי כיסי המעי.

סיבים תזונתיים הם מרכיבים הנמצאים בכל המזונות הלא מעובדים מן הצומח. אמנם מערכת העיכול שלנו אינה יודעת לעכל את הסיבים ולכן הם יוצאים כמו שהם נכנסים.

אולם תפקידם ותרומתם למערכת העיכול חשובים ביותר. מבחינת מניעת התקפי דיוורטיקוליטיס תפקיד הסיבים הוא לגרוף את פסולת המעי החוצה, לנקות את הסעיפים ולעודד יציאות קלות ומרובות.


חשוב לזכור: חשוב לשתות מים בכמות נאותה. הסיבים התזונתיים סופחים אליהם מים במעי ובכך מסייעים לריכוך הצואה ועוזרים לה להחליק בקלות החוצה.


צמחי מרפא לטיפול בדיוורטיקולוזיס


קמומיל (matricaria chamomilla)
בעלת פעילות אנטי דלקתית העשוייה לסייע בהורדת הרמה הדלקתית במעי. בנוסף, לקמומיל פעילות אנטי חיידקית. צריכה קבועה של חליטת קמומיל תסייע בתמיכה בתהליכים אנטי דלקתיים ואנטי זיהומיים במעי.

אלטאה (althaea officinalis)
הינה צמח עשיר במרכיבים הנקראים מוצילגים. מרכיבים אלו מסייעים לריכוך הצואה ולפעילות מרגיעה ואנטי דלקתית לריריות המעי ולכן חשובה למניעה של דיוורטיקוליטיס.

אכיאלאה (achilea millefolium)
צמח בעל פעילות מכווצת רקמות ובכך עוזר באיחוי רקמות פצועות. בנוסף לאכילאה פעילות אנטי זיהומית העוזרת להפחית שגשוג של חיידקים.

אלוורה (aloe)
תומכת בתהליכי עיכול - משפרת פירוק וספיגה של מזון, מעודדת שגשוג של חיידקי מעי טובים ובעלת פעילות אנטי דלקתית ומשקמת על ריריות מערכת העיכול.


טיפול קונבנציונלי


במידה והתסמינים קלים הרופא ימליץ בד"כ על נטילת אנטיביוטיקה ותזונה נוזלית למשך כמה ימים לתמיכה בריפוי המעי. במידה וההתקף חריף יהיה צורך באשפוז ונטילת אנטיביוטיקה דרך הוריד. במקרים מסוימים יש צורך לנקז את הדלקת מהמעי. ניתוח במידה ויש אבצס, פיסטולה, ניקוב מעי או חסימת מעי.


מחקרים ומקורות



חשיבות אכילת סיבים תזונתיים למניעת דיורטיקוליטיס

מחקר המוכיח את יעילות אכילת סיבים תזונתיים למניעת דיוורטיקולוזיס ודיוורטיקוליטיס

חשיבות אכילת סיבים מסיסים למניעת דיורטיקוליטיס
מחקר המוכיח כי אכילה של סיבים, בעיקר מסיסים, מגינה מפני דיוורטיקוליטיס


אודות לילך נהרי ND | נטורופתית מוסמכת

מטפלת בקליניקה פרטית מזה כ-20 שנים. מתמחה בטיפול בדרכי עיכול עליונות, תסמונת מטבולית, הורמונלי ועוד. בוגרת בית הספר לרפואה משלימה קמפוס תל אביב בנטורופתיה. הרבליסטית מוסמכת [טיפול בצמחי מרפא] וכן מוסמכת בביופידבק שלב ב' [ניהול והפחתת סטרס]. משך כ-10 שנים מרצה בכירה במכללת רידמן לרפואה משלימה וכן במגמת נטורופתיה בבית הספר לרפואה משלימה במכון וינגייט


לילך נהרי - נטורופתית מוסמכתלילך נהרי נטורופתית מומחית


אולי יעניין אותך גם..